‘Tercihli iflas durumunda bankadaki paramıza el konulacak mı?’ diye soran Yunanlılar dün banka telefonlarını kilitledi. Panik nedeni ile halkın bankalara hücum etmesi endişesi hükümeti harekete geçirdi. Halkın paralarını bankalardan çekmemesi için Papandreu Hükümeti dün, 31 Aralık’da sona eren mevduat hesaplarına garanti taahüdünü 2015’e kadar uzattığını duyurdu.
Paralar teminat altında
Yunanistan’da her mevduat sahibinin, bankalardaki 100 bin Euro’ya kadar olan parası ‘Yatırım Garanti Fonu’ teminatı altında. Ülkede yaşanan panik nedeniyle açıklama yapmak zorunda kalan Başbakan Papandreu “Halk, felaket çanlarına kulaklarını kapamalı” uyarısında bulundu. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos da, ‘tercihli iflas’ ile ‘iflas’ın karıştırılmaması gerektiğini belirterek, “Selective default (tercihli iflas) tanımının Yunanca başka tercümesi olmadığı için bu ifade kullanılıyor. Bilinen anlamda iflas tehlikesi yok. Yunan bankacılık sistemi için en ufak tehlike yok. Halkın bankalardaki paraları teminat altında” dedi.
48 milyar Euro çekildi
Yunanistan’da ekonomik krizin derinleşmeye başladığı son bir buçuk yıl içinde bankalardan 48 milyar Euro çekildi. Bu miktarın yaklaşık üçte biri başta Almanya, Fransa ve Kıbrıs Rum Kesimi olmak üzere yurtdışına çıkarıldığı belirtiliyor.
Venizelos: 10 bin kişinin 37 milyar Euro borcu var
YUNANİSTAN’da devletin özel kişilerden 42 milyar Euro vergi ve KDV alacağı bulunuyor. Söz konusu borç miktarından 37 milyar Euro’luk kısmının, 10 bin kişiye ait olduğu belirtiliyor. 890 bin kişi ise geri kalan 5 milyar Euro’nun borçlusu. Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, “Elbette denetimlerimizi bu 10 bin kişinin üzerinde toplayacağız. Gerekirse banka hesaplarını açtıracağız, yurtdışına yaptıkları transferleri tespit edeceğiz, kredi kartlarını mercek altına alacağız” diye konuştu.
Yorgo Kırbaki/ Hürriyet