ZEYNEP AKTAŞ / Milliyet
2010’un son PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısını gerçekleştiren Merkez Bankası kısa vadeli gösterge faiz oranında bir yıldan uzun bir süredir ilk defa indirime gitti. TCMB, sıcak para girişini caydırmak ve uzun vadeli fonlamayı artırarak cari açığı azaltacak önlemler almaya çalışıyor.
Merkez Bankası, gecelik borçlanma ve borç verme faizleri arasındaki makası açarak, piyasada vadelerin uzamasını ve bankaların TCMB yerine birbirleriyle işlem yapmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. PPK açıklamasında, “daha düşük bir politika faizi, daha geniş bir faiz koridoru ve daha yüksek zorunlu karşılık oranları”nın uygun bir bileşim olacağı değerlendirmesinde bulundu.
Faiz düşüşü devam ediyor. Merkez Bankasının son faiz indirim kararı sonrası yeni bir ivme kazandı. Sıcak paraya önlem olması açısından alınan bu düzenlemelerin makro olduğu kadar mikro bazlı veya şirket bilançoları açısından bazı yansımaları olması doğal bir sonuç.
Faiz düşüşüne belki de üzüleceklerin başında faizden yararlananlar geliyor. Bu ifade tasarruf sahipleri kadar şirketler için de geçerli. Yüksek miktarda nakitte olan ve bunu faizde tutanların faizlerin düşüşü ile gelirlerinde kısmen de olsa azalma olacak. Gelir tablolarında faaliyet dışı gelirler kalemlerinde yer alan faiz gelirleri düşecek. Bu durum firma karlılığının azalmasına neden olacak.
Kârlılığa etkisi
Kârlılığı ne kadar etkileyeceği ise faizde tutulan meblağın büyüklüğü ile orantılı. Faiz düşüşüne sevinecek olanlar ise finansal borcu yüksek şirketler elbette. Daha düşük finansman gideri ödeyecek ve maliyetleri düşürüp karlılığa olumlu katkı yapacak. Ancak bununla birlikte dip not olarak vermek gerekirse, MB faiz indirim kararı yanında zorunlu karşılık oranlarında da düzenlemeye gidiyor. Bankaların topladığı mevduatın belli bir kısmını MB'ye yatırması gerekiyor.
Kredi maliyeti artıyor
Zorunlu karşılık artınca doğal olarak bankaların kredi hacimleri ve kredi maliyetleri de artıyor. Bu açıdan faiz düşüşünün finansal borçlu firmalara daha çok avantaj sağlamaları bir parça sekteye uğramış oluyor. Ancak yine de faiz düşüşünün kredi maliyetlerini aşağıya çekmesi bunun finansal borcu yüksek firmalara yansımaları göz ardı edilemez. Bu nedenle önümüzdeki dönemde faiz gelirlerinde düşüş beklenebilir.
AÇIKLANACAK VERİLER
20 Aralık 2010 Pazartesi
15:30 ABD Chicago Ulusal Aktivite Endeksi, Kasım
17:00 Hazine kasım ayı Merkezi Yönetim Borç istatistikleri
21 Aralık 2010 Salı
Japonya BOJ Faiz Kararı (Beklenti: 0,10%)
22 Aralık 2010 Çarşamba
11:30 İngiltere GSYİH-Son Veri, 3Ç (Beklenti: 0,80%)
14:00 ABD MBA Mortgage Başvuruları
15:30 ABD GSYİH-Son Veri, 3Ç(Beklenti: 2,8%)
16:30 Türkiye MB Beklenti Anketi, II Aralık
17:00 ABD İkinci El Konut Satışları Kasım (Beklenti: 6,8%)
23 Aralık 2010 Perşembe
11:00 Türkiye Yabancı Ziyaretçi Sayısı, Kasım.
15:30 ABD Dayanıklı Tük.Mal Siparişleri Kasım (Beklenti: -0,6%)
15:30 ABD Çekirdek Kişisel Tük. Harc. Kasım (Beklenti: 0,10%)
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları (Beklenti: 420 Bin)
16:55 ABD Michigan Tüketici Güven Endeksi, Aralık (Beklenti: 74,5)
17:00 ABD Yeni Ev Satışları Kasım (Beklenti: 6,00%)
Çıkış trendi ve moraller bozuldu
İç piyasaların dış piyasalardan olumsuz yönde ayrışması sürüyor. Sıcak paraya karşı Merkez Bankası kaynaklı alınan tedbirlere piyasalar tepki vermeye başladı. BDDK Başkanı'nın 2011 yılında kârların düşük kalacağı açıklamasının ardından bankacılık kesiminden gelen “Banka kârlılıkları uzun süre düşük kalacak” açıklaması banka hisselerinde son günlerde görülen güç kaybını artırdı. Sıcak paradan duyulan rahatsızlığın belirginleşmesi ve bankacılık kaynaklı açıklamalar doğal olarak yabancı satışlarını da beraberinde getirdi. Yabancı portföyünde ağırlıklı olarak banka hisselerinin bulunması, ayrıca banka hisselerinin endeks üzerindeki etkisinin yüksek olması piyasalardaki olumlu havayı bozdu. Piyasa banka hisselerini ve yabancı satışlarının devam edip etmeyeceği konusunu izleyecek. Ayrıca yeni dengenin nerede oluşacağını takip edecek. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de çıkış trendini kaybeden endeks bir süre daha satış baskısı altında kalabilir.
BORSA
Çıkış trendinin altında
Endekste düşüş ivme kazandı ve 64.000 seviyesinin altına gelerek çıkış trendinin altına salınım gösterdi. Trend güç demektir. Bu güç kaybedildi. İlk destek 62.500 seviyesinde bulunuyor. 62.500 seviyesinin altında sonraki destekler 61.000-60.000 seviyelerinde. Tepki alımlarının ilk direnci 64.500 seviyesinde bulunuyor.
DÖVİZ
Tepki yükselişi güç kazanıyor
Sıcak paraya yönelik alınan tedbirler döviz kurları üzerinde etkisini hissettirmeye başladı. Bu aşamada sınırlı bir etkiden söz etmek mümkün. Kısa dönem için önemli direnç olarak işlev gören 1.536 geçildi. Bu seviyenin üzerinde tepki hareketinin devamı beklenebilir. Sonraki direnç 1.560 ve 1.600’de. İlk destekler ise 1.530-1.520 seviyelerinde.
FAİZ
Düşüş sürüyor
Faiz oranlarında son Merkez Bankası kararlarından sonra tarihi dip seviyelerin devam etmesi beklenebilir. Ancak küresel piyasalarda olumsuzluğun artması ve ABD faizlerindeki çıkışın devam etmesi halinde gösterge faiz de bir miktar yükselebilir. Takip edilecek seviyeler 7.28-7.20 ve 7.00 seviyelerinde. Yukarı doğru hareketlerde ise 7.60-7.70 izlenebilir.
ALTIN
Çıkış hareketi güç kaybediyor
Çıkış hareketi devam etmekle birlikte kar satışlarının etkisiyle güç kaybı görülmeye başladı. İlk destek ise 1.360 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketinin devamı beklenebilir. Aksi takdirde kar satışları etkisini artırabilir. Sonraki destekler 1.330-1.315’de. Dirençler ise 1.385 ve 1.415-1.420’de. 1.415-1.420 kısa dönem için daha önemli.
BORSA DÜŞERKEN HANGİ HİSSELERDE OLMALI
Borsanın cuma günü 905 puan düşmesi ile hisse senetlerinin beta katsayıları yeniden önem kazandı. Beta katsayısı nedir? Bu sorunun cevabını vererek başlayalım; Bir hissenin beta katsayısı hisse senetinin pazar riskinin bir ölçüsüdür. Hisse senedinin Beta katsayısı, hisse senedinin endekse karşı duyarlılığını (volatility) göstermektedir. Bir hisse senedinin Beta katsayısının 1 olması, endeks ile hisse senedi arasındaki fiyat hareketlerinde bire bir paralellik var demektir.
Beta katsayısının 1’den büyük olması hissenin hareketi endeksten daha hızlı (daha riskli, yüksek volatilite) var demektir. Beta katsayısının 1’in altında olması ise hissenin hareketinin endeksten daha yavaş (az riskli, düşük volatilite) olduğunu gösterir. Bu hafta bu çalışmaya yer vermemizin sebebi bankalar başta olmak üzere lokomotif hisselere yabancı satışları gelirken beta katsayısı düşük hisselerde hareketliliğin yaşanması.
Endekste yukarı hareket beklendiğinde önceliği betası yüksek olan hisselere ağırlık vermek gerekirken, piyasaların düştüğü yada yatay seyre döndüğü ortamlarda betası düşük hisseleri mercek altına almakta fayda var.
Endeks düşerken betası yüksek olan hisselerde büyük değer kayıpları oluşurken betası düşük olan şirketlerdeki değer kayıpları az oldu, hisselerin çoğu prim yaptı.
Doğan Holding ve Hürriyet Gazetecilik ilk beş kurum bazında en çok alınan senetler oldu
DIŞ PİYASALAR
Güç kaybı görülüyor
Dış piyasalarda iyimserlik korunmakla birlikte çıkış hareketi ivme kaybetmeye başladı. Bu hafta yurtdışında yine Euro Bölgesi’ndeki gelişmeler gündemin en ön sıralarındaydı. İspanya’nın kredi notunun bir indirim için izlemeye alınması ve İrlanda’nın kredi notunun 5 kademe birden düşürülmesi euronun değerini olumsuz etkiledi. Piyasalar gözünü ABD kaynaklı gelişmelere çevirdi. FED’in faiz oranlarını sabit tutması, tahvil alım programına devam edecek olması ve vergi teşvikinin uzatılması konusundaki yasanın oylanması olumlu algılandı. ABD ekonomik verileri konut ve istihdam verileri beklentilerin hafif altında gelse de genelde beklentileri karşılıyor. Dış piyasalar ABD kaynaklı olumlu fiyatlama sonrası Euro Bölgesi sorunlarının devam ediyor olması nedeniyle daha temkinli hareket edebilir.
AMERİKA
Çıkış trendi sürüyor
Çıkış hareketi devam ediyor. İlk direnç 11.550 seviyesinde bulunurken bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 11.700-11.800 seviyelerinde. İlk destekler ise 11.420 ve 11.200 seviyelerinde bulunuyor. 11.200 daha önemli. Bu seviyenin üzerinde çıkış sürebilir.
BREZİLYA
67.100 desteği önemli
67.100 seviyesindeki desteğinde tutunma çabası içerisinde. Kısa vadede bu seyiyenin üzerinde tutunmayı başarabilirse alıcılar güçlenebilir. Sonraki destekler 66.000 ve 64.000 olarak görülüyor. Dirençler 68.100 ve 68.800 seviyelerinde.
JAPONYA
Çıkış ivme kaybediyor
Kısa dönemli çıkış hareketi devam etmekle birlikte ivme kaybetmeye başladı. İlk dirençler 10.370-10.450 seviyelerinde. Bu seviyeler kısa dönem için önemli. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Sonraki direnç 10.700 seviyesinde. İlk destek 10.200’de.
ALMANYA
Gücünü koruyor
Çıkış trendi devam etmekle birlikte kar satışları görülmeye başladı. İlk destek 6.960 seviyesinde. Bu seviyenin altında daha önemli destek 6.850 ve 6.750 olarak görülüyor. İlk dirençler ise 7.050 seviyesinde. Sonraki ve daha önemli dirençler 7.120-7.200’de.
milliyet