Yazdır

Avrupa'nın son hastası İtalya mı?

Tarih: 13 Temmuz 2011 - 07:34

Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya’da, ekonomik kriz endişesi ülkenin zirvesini harekete geçirdi

Uzun zamandır iktidar ve muhalefetin çekişmelerine sahne olan İtalya’da siyasi çekişmelerin ekonomik krizi tetiklediği yorumları yapılırken, ülkenin hem Cumhurbaşkanından hem de Babaşakanından ard arda birlik ve beraberlik mesajları geldi. İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ‘Kara Cuma’ sonrasında Euro krizinde sıradaki hastanın İtalya olduğu yönündeki endişelerin artması nedeni ile yaptığı açıklamada, hem hükümete, hem de muhalefete seslenerek “Çekişmeleri bırakın ve kenetlenin. İtalya’yı düzlüğe çıkartın. Durum çok ciddi. Gün birlik ve beraberlik günü” dedi.
Zor bir dönem
Siyasi olarak giderek güç kaybeden İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise, ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntıda topu Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti’ye atarak “Bu konuda Brüksel’de Euro Bölgesi Zirvesi yapılırken, Consob bir dizi önlemler alırken benim konuşmam doğru olmaz çünkü özellikle muhalefet tarafından spekülasyon olarak algılanabilir. Zamanı gelince konuşacağım” yönündeki açıklamasından çark etti. Berlusconi düzenlediği basın toplantısında, “Bizim için, İtalya için gerçekten kolay olmayan bir dönem. Hepimizin çıkarı için birlik olmalıyız” dedi. Hükümetin istikrarlı ve güçlü olduğunun altını çizen Berlusconi, bütçe reformlarının borçların azaltılmasını sağlayacağını ve İtalya ekonomisinin bu yıl faiz dışı fazla vereceğini de ifade etti.
2’nci en borçlu
İtalya, Euro Bölgesi’nin Yunanistan’dan sonra en fazla kamu borcuna sahip ülkesi. İtalya’nın kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yaklaşık yüzde 120 ile 1.9 milyar Euro’ya ulaşmış durumda. Ülkenin bütçe açığının GSYH’ye oranı da geçen yıl yüzde 4.6’ya yükseldi. Finansal piyasalarda ve özellikle İtalya’da yaşanan son finansal karışıklığın, önlemlerin güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu kabul eden Berlusconi, 30 Haziran’da Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 40 milyar Euro tutarındaki tasarruf planı sayesinde ülkenin bütçe açığını 2014 yılına kadar dengelemeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
Teknokrat hükümeti
Hükümetin tasarruf planının ağustos ayından önce, Parlamentoda onaylanması bekleniyor. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, planın onaylanmaması halinde ve İtalyan Borsası’ndaki düşüş Cuma gününe kadar durdurulamazsa Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano Berlusconi’den istifasını isteyecek. Napolitano’nun Anayasa hakkını kullanarak görevi bir teknokrat hükümete verebileceği dedikoduları Roma kulislerinde yoğunlaştı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupanin-son-hastasi-italya-mi/319573