Yazdır

Yatırımcı not artışı bekliyor

Tarih: 10 Temmuz 2011 - 03:41

Hafta içinde dünya piyasalarında negatif yönlü gelişmeler borsaları satış baskısına alırken Türk piyasaları oldukça sağlam bir görüntü içinde

Hafta içinde dünya piyasalarında negatif yönlü gelişmeler borsaları satış baskısına alırken Türk piyasaları oldukça sağlam bir görüntü içinde hareket etti.
Yunanistan'ın ardından kredi notu düşürülen Portekiz Borsası ve yine not indirimi beklenen Milano (İtalya) Borsası yüzde 7'lere varan kayıplar yaşarken önceki hafta rekor büyüme verileriyle moral bulan İMKB beklentilerin çok altında gelen haziran ayı enflasyon rakamlarıyla yükseliş trendini sürdürdü. 12 Haziran genel seçimleri öncesi Borsa endeksi 63 bin 700 puandaydı. Seçimlerin ardından beklentilerin sona ermesi endeksi 60 bin puanın altına sarkıtmıştı. Ancak Borsa çabuk toparlandı. Türkiye ekonomisine ilişkin olumsuz raporların yavaş yavaş olumluya dönmeye başlaması ve açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden daha iyi çıkması bu toparlanmada etkili oldu.
Kredi derecelendirme kuruluşları ve yabancı yatırım bankaları ağız değiştirmeye başladı. Seçimler öncesi Türkiye ile ilgili haksız bazı yaklaşımlarda bulunan kuruluşlar seçimlerden sonra olumsuz görüşlerini yavaş yavaş bırakmaya başladılar. Kredi derecelendirme kuruluşları BDDK'nın almış olduğu kararları olumlu bulduklarını belirterek not üzerinde olumlu etki yapacağı yönünde açıklamalar yaparken bir yatırım bankasının bir hafta önce Türkiye'de satış önerirken bir hafta sonra alım önermesi ilgi çekiciydi.
Dünyada petrol fiyatları çok dalgalı hareket ediyor; bir bakıyorsunuz petrol fiyatları 100 dolara gerilemiş, tamam diyorsunuz Türkiye için olumlu her şey iyiye gidiyor derken bir hafta sonra 118 dolara çıkınca eyvah şimdi ne olacak diyebiliyorsunuz. Yatırım bankası analistleri de yorum yaparken biraz daha dikkatli olmalılar. Önümüzdeki hafta siyasette yemin krizi ile ilgili gelişmeler piyasalar tarafından düşük profilde izlenmeye devam edilecek. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Portekiz'den sonra İtalya ile ilgili vereceği kararlar beklenecek gibi görünüyor. Borsa'da bilanço beklentileri yavaş yavaş satın alınmaya başlanacak. Banka hisselerine gelen alımlar önümüzdeki haftalarda hareketin genele yayılabileceği yönünde sinyal verebilir. Yatırımcıların üç aylık bilançoları geçen yıla göre iyi gelen hisseleri takip etmesinde fayda var. Altı aylık bilanço beklentisi iyi olan hisseler genelde ilk üç aylık kârı iyi gelen veya zarardan kâra geçen hisselerde ağırlık kazanabilir.
Piyasa değeri (TL) Haftalık değişim (%)
Fenerbahçe 1.15 milyar -35,16
Galatasaray 1,02 milyar -2,39
Trabzonspor 525 milyon +17,65
Beşiktaş 387 milyon -5,56
Fenerbahçe hisseleri yüzde 35 değer kaybetti
Geçen hafta pazar sabahı Türkiye'yi şoke eden şike operasyonu sonrasında Borsa'da işlem gören Futbol AŞ hisselerinde önemli dalgalanmalar yaşandı. Ligi şampiyon bitirdiği sırada 100 liraya kadar yükselen Fenerbahçe hisseleri hafta içinde 45 liraya kadar gerilerken, ligi ikinci sırada bitiren Trabzonspor hisseleri başlangıçta 14,5 liraya kadar geriledikten sonra 23 lira seviyelerine kadar yükseldi. Beşiktaş hisseleri de önemli dalgalanmalar yaşadı. Ligi alt sıralarda bitiren Galatasaray hisseleri ise tarihinde ilk kez Fener hisselerinin piyasa değerine yaklaştı. İMKB yönetimi hisselere herhangi bir tahta kapatma kararı vermeyerek doğru yaptı. Fenerbahçe hisseleri yöneticilerin bir bölümünün tutuklanmasıyla önemli bir gerileme yaşarken durum Federasyon ve sonrasında Tahkim Kurulu'nun vereceği karara göre netlik kazanacak gibi görünüyor. Sonuçta kısa vadede tüm kulüpler için bir belirsizlik durumu söz konusu. Spekülasyonlar bir süre daha devam edecek. Ancak kısa vadede birtakım belirsizlikler spor kulüpleri açısından önemli gelir kayıplarına yol açacağa benziyor.
YATIRIMCI TAKVİMİ
11 Temmuz Pazartesi TCMB mayıs ayı ödemeler dengesi raporu
OECD bölgesi mayıs ayı öncü göstergeler
ABD haziran ayı istihdam trendi endeksi 12 Temmuz Salı Japonya merkez bankası faiz kararı
Almanya haziran ayı TÜFE
TÜİK haziran ayı fin. yat. araçları getiri oranları
ABD nisan ayı ticaret dengesi
13 Temmuz Çarşamba Euro Bölgesi mayıs ayı sanayi üretimi
ABD temmuz ayı haftalık mortgage başvuruları
14 Temmuz Perşembe Euro Bölgesi çekirdek TÜFE verileri
ABD temmuz ayı işsizlik maaş başvuruları
ABD mayıs ayı ÜFE verileri
15 Temmuz Cuma Çin ikinci çeyrek GSYH
Çin haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri
Türkiye nisan ayı işsizlik oranı
ABD mayıs TÜFE verisi
ABD mayıs sanayi üret. ve kap. kullanım oranı
Petrol fiyatlarını Çin'in artan talebi yükseltiyor
İki haftaki önceki analizimizde Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) almış oluğu stratejik petrol rezervlerinin bir kısmını satma kararı sonrası petrol fiyatlarının düştüğü yorumlarına katılmamıştık. Analiz başlığımızı 'Petrol fiyatlarını düşürmek bu kadar kolay mı?' şeklinde koymamızdaki sebep petrol fiyatlarındaki iniş ve çıkışların tam olarak üretim ile ilgili olmadığı asıl sebeplerin çok farklı olduğunu bilmemizde yatıyor olmasıydı. Haziranın sonlarına doğru 103 dolara kadar gerileyen Brent petrolünün önceki gün bir kez daha kritik seviye olan 118 dolara ulaşması, enerji ajansının hareketinin daha çok ticari amaçlı olmasına yol açmakta kesinlikle petrol fiyatlarını etkileyecek nitelikte olmadığını gösteriyor.
Peki petrol fiyatları neden yükseliyor? Bir kez daha tekrarlayalım, ana sebep Çin talebinin devam edecek olması nedeniyle bunu kullanan spekülatif hareketler veya petrolde alınan pozisyonlar. 2008 yılında petrol fiyatları 147 dolara çıktığında kriz son aşamasına gelmişti. Likidite piyasadan çekilince petrol 35 dolara kadar düşmüştü. Bu sebeple fiyatların üretim veya talep nedeniyle bu seviyelerde olduğunu söylemek bana çok mantıklı gelmiyor. Tamamen finansal kurgudan kaynaklanan ve spekülatif ataklara karşı yeterli mekanizmaların kurulmamasından kaynaklanan bir durum. 
Selim Işıklar/Zaman

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yatirimci-not-artisi-bekliyor/319319