Dün Türkiye’de kuru İrlanda’dan gelen olumsuz haberler, İMKB’yi ise bankacılık sektörüne ilişkin açıklamalar vurdu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dün İrlanda’nın kredi notunu üç basamak birden indirerek “A+”dan “BBB+”ya indirdi.
Not indirimi ve İrlanda’da muhalefetin 85 milyar euro’luk kurtarma paketi için yapılacak oylamada “ret” oyu vereceğini açıklaması euro’nun, dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Euro/dolar, 1.32 desteğinin altına, 1.3167 seviyesine kadar çekti. Euro’daki kayıp, dolar/TL’nin de 1.50’nin üzerine çıkmasına yol açtı. Dolar/TL, bankalararası piyasada sabah saatlerinde 1.4880 civarındaydı. Diğer gelişmekte olan ülke paralarında sakin ve yatay bir seyir devam ederken lirada yüzde 1.1 gibi sert bir düşüş olması Türkiye’nin diğer piyasalardan olumsuz anlamda ayrıştığı yorumlarına neden oldu.
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, gelişme üzerine yayımladığı notta Merkez Bankası’nın döviz alımına devam etmesinin likiditenin düşük olduğu günlerde lirayı olumsuz etkilediğini belirtti. Keresteci ayrıca, dolar/TL üzerinde baskı yaratan diğer gelişmeleri de son üç gündür gecelik faiz oranının oldukça düşük seviyelerden geçmesi ve sene sonu olması nedeniyle yatırımcıların pozisyon kapatmakta olması olarak özetledi.
Fonlar pozisyon kapatıyor
Dün 25. yılını kutlayan İMKB de kayıplı bir gün yaşadı. İMKB-100 endeksinde gün boyu yüzde 2’yi aşan kayıplar, kapanışa doğru hızlandı ve endeks günü yüzde 2.64 aşağıda tamamladı.
Bazı analistler, hisse piyasalarındaki düşüşte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in önceki gün yaptığı açıklamaların bankacılık hisselerini aşağı çekmesinin etkili olduğuna dikkat çekti. Oyak Yatırım Analisti Neslihan Karagöz, “Özellikle BDDK’nın bankalarda kâr marjlarının düşeceği ve bankaların kâr dağıtımı konusunda istekli olunmadığı yönündeki açıklamaları olumsuz algılandı. Bunlar aslında zaten bekleniyordu, ancak yine de açık bir şekilde dile getirilmeleri bazı yurtdışı fonların banka pozisyonlarını azaltmalarına neden olmuş olabilir diye düşünüyorum” dedi.
Bankaların ekim sonu kârı 18.7 milyar lira
BDDK’nın dün açıkladığı kesinleşmemiş geçici verilere göre, Türk bankacılık sektörünün ekim sonu itibariyle net dönem kârı azalan net faiz marjına karşın, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7.6 arttıı ve 18.7 milyar liraya yükseldi. BDDK’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, kâr artışında getirili aktifler hacim artışı ve varlık kalitesindeki iyileşme etkili oldu.
Bankaların aktif büyüklüğü ise ekim ayı itibariyle 932.4 milyar liraya yükseldi. Sektörün aktif toplamı son bir yıllık dönemde yüzde 17.2 oranında artarak 136.5 milyar liraya ulaştı. 2009 yıl sonuna göre krediler yüzde 22.9, menkul değerler yüzde 4 oranında artış gösterdi, takipteki alacaklar (brüt) ise yüzde 4.1 oranında azaldı.
Ekim 2010 itibariyle aktif kalemler içerisinde krediler 482.5 milyar lira ve menkul değerler 273.3 milyar lira bakiye arz etti. Sektörün Ekim 2009’da yüzde 20.4 olan sermaye yeterliliği standart oranı ise Ekim 2010 tarihi itibariyle yüzde 19.6 seviyesine geriledi.
Moody’s ve S&P sırada
Fitch, İrlanda’nın notunu üç basamak birden indirmesinin gerekçesi olarak ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin ülkenin bankacılık sektörünü kurtarmanın maliyetini ve piyasalardan borçlanamaz hale gelmesini gösterdi. Fitch’in açıklamasında, “Oldukça belirsiz ekonomik görünüm, İrlanda’nın notunun yatırım yapılabilir seviyede kalamayacağı anlamına geliyor” denildi. İrlanda notu şu anda riskli seviyenin üç basamak üzerinde. Diger derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard and Poor’s’un (S&P) da İrlanda’nın notunda indirime gitmesi bekleniyor. Her iki kuruluş da İrlanda’nın görünümünü negatife çevirmişti.