Yazdır

Enerji şirketleri atakta

Tarih: 08 Mayıs 2011 - 01:19

Nisan ayında geçen yıla göre yüzde 9.8 oranında artış gösteren elektrik tüketimi gözlerin enerji sektörü hisselerine çevrilmesine neden oldu.

Seçim dönemi yaklaşırken hisse senetlerine yönelik seçicilik arttı. Uzmalar “büyüme potansiyeli yüksek” hisselerin izlenmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. 2011 yılında hangi sektörlerin ve hangi şirketlerin öne çıkacabileceğini değerlendiren aracı kurum hisse öneri listelerinde ise sanayi şirketleri öne çıkarıyor. Sanayi sektörü içerisinde de son günlerde enerji öne çıkmaya başladı. Bunun nedenlerine baktığımızda ilk sırada elektrik tüketimindeki artışı görüyoruz. Elektrik tüketimi Nisan ayında güçlü büyümesini sürdürdü.
Türkiye’nin elektrik tüketimi Nisan ayında geçen yıla göre yüzde oranında 9.8 arttı. Yılın ilk dört ayında elektrik tüketimi 74.5 TWsaat’e çıkarak geçen yılın ilk dört ayına göre yüzde 12.4 büyüme kaydetti. Nisan ayında görülen Mart ve Şubat aylarına göre göreceli büyüme gerilemesi günışığı etkisi ve mevsimsel olarak normların altında seyreden soğuk havalara dayanıyor.
HSBC Yatırım analistleri yayınladıkları raporda, Akenerji, Aksa Enerji, Aygaz, Sabancı Holding, Zorlu Enerji gibi bağımsız elektrik üreticilerinin marjlarının olumlu etkilenmesini beklediklerini belirttiler.
Gelişmelere baktığımızda enerji sektörü son yıllarda öne çıkan sektörlerin başına geliyor. Enerji İMKB’nin ötesinde ülkelerin dış politikasına yön veriyor.
Ülkelerin mali ve ekonomik gücü değerlendirilirken enerjide dışa bağlı, enerji fakiri veya enerji zengini gibi söylemleri çok sık duyuyoruz. Enerji bir ülke için gıda ve ilaç gibi olmazsa olmazı. Uğrunda savaşların çıktığı ve büyük hesapların yapıldığı bir sektör. Ekonomiler büyüdükçe ve nüfus arttıkça talep de artıyor haliyle. Bu açıdan aynı ölçüde İMKB için de önemli.
İMKB’deki enerji şirketlerine bakıldığında çok primli bir görüntü vermiyor. Daha çok endekse paralel ve endeks ile birlikte hareket eden bir görünüm hakim. Enerji geniş bir kavram olduğu için elektrik enerjisi üretimi anlamında bakacak olursa Zorlu Enerji, Ayen ve Akenerji gibi hisseler endeks ile birlikte hareket ediyor. Diğer yandan sektörde satın almalar ve ortaklıklar da izleniyor. Akenerji’de yabanacı ortaklığı konusundaki haberler çok öne çıkmasına rağmen henüz sonuçlanmadı.
Global Menkul Değerler araştırma uzmanları bu ay başında yaptıkları Akenerji değerlendirmesinde, şirket hisselerini düşük riskli portföy önerisi içerisinde yer verdi. Raporda, uzun dönemde 2013 yılında tamamlanmasını beklenilen Hatay’daki 900MW gücündeki dogalgaz elektrik santrali ise Akenerji’deki pozitif beklentileri artırdığı vurgulandı.
Enerji sektöründe yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımlarına hız veren  Zorlu Enerji Grubu, ise sektöründe bir ilke imza atarak “Sürdürülebilirlik Raporu” yayınladı. Zorlu Enerji’nin sürdürülebilirlik performansını  çevre, çalışanlar, paydaş kitlesi ve sosyal sorumluluk ana eksenlerinde değerlendiren rapor, dünya çapında faaliyet gösteren öncü şirketlerin kullandığı bir raporlama standardı olan Global Reporting Initiative (Küresel Raporlama Girişimi) tarafından da onaylandı.
Ayen Enerji A.Ş.’nin Bağlı Ortaklıklarından Aksu Temiz Enerji Elektrik Üretim San.ve Tic.A.Ş. tarafından Kayseri ili,Yahyalı ilçesi,  Dikme Köyü mevkiinde tesis edilip,işletilecek olan Rüzgar Enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi için Vestas Türkiye firması ile Rüzgar Türbinlerinin temini ve montajı ile ilgili sözleşme imzalandı.


Banka bilançoları tansiyonu yükseltti
İç piyasalar banka hisselerinin etkisinde. Açıklanan banka bilançoları beklentileri karşılayamayınca dış piyasalarla başlayan satışlara ivme kazandırdı. Bir süredir endeksi banka hisseleri taşıyordu. Halkbank’ın bilançosu piyasaya moral vermişti. Ancak daha sonra gelen Garanti Bankası ve Akbank bilançoları beklentileri karşılayamayınca banka hisselerine gelen satışlar piyasaları da aşağıya çekti. Şimdiye kadar açıklanan banka bilançolarının verdiği izlenim Merkez Bankasının Ocak ayından bu yana aldığı parasal sıkılaştırma tedbirlerinin banka bilançoları üzerinde etkisini göstermeye başladığı yönünde. Endekste bir süre banka hisselerine bağlı hareketler devam edebilir. Ancak çıkan bilançolar ışığında hisse bazlı hareketler devam edebilir. Ancak banka hissesi olmadan endeks direnç seviyelerini geçmekte zorlanabilir. Banka bilançoları piyasa üzerinde bir süre daha baskı yapabilir. Olumsuz fiyatlama sonrası piyasa olağan seyrine dönecektir. Dış piyasalardaki düşüş sonrası toparlanmasına rağmen iç piyasaların uyum sağlayamamasının nedeni de bankalara gelen satışlar ve piyasa üzerindeki etkisi olarak görülebilir. Ancak daha sonra tekrar dış piyasalara uyum sağlanması beklenebilir.

BORSADA SPOR SEVGİSİ HİSSELERİ TIRMANDIRIYOR
İMKB 100 Endeksi düşerken, Spor Endeksi en fazla değer kazanan endeks oldu. İMKB Spor Endeksi, bir haftada yüzse 3.23 değer kazanırken, İMKB 100 Endeksi yüzde 1.46 değer kaybetti.




Adana’dan 14 yıl aradan sonra ilk halka arz
Bilici Yatırım halka arz furyasına katılan son isim. Şirket aynı zamanda 14 yıl sonra Adana’dan borsaya açılan ilk şirket olacak. Talep toplama 9-10-11 Mayıs’ta


Adana’da 14 yıl aradan sonra ilk halka arz gerçekleştirilecek. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan bu yıl halka arz sayısının 30’u aşmasını beklediklerini söyledi. Erkan, halka arz seferberliğinin olumlu sonuçlar verdiğini ve 2011 yılında halka arzların hızlandığını belirtti.
Bu hafta da borsaya yeni bir şirket daha gelmek için talep toplayacak. Tekstil, tarım ve turizm alanında faaliyet gösteren Bilici Yatırım, 9-10-11 Mayıs 2011 tarihlerinde talep toplayacak. Bilici Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bilici “14 yıl aradan sonra Adana’dan halka açılan ilk şirket olarak kentimizi de, sektörümüzü de borsada en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız. Bizim açtığımız yoldan yeni Adana şirketlerinin gelmesini arzu ediyoruz”diyor. Bilici Yatırım ile, İMKB ve SPK’nın başlattığı halka arz rüzgârı Adana’ya taşınmış olacak. Şimdi sıra “yatırımcı seferberliğinde”.
Aracı kuruluşlar birliği, SPK, İMKB, KYD yatırımcı seferberliği için çalışmalarını sürdürüyor. Yatırımcıların, eğitimlerle bilgilendirilmesi, üniversite öğrencilerinin sermaye piyasalarına ilgilerinin artması piyasanın gelişimi açısından önem taşıyor. Bu kapsamda atılacak her adım, büyüyen sermaye piyasalarının tabana ulaşmasını sağlayacak.



AÇIKLANACAK VERİLER
09 Mayıs 2011 Pazartesi 
10:00  Türkiye Sanayi Üretimi, Mart.
10 Mayıs 2011 Salı 
05:00    Çin Dış Ticaret Dengesi, Nisan.
17:00   ABD Toptan eşya stokları, Mart.
11 Mayıs 2011 Çarşamba 
05:00   Çin ÜFE Nisan (Önc. 7.3%)
05:00   Çin Sanayi Üretimi Nisan (Önc. 14.8%)
05:00   Çin Perakende Satışlar Nisan (Önc. 17.4%)
09:00   Almanya Tüfe Nisan (Önc.  0.2%)
10:00   Türkiye Cari Denge Mart. 
14:00   ABD MBA Mortgage Başvuruları  
15:30   ABD Dış Ticaret Dengesi Mart (Önc. -45,7 Mlr $)
12 Mayıs 2011 Perşembe 
15:30   ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları (Önc. 474 Bin)
15:30   ABD ÜFE Nisan (Bek. 0.5% Önc. 0.7%)
15:30   ABD Perakende Satışlar Nisan (Bek. 0.5% Önc. 0.4%)
15:30   ABD Per. sat.-Otom. hariç Nis. (Bek. 0.6% Önc.0.8%)
17:00   ABD Sanayi Stokları Mart. ( Önc. 0.5%)
13 Mayıs 2011 Cuma 
09:00   Almanya GSYH-İlk Tahmin 1Ç (Önc. 0.4%)
12:00   AB GSYH-İlk Tahmin 1Ç (Önc.  0.3%)
15:30   ABD Tüfe Nisan. (Bek. 0.3% Önc. 0.5%)
16:55   ABD Michigan Tüketici Güven End., 1 May.  (Önc. 69.8) 











BORSA 
Destekler izlenecek

Çıkış hareketi yerini kar satışlarına bırakırken gelen satışlar bu aşamada düzeltme olarak görülüyor. İlk önemli destek 68.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Bu seviyenin altında kalınması güç kaybını da beraberinde getirebilir. Sonraki destekler 67.300 ve 66.600 seviyelerinde. Dirençler ise 69.000 ve 70.000 seviyelerinde.

 




DÖVİZ 
Euro/TL düşüyor

Döviz kurlarında dış piyasalardaki parite hareketlerinin etkisi görülüyor. Dolar/TL paritesinde dirençler 1.56 ve 1.60 seviyelerinde görülürken destekler 1.52 ve 1.50 seviyelerinde. Euro/TL paritesinde ise düşüş var. Dirençler 2.29 ve 2.32-2.34 seviyelerinde. İlk destekler ise 2.20 ve 2.18 olarak görülüyor.





FAİZ
Düşüş hareketi sürüyor

Dalgalı seyirle birlikte düşüş devam ediyor. Düşüş formasyonlarından “Çift tepe” formasyonun etkisi sürüyor. İlk destekler 8.55 ve 8.60 seviyesinde görülürken İlk   dirençler ise 8.30 ve 8.20-8.17 seviyelerinde. 8.20-8.17 seviyeleri daha önemli.




ALTIN
Kâr satışı ve düzeltme

Doların değer kazanması ve düzeltme ihtiyacından kaynaklanan kar satışları görülüyor. Gelen satışlara rağmen çıkış trendi korunuyor. Destekler 1.460 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi sürebilir. 1.460 seviyesinin altına gelinmesi durumunda satışların devamı gelebilir. Dirençler 1.520 ve 1.570 seviyelerinde.




DIŞ PİYASALAR
İyimserlik zayıflıyor
Dış piyasalarda bir süredir devam eden iyimserlik bozulmaya başladı. Borsaların önemli direnç seviyelerine yaklaşması, Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrası ABD Dolarının değer kazanması ve bunun emtia fiyatlarına satış olarak yansıması, işsizlik başta olmak üzere son ABD makro ekonomik verilerinin beklentileri karşılayamaması olumlu havanın sorgulanmasına neden oldu. Dış piyasalardaki geri çekilme bu aşamada düzeltme boyutunda. Düşüş sonrası borsalara tepki alımlarının gelmesi bunu gösteriyor. Dalgalı seyir sürebilir.

ABD
Kâr satışları geldi

Endeksteki çıkış hareketi kar satışlarıyla karşılaştı. Dirençler 12.700 ve 12.900-13.000 seviyelerinde bulunurken destekler 12.500-12.450 seviyelerinde. 12.450 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. 




BREZİLYA
Yatay hareket satışa döndü

Yatay hareket yerini satışlara bıraktı. İlk destekler 62.500 olarak görülüyor. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Sonraki destekler 60.000 ve 58.000 seviyelerinde. İlk dirençler ise 65.000 ve 37.500 seviyelerinde.


 

JAPONYA
Tepki yükselişi zayıf

Tepki çıkışı zayıf kaldı ve satışla karşılaş. İlk destekler 9.800 ve 9.500 seviyelerinde bulunurken ilk dirençler ise 9.900 ve 10.000 seviyelerinde. 9.500 desteğinin üzerinde yatay hareketin devamı beklenebilir. 


 

ALMANYA
7.300 desteği önemli

Çıkış hareketi kar satışlarıyla karşılaştı. Gelen satışlar bu aşamada düzletme ve kar satışı boyutunda. Dirençler 7.500 ve 7.600 olarak görülürken destek 7.300 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi korunabilir. Aksi takdirde sonraki destek 7.000 seviyelerinde.

milliyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/enerji-sirketleri-atakta/314332