Merkez Bankası Para Politikası Kurulu,(PPK) Mayıs ayında sıçrama gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının Haziran ayında belirgin bir düşüş göstereceğini ve bu düzeltmeyle yıllık enflasyonun, Enflasyon Raporu’nda öngörülen seviyelere döneceğini not etti. Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemlerin hızlı kredi büyümesinin kontrol altına alınmasına destek vererek iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunacağına dikkat çeken PPK, anılan önlemlerin aynı zamanda zorunlu karşılık oranlarında ilave artışlara duyulabilecek ihtiyacı da azalttığını kaydetti. Kurul, geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana uygulanan politikalar sayesinde yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşmenin gözlenmeye başlayacağını teyid etti.
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’ni yayınlandı. Toplantı özetine göre Kurul, Mayıs ayında sıçrama gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının Haziran ayında belirgin bir düşüş göstereceğini ve bu düzeltmeyle yıllık enflasyonun, Enflasyon Raporu’nda öngörülen seviyelere döneceğini not etti. Hizmet grubunda yıllık enflasyon Mayıs ayında baz etkisiyle sınırlı bir oranda artarak yüzde 4.44’e yükseldiğine dikkat çeken Kurul, alt kalemlere bakıldığında hizmet enflasyonunda yukarı yönlü bir baskı gözlenmediğini dile getirdi. Mevsimsellikten arındırılmış verilerin son dönemde hizmet fiyatlarındaki ılımlı seyrin sürdüğüne işaret ettiğini kaydeden Kurul, temel mal grubunda yıllık enflasyon artış eğilimini koruduğunu bildirdi. Giyim fiyatlarındaki mevsimsel artışlar geçen yılın üzerinde gerçekleşirken dayanıklı mal grubunda, önceki aylarda gözlenen yüksek artışların aksine, mobilya ve otomobil fiyatlarında yavaşlama, beyaz eşya fiyatlarında ise gerileme gözlendiğine değinen Kurul, hizmet ve temel mal gruplarındaki görünüm çerçevesinde temel fiyat göstergelerinin yıllık artış oranlarının Mayıs ayında yükselse de, söz konusu göstergelerin mevsimsellikten arındırılmış eğilimlerinde yavaşlama gözlendiğini vurguladı.
“DIŞ TALEBE DUYARLI SEKTÖRLERDEKİ YAVAŞLAMA DAHA BELİRGİN”
Toplantı özetine göre son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan veriler Enflasyon Raporu’nda sunulan çerçeveyi teyid etti. İlk çeyrekte iç talebin desteğiyle güçlü seyrini koruyan iktisadi faaliyet ikinci çeyrekte yavaşladı. Sanayi üretiminde Şubat-Nisan döneminde üç ay üst üste aylık bazda gerileme gözlendi ve Nisan ayında üretim ilk çeyrek ortalamasının altında gerçekleşti. Kurul, dış talebe duyarlı sektörlerdeki yavaşlamanın daha belirgin olduğunu not etti. Özel tüketim ve yatırım talebinin ılımlı bir seyir izledi. Özel kesim talebindeki güçlü artış ikinci çeyrekte hız kesti. Nisan ayı tüketim malları üretim ve ithalatı ile sermaye malları üretimi ilk çeyreğin altında gerçekleşti. Nisan-Mayıs dönemine ilişkin satış verileri de özel kesim talebindeki yavaşlamayı teyid etti.
“İSTİHDAM KOŞULLARINDAKİ İYİLEŞME YURTİÇİ TALEBE DESTEK VERDİ”
Dıs talep zayıf görünümünü korudu. Yakın döneme ilişkin veriler ihracatta ikinci çeyrekte sınırlı bir toparlanmaya işaret etti. Gelecek üç aya ilişkin sipariş beklentilerindeki yatay seyir dış talep koşullarında kısa dönemde güçlü bir iyileşme olmayacağı yönünde sinyal verdi. Kurul, küresel ekonomiye ilişkin artan belirsizliklere atıfta bulunarak dış talebe ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını vurguladı. Bu çerçevede Kurul ihracattaki toparlanmanın yavaş ve kademeli gerçekleşeceği öngörüsünü yineledi. Kurul, istihdam koşullarındaki iyileşmenin yurtiçi talebe destek verdiğine, ancak güçlü verimlilik artışlarının da katkısıyla birim iş gücü maliyetlerinin azaldığına dikkat çekti.
“TOPLAM TALEP KOŞULLARI AŞIRI ISINMAYA İŞARET ETMİYOR”
Toplantı özetinde toplam talep koşullarının aşırı ısınmaya işaret etmediği yönündeki değerlendirmesini yineleyen Kurul, ithalat fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli yansımalarına ve baz etkisine bağlı olarak kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki sınırlı yükselisin süreceğini tahmin etti. Kurul Üyeleri, söz konusu yükselisin genel fiyatlama davranışlarındaki bir bozulmadan ziyade dış ticarete konu olan malların göreli fiyat değişimlerinden kaynaklandığını, dolayısıyla ikincil etkilerin henüz gözlenmediğini vurguladı.
“BDDK’NIN TEDBİRLERİ HIZLI KREDİ BÜYÜMESİNİN KONTROL ALTINA ALINMASINA DESTEK VERECEK”
Son dönemde BDDK’nın aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemler hızlı kredi büyümesinin kontrol altına alınmasına destek vererek iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunacak. Anılan önlemler, aynı zamanda zorunlu karşılık oranlarında ilâve artışlara duyulabilecek ihtiyacı da azalttı. Bu çerçevede Kurul, geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana uygulanan politikalar sayesinde yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşmenin gözlenmeye başlayacağını teyid etti.