AB’nin finansal otoriteleri dün “hatalı ve gerçekçi olmayan varsayımlar nedeniyle” 90 kredi kuruluşunun finansal sağlamlık testlerini ertelemek zorunda kaldıklarını açıkladılar. Avrupa Bankacılık otoritesi; bankalardan gelen ilk sonuçların niteliğinin yeterli olmaması nedeniyle teste tabii tutulan kredi kuruluşlarından ve bankalardan bir kez daha veri talep edecekmiş.
Bu gecikme nedeniyle stres testlerinin sonuçları Temmuz ayına kalabilecekmiş.
“Hatalı ve gerçekçi olmayan varsayımlar... “, “niteliği yeterli olmayan sonuçlar...” size bir şeyi hatırlatıyormu bilemedim ama bana iki farklı şeyi hatırlattı. İlki “Yunanistan vakası”, ikincisi ise sonuçlar çok kötü diye mi ertelendiği... Aslında ikincisi dolaylı olarak yine komşu ile ilgili.
Yunanistan vakasından kastım, komşunun AB’ye verdiği raporlardaki kalem oynatmaları. Hatırlarsınız geçtiğimiz yıl ortaya çıktı ki komşu borçlanma ve bütçe konularında AB’ye yalan/yanlış bilgiler vermiş, borçlanma oranlarını AB kriterlerine uydurabilmek için yatırım bankalarıyla “kaydi” (sahte demeye dilim varmadı) türev işlemleri yapmış. Acaba diyorum stres testlerinin ertelenmesinde Yunanistan vakasına benzer durumlar mı ortaya çıktı?
Hal böyleyse Avrupa bankacılık otoritesinin, otoritesini sorgulamak lâzım. Kendisi yeterince “otoriter” değil ki bankalara yalan yanlış bilgi vermeye yeltenebiliyorlar. Önce otoritenin tesisi gerekecek bu durumda.
Ali AĞAOĞLU / VATAN GAZETES