Yazdır

Merkez’in enflasyonla itibar imtihanı

Tarih: 03 Temmuz 2011 - 02:12

Yarın açıklanacak enflasyon verisi, haziranda düşüş öngören Merkez Bankası için büyük kredibilite sınavı olacak.

Ekonomistler, TÜFE’de yüzde 0.5’ten daha az bir düşüş olursa Merkez’in itibar kaybedeceğini, lirada da sert değer kaybı olabileceğini belirtiyor
Seçimlerin sona ermesinden bu yana deyim yerindeyse piyasalar ile Merkez Bankası arasında tam anlamıyla bir sinir savaşı yaşanıyor. Piyasa oyuncuları ekonominin ısınmaya devam ettiği, Merkez Bankası’nın bununla mücadele etmek için uyguladığı sıradışı politikanın bir türlü etkili olamadığı görüşünde. Bu nedenle Merkez’den sıkılaştırıcı önlemler bekliyor.
Merkez ise son Para Politikası Kurulu toplantısında piyasaların bu çağrılarına kulak asmadı ve özellikle haziran ayı çekirdek enflasyonunun düşük geleceği öngörüsünde bulundu. Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon verisi iki cephe arasında yükselen tansiyonun akıbeti açısından kritik. Mayıs ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 7.17, ÜFE’de ise yüzde 9.63 olarak açıklanmış ve beklentilerin oldukça üzerine çıkmıştı.
Merkez Bankası’nın yeni başkanı Erdem Başçı, bu görevi devraldığı ilk ay olan nisanda yüzde 4.26’ya gerileyen enflasyon karşısında, “Bizdeki enflasyon yüzde 4, İngiltere’deki de yüzde 4. Bu ömrümde ilk defa gördüğüm bir şey” sözleriyle şaşkınlığını dile getirmişti. Ancak Başçı’nın bu sözlerinin üzerinden birkaç ay geçmeden manzara değişti.
Beklentiler haziran ayında tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) gerileme yaşanacağı yani eksi enflasyon geleceği yönünde. Ancak bu gerilemenin ne oranda olacağı kritik. Merkez, TÜFE’nin yıl sonunda öngördüğü gibi yüzde 5.5’e gerileyeceği inancında. Piyasa oyuncuları ise o kadar emin değil. Enflasyonda Merkez’in öngördüğü kadar sert bir gerileme olmazsa, piyasalarda bir süredir devam eden satış baskısı artabilir ve lira dolar karşısında hızlı değer kaybına uğrayabilir.
Reuters’ın 18 banka ve aracı kurum ekonomistiyle yaptığı anket, TÜFE’de haziranda yüzde 0.75 düşüş, ÜFE’de ise yüzde 0.2 artış beklendiğini ortaya koyuyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son toplantı özetine göre mayısta belirgin sıçrama yapan işlenmemiş gıda fiyatlarının haziranda belirgin bir düşüş göstermesini ve bu düzeltmeyle yıllık enflasyonun Enflasyon Raporu’nda öngörülen seviyelere dönmesini bekliyor.
İstanbul’da düştü
Türkiye geneliyle çoğu zaman paralel hareket etmemesine rağmen İstanbul’da haziran ayında perakende fiyatları düştü. İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre İstanbul’da perakende fiyatlar yüzde 0.66 düştü, toptan fiyatlarda da yüzde 0.26 gerileme oldu. Buna göre İstanbul’un son 12 aylık enflasyonu yüzde 7.09 oldu.
YÜZDE 1’DEN FAZLA DÜŞÜŞ PİYASAYI SEVİNDİRECEK
JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci, yayımladığı notta İTO ve TÜİK verileri arasındaki korelasyonun oldukça düşük olduğuna dikkat çekerek, “Haziranda aylık yüzde 1 düşüş yönündeki TÜFE beklentimizi koruyoruz. Bu yıllık enflasyonu mayıstaki yüzde 7.2’den yüzde 6.7’ye çekecektir. Mayıs ayındaki yüzde 2.4’lük artış ağırlıklı olarak meyve fiyatlarındaki yüzde 76’lık artıştan kaynaklanmıştı” dedi. Cebeci, meyve fiyatlarında değişim olursa haziranda TÜFE’de keskin bir düşüş olacağına dikkat çekerken, “Yüzde 1 ya da daha fazla düşüş piyasa için olumlu, yüzde 0.5’ten daha az bir düşüş ve bir artış, Merkez Bankası’nın kredibilite sorununu artıracaktır” dedi.
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise altı yılın geneline bakıldığında TÜİK enflasyonunun ortalamada İTO enflasyonunun yaklaşık 45 baz puan üzerinde geldiğini belirtirken, geçen ay gıda fiyatlarında İTO endeksinde büyük bir hareket olmadığını ancak TÜİK enflasyonunda sert sıçrama olduğunu hatırlattı.
milliyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkezin-enflasyonla-itibar-imtihani/318714