Yazdır

Klasik yıl sonu hisseleri

Tarih: 17 Aralık 2010 - 12:44

İMKB Ulusal-100 Endeksi son 5 yıldır aralık aylarını yükselişle tamamlıyor. Bu ay içinde yükselen hisseler şöyle sıralanıyor:

İDİL TARAKLI- para dergisi
2010 yılının bitmesine sadece 3 hafta kaldı. İMKB Ulusal-100 endeksinin 64 binlerde seyrettiği bugünlerde, yılın hangi seviyelerden kapanacağı merak konusu. Analistlerin çoğu, endeksin yılı 70 bin seviyesinin biraz üzerinde tamamlayacağını düşünüyor. Ancak elbette bunu şimdiden bilmenin imkanı yok.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) son beş yıllık seyrine bakıldığında endeksin aralık ayını çıkış yönünde tamamladığı görülüyor. Endeks, aralık aylarını 2005’te yüzde 4.43, 2006’da yüzde 2.49, 2007’de yüzde 2.44, 2008’de yüzde 4.47 yükselişle tamamlamış. 2009 aralık ayının getirisi ise yüzde 16.48 olmuş...
SON 5 YILDIR ARTIDA
Kısacası aralık ayında borsanın yukarı yönlü genel bir çıkış hareketi yaşadığını söylemek çok da yanlış olmaz. Ancak borsacılar sadece aralık ayı dönemselliğine bakarak hisse senedi alınmasını önermiyor. Bu olasılığı da göz önünde bulundurarak, mevcut piyasa koşulları ile şirketlerin ve sektörlerin özel durumlarını inceleyerek hareket edilmesini savunuyorlar.
Bu arada, İMKB’nin son 5 yılında aralık aylarını yükselişle tamamlamış hisselere de baktık. Yaptığımız çalışmayla bu özelliği taşıyan 28 şirket belirledik. Bunlar arasında BİM, Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik, Koç Holding, Tüpraş gibi Endeks-50 hisseleri de bulunuyor. Üstelik 2006-2009 yılları arasında prim yapan bu hisselerin, 2010’da da prim yaptıkları ve bu yılı da yüksek cirolarla tamamlamalarının beklendiği görülüyor.
ÇIKIŞ, ARALIĞIN İKİNCİ YARISINDA
Ancak aralık ayının ilk yarısında piyasanın genelde satıcılı seyrettiğini hatırlatan Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Baki Atılal, bu trendin yabancı yatırımcılar için de geçerli olduğunu düşünüyor. Yıl sonunda pozisyonların kapatılıp kârların alındığını hatırlatan Atılal, İMKB’de bu hafta yaşanan düşüşü de pozisyon kapatmanın yanı sıra sıcak paraya yönelik tedbirlerin yarattığı tedirginliğe bağlıyor. Aralık ayının ikinci yarısında ise yeni yıl için portföy oluşturmaya başlandığından alımların artacağını öngören Atılal, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:
“Yatırımcılar, aralık ayının ikinci yarısında bir sonraki yılın büyüme beklentileri doğrultusunda tercihlerde bulunmalı. Eğer büyüme beklentisi bir önceki yıla göre düşükse elastikiyeti olmayan hisselere yönelmeliler. Ereğli, Tüpraş, Aygaz gibi... Tam tersi durumda ise büyümeyle doğru orantılı olan otomotiv, beyaz eşya ve cam grubu başta olmak üzere bankacılık sektörü hisselerinde alımlar yapmalılar.”
Atılal, son beş yıldır sürekli artış yaşanan belli başlı hisselerde talebin elastikiyeti olmayan sektörlere kaymasına dikkat çekerek şöyle devam ediyor:
“Örneğin, petrol fiyatlarında yıl sonuna doğru genelde bir yükseliş olur. Nitekim tablodaki şirketlerden Aygaz ve Tüpraş’ın faaliyet marjını artırmasından dolayı yıl sonuna doğru fiyatlarında da hareketlenme yaşanıyor. Öte yandan, yıl sonuna doğru stoklardaki azalma ve fiyatlardaki yükselişlerden korunmak amacıyla demir-çelik gibi değerli maden sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yıl sonu ciro beklentileri piyasayı olumlu etkiliyor. Bu kapsamda Ereğli, Goldaş gibi değerli madenler grubunda faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinde aralık ayının ikinci yarısından itibaren yukarı yönlü hareketler görülüyor. Konsolide gelirleri ağırlıklı olarak bankacılık sektöründen olmasına rağmen yaklaşık yüzde 35’lik kısmı petrokimya sektöründen sağlayan Koç Holding de Aygaz ve Tüpraş’taki yükseliş hareketine katılıyor.”
Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni Adem Özen, sadece aralık ayı dönemselliğine bakarak hisse senedi alınmasını tavsiye etmeyen analistlerden. Ancak Özen, diğer analistler gibi bu çalışmanın mevcut piyasa koşulları değerlendirilerek kullanılmasının faydalı olacağını da düşünüyor. Bu kapsamda bir hissenin öncelikle temel analize dayalı değerlemelerde iskontolu olup olmadığına ve diğer analizlerce desteklenip desteklenmediğine bakılmasını öneriyor. Özen, aralık ayına yönelik hisse senedi almayı düşünen yatırımcıların her koşulda aracı kurumlarının araştırma bölümlerine danışarak yatırım yapmaları gerektiğini de sözlerine ekliyor.
ENKA İÇİN “ALIM” ÖNERİLİYOR
Listede yer alan şirketlerden Enka için uzun vadeli alım öneren Özen, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Enka İnşaat, Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üretim şirketi. 3 bin 854 MW (megavat) kurulu güce sahip. Türkiye ve Rusya’da mühendislik, inşaat, enerji üretimi, gayrimenkul yatırımı alanlarında faaliyetlerini sürdürüyor. Global ekonomideki iyileşme sürecine bağlı olarak sene başında Bechtel ortaklığıyla Kosova’da 2013 sonuna kadar tamamlanması planlanan otoyol ihalesini aldı. Şirket, yine Bechtel ortaklığıyla yakın zamanda Umman’da 1.8 milyar dolar tutarında havaalanı terminali, Irak’ta 267.5 milyon dolar tutarında türbin ihalesi aldı. Kosova ve Balkanlar’da elektrik santrali kurma çalışmaları yapıyor. Tamamına sahip olduğu Enka TC’nin (eski adı Ramenka) satış çalışmalarını yürütüyor.”
Aliağa’da 800 MW gücünde santral kurmak için Enka’nın mayıs ayında aldığı ÇED raporunun ardından yatırıma başlama kararını hatırlatan Özen, “Buna ilerleyen aylardaki ekonomik gelişmelere göre karar verilecektir. Şirketin 9 aylık gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.2 gerilese de mühendislik ve inşaat segmentinde devam eden büyük inşaat projelerinin katkısıyla net kar yüzde 10.4 artarak 405 milyon dolara yükseldi” diyor.
Özen, Enka’nın faaliyette bulunduğu ülkelerde olumsuz bir gelişme olmaması, global ekonomideki canlanma, yeni alınan ihaleler ve beklenti yaratabilecek yatırım haberleri ile özsermaye karlılığındaki artışın, önümüzdeki aylarda şirket hisselerini pozitif yönde etkileyeceğini düşünüyor. Bu kapsamda hissenin uzun vadeli portföylerde yer almasını öneriyor.
ERDEMİR’E DİKKAT ÇEKİLİYOR
Yine listede yer alan Ereğli Demir Çelik hisseleri için HSBC Yatırım “endeksin üzerinde getiri” bekliyor. HSBC Yatırım, raporunda şu noktalara değiniyor: “Erdemir, Türkiye’deki güçlü yassı çelik talebinden olumlu yönde etkilenmeye devam ediyor. 2010 yılı üçüncü çeyreğine göre yılın son çeyreğinde ve 2011’de fiyatların daha da olumlu bir seyir izlemesini bekliyoruz. Önümüzdeki çeyreklerde artan maliyetlerin, ürün fiyat yükselişleri ve verimlilik artışlarıyla telafi edilebileceğini ve şirketin sağlıklı FAVÖK marjı seviyelerini koruyacağını tahmin ediyoruz.”
Kurum, Erdemir’in 2010 ve 2011 yılları için net kar tahminlerinin piyasa beklentisinin yüzde 24 ve 70 üzerinde bulunduğunu hatırlatıyor. Önümüzdeki dönemlerde yükselmesini bekledikleri piyasa tahminlerinin hisse üzerinde olumlu etki yaratacağını tahmin eden kurum, Erdemir’in 2011 yılı için 6.6 F/K (fiyat/kazanç) oranıyla oldukça cazip seviyelerde işlem gördüğünü düşünüyor. HSBC Yatırım, Erdemir hisselerinde 7.0 TL hedef fiyatla endeksin üzerinde getiri bekliyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/klasik-yil-sonu-hisseleri/310900