Yazdır

Her yıl aralıkta yükselen hisseler

Tarih: 05 Aralık 2010 - 08:47

Piyasalar aralık ayına yine hareketli girdi. Borsa, son 7 yıldır her aralık ayında sürekli yükseliyor.

2010 yılının son ayına girildiğinde performans defterleri açıldı. Şirketler, fon yöneticileri, finans departmanları bu yılın artılarını ve eksilerini değerlendiriyor. Yılın son ayı olması itibariyle aralık ay içindeki piyasa hareketleri yıllık görünümü etkiliyor. Borsa ve hisselerde primler, çalışanların performansları, yıl sonuna yani aralık ayı sonuna göre hesaplanıyor. Piyasaların geleneksel bir hareketi vardır. Bazı yıllarda sapmalar görülse de bu hareket tarzının önemli ölçüde oturduğu söylenebilir. Yazlar tatil nedeniyle durgun geçer.
Sonbaharda bir yoğunluk ve olumlu seyir başlar. Yıl sonu hareketi için aralık ayında başlayan hareket ocak ortası veya sonuna kadar etkili olur. Mart sonu veya nisan gibi tekrar piyasalar toparlanmaya başlar. Mayıs ve haziran aylarında bu canlılık korunur. Sonrası yine yaz durgunluğu... Bu süreç bazı yıllar sapma gösterse de -ki sapma göstermesi normaldir zira her yılın kendine özel şartları vardır- benzer bir döngü gösterdiği söylenebilir.
2003-2009 yılları arasında aralık aylarının borsa için oldukça verimli geçtiğini görüyoruz. Borsa son 7 yılın aralık aylarında sürekli yükseldi. Endeksdeki getiriler yüzde 2.31 ile yüzde 27.42 arasında değişti. Her yılın kendine özgü şartları olduğu bilincini de göz ardı etmeden aralık ayının neleri barındırdığına kısaca bakmak gerekiyor.
Likit kalmaya devam edecek
Dış piyasalarda krizden çıkış ve ekonomik toparlanma etkileri sürüyor. Euro Bölgesi ülkelerindeki borç krizi ciddiyetini koruyor. Ancak piyasalar bu konuda belli bir fiyatlama yaptığı için şimdilik etkisi kısa süreli. Son olarak İrlanda ile baş gösteren sorunların piyasalar üzerindeki etkileri diğer faktörlerin devreye girmesiyle azaldı. Piyasalar likit kalmaya devam edecek. ABD başta olmak üzere ekonomik veriler toparlanmanın ivme kaybedip yavaşlasa da devam ettiğini gösteriyor.
Alternatif piyasalar (faiz-döviz) getiri yönünden borsa ve hisse senetlerine göre çok zayıf ve gerçekten alternatif olacak konumda değil. Brezilya ve G.Kore gibi ülkeler vergi ve stopaj artırımı gibi önlemlerle sıcak para girişlerine sekte vurmuş durumda. Ancak Türkiye’de sıcak para girişlerinin olumsuz etkileri tartışmaya açılsa da yaklaşan seçimler nedeniyle piyasalarda seçim öncesi bu yönde bir adım atılmayacağı düşünülebilir. İç piyasaların piyasalar üzerindeki etkisi oldukça sınırlı. Bu açıdan dış piyasalara bağlı hareket devam edebilir.
Bilanço performansları
Dış piyasalarda borç risklerine bağlı tedirginlik devam etmekle birlikte piyasaların bu sorunla yaşamaya alıştığı görülüyor. Bu açıdan dış piyasalarda olağandışı bir gelişme olmadıktan sonra aralık ayının verimli geçmesi yönündeki geleneğin bozulmaması yönündeki yorumlar şaşırtıcı olmayacaktır.
Bu yılın 3. çeyrek bilançolarında gözlenen olumlu performans hisse fiyatlarına da yansıyor. Son düzeltmede banka hisselerinde yaşanan sert düşüşler analistlerin hedef değer listelerini yenilemelerine neden oldu. Şirketlerin değerleme oranları, satış, karlılık, büyüme performansları göz önünde bulunduruluyor. Aracı kurumların borsaya yönelik tavsiyeleri “tut” yönünde.
AÇIKLANACAK VERİLER
06 Aralık 2010 Pazartesi
17:00 Amerika İstihdam Eğilimi Endeksi
07 Aralık 2010 Salı
13:00 Almanya Fabrika siparişleri, Ekim
Türkiye TCMB Finansal İstikrar Raporu
08 Aralık 2010 Çarşamba
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi, Ekim( Beklenti: 6,1%)
Türkiye MB Beklenti Anketi I
17:00 Türkiye Nakit Bazlı FDF, Kasım
09 Aralık 2010 Perşembe
14:00 İngiltere MB Faiz kararı (Beklenti: 0,5%)
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
10 Aralık 2010 Cuma
10:00 Türkiye GSYİH, 3Ç (Beklenti 6,2%)
10:00 Türkiye Cnbc-e Tüketim Endeksi, Kasım
15:30 ABD Dış ticaret dengesi, Ekim (Beklenti: -43,4 Mlr $)
16:55 ABD Michigan Tüketici Güven Endeksi-Öncü, Aralık
17:00 Türkiye BDDK- Bankacılık net kâr/zarar durumu, Ekim
VOLATİLİTE ARTACAK MI?
İMKB’de risk olup olmadığını ölçen Ekonomist Volalitilite Endeksi E-VEX 200 25 seviyesine yükseldi. E-VEX 200’ün 20’nin üzerine çıkması riskin arttığını gösteriyor. Bu yılın başında 15.3 seviyesinde olan E-VEX 200, 13 Ekim’de 12.4 seviyesine kadar gerilemişti. Borsada son bir ayda yaşanan dagalanma ile E-VEX 200, 25 seviyesinin üzerine çıktı. Endeks yeniden 20 seviyesinin altına düşmezse borsada satış baskısının artabileceği yönünde sinyal vermiş olacak.
ARALIK AYINDA BORSA EĞİTİMLERİ 
Aralık ayında sermaye piyasaları ve borsa üzerine www.borfin.com.tr’de  5 yeni eğitim açıldı. Ateşan Aybars, “vadeli piyasalar eğitimi”ni veriyor. Cahit  Yılmaz, “Mali Analiz Teknikleri, Ahmet Mergen “Mum Grafiklerle Teknik Analiz” ve “Bollinger Bantları” eğitimi veriyor. Kutalmış Keskin ise “Sabit Getirili Menkul Kıymetler Temel Düzey Eğitimi” veriyor. Eğitimler web üzerinden videolarla gerçekleştiriliyor.
Piyasalarda bahar devam ediyor 
Mevsim normallerinin üzerinde, adeta bahar günlerini aratmayan hava koşullarına benzer bir hava piyasalara da hakim. Geçen haftaki endişeler yerini daha iyimser bir algılamaya  bıraktı. Dış piyasaların olumlu katkısının tekrar iç piyasalara etki etmeye başlaması, borsa ve hisse senetlerinin paranın ilk adresi olarak konumunu korumaya devam etmesi, tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Endekste yaşanan geri çekilme banka hisseleri öncülüğünde alım fırsatı olarak değerlendirildi. Geçen hafta vurgu yaptığımız “tepki alımları gelebilir” görüşünü bu hafta “direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de tepki hareketi gücünü koruyabilir” olarak değiştirmek gerekecek.



BORSA
Tepki hareketi gücünü koruyabilir  

Tepki alımları devam ediyor. Tepki hareketinin sert olması ve kısa dönemde oluşan kârlar nedeniyle direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir. Ancak piyasanın gelen satışları karşılama ve tepki hareketinin gücünü koruma olasılığı yüksek. İlk dirençler 67.500-68.000 seviyelerinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. İlk destek ise 66.500 seviyesinde.


DÖVİZ
Dolar nerede destek bulacak?
Piyasalarda tedirginliğin azalması doğal olarak döviz kuralarında gevşemeyi de beraberinde getirdi.  Dolar/TL paritesi 1.500 seviyesinin üzerinde tutunmayı başaramadı. Destekler ise 1.472-1.470 seviyelerinde. Bu seviyenin üzerinde tutunabilir. Sonraki destek 1.450 seviyesinde. İlk dirençler 1.500-1.510 seviyelerinde. Desteklere hareket alım fırsatı verecek.

FAİZ
Kâr satışları gücünü kaybediyor 
Piyasalardaki olumlu havaya paralel olarak hereket zayıf kaldı ve faiz oranlarında tekrar gevşeme başladı. İlk takip edilecek seviyeler yüzde 7.65-7.60 ve 7.50 seviyelerinde. 7.50 daha önemli. Yukarı doğru hareketlerde ise 7.80-7.84 seviyeleri izlenebilir. Faizde yatay bir bantta dalgalanma yaşandığı gözleniyor. Bandın direnç seviyelende satışlar yaşanıyor.


ALTIN
Altında yükseliş sürüyor   
ABD Doları ile korelasyon azaldı ve son günlerde altının “Güvenli liman” olma özelliği tekrar öne çıkmış durumda. Doların değer kazanmasına rağmen tepki yükselişi sürüyor. Çıkış hareketinin devamında dirençler 1.400 ve 1.410 seviyelerinde. Destekler ise 1.380-1.370 seviyelerinde bulunuyor. Kısa vadede 1.420 seviyesinin kırılması önemli.


DIŞ PİYASALAR
Gerilim düştü
Son dönemdeki gerilim yerini daha olumlu bir görünüme bıraktı. Euro Bölgesi’nde İrlanda ile tekrar su üzerinde çıkan borç risklerine dayalı endişelerin piyasalar üzerindeki etkisi azaldı. Buna etken olarak olumsuz fiyatlamanın belli ölçüde yapılmış olması, başta ABD olmak üzere ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi ve ilk aşamada tereddüt yaratan açıklamalar sonrası Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımına devam edecek olması gösterilebilir. Piyasada tekrar beklenti ve yorumların olumlu yönde değişmeye başladığı görülüyor. Temel risklerin varlığını devam ettirmesine rağmen piyasalardaki olumlu algılama  bir süre daha etkili olabilir.


AMERİKA
Çıkış trendi sürüyor
Kâr satışları düzeltme boyutunda kaldı çıkış trendi sürüyor. İlk destekler 11.200 ve 11.000 olarak görülüyor. 11.000 seviyesinin üzerinde çıkış trendi korunabilir. İlk önemli direnç ise 11.450 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Çıkışın devamı açısından bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. Sonraki direnç 11.700 olarak görülüyor.  


BREZİLYA
Tepki sürebilir
Son dönemde görülen satış baskısı yerini tepki alımlarına bıraktı. Tepki alımları güç kazanmaya başlamış durumda. Dirençler  70.800-71.000 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç 73.000 seviyesinde. İlk destek ise 69.000-68.800 seviyelerinde. Bu seviyenin üzerinde tepki hareketi gücünü koruyabilir.


JAPONYA
Tepki hareketi izlenmeli 
Tepki hareketi kısa süreli satış denemelerine rağmen gücünü koruyor. İlk direnç 10.250 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Sonraki dirençler 10.500 ve 10.600 seviyelerinde. Destekler 10.100 ve 9.900 seviyelerinde bulunuyor. 20 günlük ortalamasının üzerinde. Ortlamanın üzerinde tutunması önemli.

ALMANYA
Çıkış trendinde 
Çıkış trendi devam ediyor. Gelen kâr satışları çıkış trend desteğinin üzerinde karşılandı. Destekler 6.850 ve 6.750-6.700 seviyelerinde. 6.750-6.700 daha önemli. Bu seviyelerde tutunabilir. İlk dirençler ise 7.000-7.020 seviyelerinde. Bu seviyenin üzerinde verilecek sonraki direnç 7.200 seviyesinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir.
ZEYNEP AKTAŞ/MİLLİYET

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/her-yil-aralikta-yukselen-hisseler/309617