Hükümet, gelişmekte olan ülkelere hücum eden sıcak paranın Türkiye piyasasına daha uzun vadeli girişini teşvik etmek için dün bir adım daha açıkladı. Maliye Bakanlığı, banka ve şirketlerin, yurt dışına ihraç ettikleri uzun vadeli tahvillerde vergi avantajı sağlayacak bir kararname hazırlayarak, Başbakanlık’a gönderdi.
Bugüne kadar şirket ve bankaların yurt dışında ihraç ettiği tahvillerin faiz gelirine yüzde 10 oranında vergi uygulanıyordu. Maliye Bakanlığı’nın kararnamesi ise tahvilin vadesi uzadıkça alınan vergi oranını azaltmayı öngörüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili bilgi vererek, “5 yıl ve daha uzun vadeli tahvil faizlerinde tevkifat oranı yüzde 0; vadesi 3 yıla kadar olanlar için yüzde 10, vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olanlar için yüzde 5 olarak öngörülmektedir. Dolayısıyla, bu düzenlemeyle uzun vadeli tahvillere yapılacak yatırımlar özendirilmekte ve ihraççı kurumların yurt dışından uzun vadeli finansman elde etmelerinin kolaylaştırılması sağlanmaktadır” dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, CNBC-e televizyonunun 10. kurulus yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansta, “Stopajla ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta yürürlüğe girebileceğini tahmin ediyoruz” dedi. Tahvil ihraç etmek isteyen banka ve şirketlerin ekonomi yönetiminden bir süredir vergi avantajı sağlayacak düzenleme talep ettiği biliniyordu. Tahvil ihracıyla borçlanma imkânlarının daha çekici hale gelmesinin özel sektörün 2011 büyümesine de olumlu etki yapması bekleniyor.
İç piyasada vergi yüzde 1
Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı kararname yalnızca yurt dışına yapılan tahvil ihraçlarına değil, Türkiye’de ihraç edilmiş TL cinsi tahvillerden alınan vergide de bazı kolaylıklar getirecek. Bu tahvillerden alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranı, hali hazırda hazine bonosu ve devlet tahvillerinde olduğu gibi yüzde 5’ten yüzde 1’e indirilecek. Bu yeni düzenlemeden önce yurtiçi ve yurt dışında ihraç edilmiş tahvillerin de bundan sonraki faiz ödeme tarihlerinde yeni düzenlemeden yararlanabilmesi öngörülüyor.
Destek Menkul Araştırmadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı, özellikle yurtdışında ihraç edilen 5 yıldan uzun vadeli tahvil ihracına stopajın sıfırlanmasıyla, uzun vadeli finansmanın desteklenmesi yönünde önemli bir adım atıldığına işaret etti.
Tokalı, “Özellikle, cari açığın finansmanı ve sıcak para girişine yönelik kaygıların arttığı mevcut ortamda, böyle bir karar daha sağlıklı finansman tablosunun amaçlandığı izlenimi veriyor. Daha da önemlisi, yeni yatırım kararlarının teşvik edilerek sürdürülebilir büyüme açısından da oldukça önemli bir karar” dedi. Milliyet