Dünyanın her yerinden gelen kötü PMI (satın alma yöneticileri) rakamları piyasalarda yavaşlamayı işaret ederken tüm piyasalarda da küresel yavaşlama fiyatlanıyor.
Son 5 haftaya bakıldığında dünya piyasalarında totalde 2.5 trilyon dolarlık kayıp yaşandı.
Piyasalarda 2008 yılından beri görülen en sert geri çekilme bu dönemde gözlendi.
Mayıs döneminde ABD endeksleri, MSCI Dünya endeksi, Avrupa hisse senetleri göstergesi Stoxx 600 ve gelişmekte olan piyasalarda ayı piyasası rallisini görmek mümkün oldu.
Emtia tarafında da son dönemde hem kur kaynaklı hem de konjontürel sıkıntılarla ile hareketlenmeler göze çarparken, altının yükseliş performansını dikkat çekti. Bununla birlikte daha oynak olan petrol ağırlıklı olarak düşüş eğiliminde görülüyor.
MSCI dünya endeksine bakıldığında Mayıs başından beri 2120 puandan 1997 puana kadar gerildiği ortaya çıkıyor.Haftanın ilk işlem gününde gelen satışlar ile 2.5 trilyon dolara tekabül eden bu gerileme 2 trilyon 430milyar dolar milli gelire sahip İtalya büyüklüğünde bir ülkenin yok olduğunu gösteriyor. Bu rakam iki Brezilya ederken, 735 milyar dolarlık üç Türkiye ekonomisini de 5 haftada yok olduğunu söylemek mümkün.
Buna karşılık emtia tarafında özellikle de altın tarafında hareketlenme dikkat çekici. Morgan Stanley analistleri haftanın ilk işlem gününde yazdıkları bir raporda, "Hayal kırıklığı yaratan makro veriler, doların düşüşü ve Yunanistan krizi değerli metallerin yükselmesini destekledi" ifadelerini kullandı.
Altın yoluna çıkan her engeli devirerek haftanın ilk işlem gününde 1.533 dolara kadar çıktı.
Piyasalar büyümede yavaşlama ile birlikte yeni bir çöküş senaryosunu da fiyatlıyor. First Pacific Advisors yöneticileri,portföyündeki yatırımların yüzde 30'nu nakite çevirirken yüzde 38'ni de enerji hisselerine yönlendirdi.
Yaz aylarında daha büyük kayıplarında geleceği piyasa oyuncularının sıkça telaffuz ettiği bir konu. gazeteport