Yazdır

En fazla alım yapılan hisseler

Tarih: 28 Kasım 2010 - 09:20

Destekler 65.500 ve 64.000’de. Bu seviyelerde tepkiler görülebilir. Sonraki destek 61.000-60.000‘de. Dirençler ise 68.000-68.500’de

ZEYNEP AKTAŞ/MİLLİYET
Halka arzlar artıyor. Halka Arz Seferberliği Zirvesi için Bursa'ya giden İMKB Başkanı Erkan, hedeflerinin halen 341 olan borsada işlem gören şirket sayısını Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı olan 2023'te 1.000'e çıkarmak olduğunu belirtti. Halka arzda hızlı bir sürecin yaşandığı gözleniyor. Bu yıl içinde geçmiş dönemlere kıyasla halka açılan şirket sayısında ciddi bir artış gözlenirken bu sayının daha da artması piyasanın beklentisi. 

Ekonomik koşullarla ilgili
Halihazırda İMKB’ye işlem görmek için başvuran şirket sayısı dokuz. Başvuranlar arasında Emlak Konut GMYO için talep toplanırken bekleyenler arasında Akfen GMYO, Kiler, Global Liman İşletmeleri gibi firmalar yer alıyor. Piyasalarda olumlu bir dönem yaşandığında halka arzlar da doğal olarak artıyor.
Bu durum genel ekonomik koşullarla da ilgili aynı zamanda. İMKB’de olumlu hava genel ekonomik şartların bir sonucu olduğuna göre bir paralellik olması şüphesiz normal. 2000 yılından bu yana halka açılan şirketler incelendiğinde İMKB ve genel ekonominin genişlediği dönemlerde halka arzlarda da artış gözleniyor. Daralma olduğu dönemlerde ise halka arzların sayısı oldukça azaldı veya hiç olmadı.
Piyasalarda iyimserliğin ve endeksin yükseldiği bir dönemde halka arzların gerçekleşmesi işin doğası gereği normal karşılamak gerekiyor. Ama aynı zamanda yatırımcı açısından bazı risklerin de beraberinde geldiğini göz ardı etmemek gerekiyor. Endeks zirveler yaparken piyasa değerlemesi de o dönemki piyasa şartlarına göre gerçekleşiyor. Piyasaların çok iyimser olduğu bir dönemde Fiyat/ Kazanç, Piyasa Değeri/Defter Değeri, Net Aktif Değer, Fiyat/Satış... gibi bilanço değerlemesinde kullanılan finansal oranlar da haliyle yükseliyor.
İMKB ve sektör finansal değer ortalamaları yükselince halka arz edilecek hissenin değerlemesi de bu oranlar üzerinden yapılmakta. Endekste yaşanan bir düşüş bu defa işlem gören hisseler kadar halka yeni arz edilen hisseye de olumsuz yansıyor. Bu nedenle halka arzlarda zamanlama oldukça önemli.
Zirvelerden dönüş öncesi
Borsadaki halka arzların seyrine baktığımızda şu ayrıntı göze çarpıyor: İMKB 100 Endeksi zirve yapıp geri dönüş yapmadan önce halka arz sayılarında çok belirgin bir artış yaşanıyor. 2006-2007 ve 2010 yıllarında yapılan halka arzlara bakıldığından bu durum net bir şekilde görülmekte. Aynı şekilde 2000 yılında da benzer bir durum söz konusu.
Piyasaların zirve yaptığı dönemlerde yapılan halka arzların bir çoğunda yatırımcılar zarar etti. Piyasada olumlu fiyatlamanın zirve yaptığı dönemlerde eğer endeksteki çıkış devam etmezse halka yeni arz edilen hissede zarar adeta kaçınılmaz gibi. Piyasaların çok da anlam veremediği ve cevap beklediği bir başka konu da şu. Hisse halka arz ediliyor, ciddi talep olduğu da açıklanıyor ama hisse İMKB’deki ilk işlem gününden itibaren hemen düşmeye başlıyor.
Yatrımcı bunu anlamlandırmakta zorlanıyor. Zira eğer yüksek talep gelmiş ise halka arzdan alamayanların ilk gün alım için piyasaya gelmesi ve bu talebin sonucunda hissenin fiyatının artırması gerekiyor. Ancak hissenin fiyatı düşmekte. Bu durum talebin iddia edildiği boyutta olmadığı ya da birilerinin hisseleri iskontulu aldığı yorumlarına neden oluyor. Bir diğer olasılık ise halka arz fiyatın yüksek olma olasılığı. Cevap seçeneklerden sadece birisi olabileği gibi hepsi birden de olabilir. Sonuçta bu konudaki soru işaretleri yatırımcının kafasında dönüyor.
AÇIKLANACAK VERİLER
30 Kasım 2010 Salı 
10:00  Türkiye Dış ticaret dengesi, Ekim.
16:00  ABD S&P/CaseShiller Konut Fiyatları Endeksi, Eylül.
16:45  ABD Chicago Satınalma Yöneticileri Endeksi, Kasım.
17:00  ABD Tüketici Güven Endeksi Kasım.
01 Aralık 2010 Çarşamba 
10:00  Türkiye Markit PMI Endeksi-Sanayi Kasım.
10:00  Türkiye Cnbc-e Tüketici Güven End. Kasım.
10:00  Türkiye TİM-İhracat Verileri, Kasım.
11:00  AB PMI Sanayi Endeksi, Kasım.(Beklenti: 55,5)
12:00  Türkiye İTO Fiyat Endeksi, Kasım.
15:15  ABD ADP İstihdam raporu, Kasım.(Beklenti: 68 Bin)
17:00  ABD ISM Sanayi Endeksi, Kasım.(Beklenti: 56)
17:00  ABD İnşaat Harcamaları, Ekim.(Beklenti: -0,4%)
21:00  ABD Fed Bej Kitap  
02 Aralık 2010 Perşembe 
12:00  AB GSYIH-2. Tahmin, 3Ç (Beklenti: 0,4%)
14:45  AB Avrupa MB Faiz kararı (Beklenti: 1,0%)
15:30  ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları (Beklenti: 424 Bin)
17:00  ABD Bekleyen Konut satışları Ekim.(Beklenti: -1,0%)
03 Aralık 2010 Cuma 
10:00  Türkiye TÜFE, Kasım.(Beklenti: 0,97%)
10:00  Türkiye ÜFE, Kasım.(Beklenti: 0,30%)
11:00  AB PMI Hizmet Endeksi, Kasım.(Beklenti: 55,5)
12:00  AB Perakende Satışlar, Ekim.(Beklenti: 0,2%)
15:30  ABD Tarım Dışı İstihdam, Kasım.(Beklenti: 145 Bin)
15:30  ABD İşsizlik oranı, Kasım.(Beklenti: 9,6%)
17:00  ABD ISM Hizmet Sektörü Endeksi, Kas.(Beklenti: 54,6)
17:00  ABD Fabrika siparişleri, Ekim.(Beklenti: -0,7%)

SEÇİCİ OLMAK ŞART
Halka arzların artırılması yönünde gerek SPK gerekse İMKB’nin ciddi çalışmaları var. Bu çalışmalar etkisini göstermeye başladı. “Kredi alma ortak al” anlayışı ve kaynak yaratma açısından şirketler için olumlu bir durum. Piyasa için de çeşitliliğin ve “Her hisse kendi talebini yaratır” anlayışına göre derinliğin artması açısından olumlu. Ancak son dönemde halka arz edilen hisselerin bir kısmında oluşan kayıplar “Seçiciliğin” şart olduğunu gösteriyor. 
Şirket analizlerinin daha dikkatli yapılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Hisse kadar piyasanın genel durumunun da dikkate alınmasında yarar var. Endeksin durumu nedir. Endekste yükseliş mi yoksa düşüş mü bekleniyor. Cevaplanması gereken soruların başında geliyor. Neticede sadece hisseyi değil, piyasanın genelini de analiz etmek gerekiyor.

Halka arzlara ilgi nasıl artar?
Halka arzda dikkat çeken önemli bir ayrıntı da halka açılan şirketlerin yapısı ile ilgili. Firmaların genelde ortaklık yapısı, geçmişi ve tecrübesi, bilançosu, büyüklüğü, sektör ve ekonomideki konumu... gibi kriterlerin çok sağlıklı değerlendirilmesinde yarar var. SPK ve İMKB bu konuda mutlaka gerekli titizliği gösteriyordur. Ancak 2001 krizinde İMKB’de işleme kapatılmak zorunda kalan hisselerde yüz binlerce kişi mağdur oldu. Sanayide ilk 10 hatta ilk 100’de yer alan firmalardan İMKB’de işlem görmeyenlerin sayısı az değil. 
Halka arz kampanyalarına büyükten küçüğe doğru başlaması daha doğru olur kanısındayız. Gerek SPK gerekse İMKB’den belki bu yönde bir telkin var ama son halka arzlara bakılınca pek de yararlı olmuş gibi görülmüyor. Büyük ölçekli ve güçlü firmaların halka arza yönelmesi halka arzlara olan ilgiyi artırabilir. Yatırımcılardan gelen bir diğer şikayet konusu da fiyat. Halka arzlardaki fiyat marjlarının yüksekliği ve fiyat değerlemeleri yapılırken piyasa ortalamaları ile şirket değerlemeleri arasındaki iskonto oranlarının düşüklüğü.
Genelde belli bir fiyat aralığı yüzde 20-30 gibi oranlar olurken şirketin Fiyat/Kazanç, Piyasa Değeri/Defter Değeri... gibi finansal oranları sektör ve İMKB ortalamalarına yakın veya üzerinde de olabiliyor. Halka arzlarda fiyatlama ve iskonto oranlarının cazip hale getirilmesi yatırımcının ilgisini artıracaktır.

Piyasalar daha temkinli
Dış piyasaların etkisine giren iç piyasalar daha temkinli hareket ediyor. İrlanda ile başlayan olumsuz sürecin etkisi azalmakla birlikte sürüyor. Fitch’den Türkiye için gelen olumlu değerlendirme iç piyasaları biraz rahatlatsa da bu gelişmenin tek başına piyasaları taşıması zor. Dış piyasalara rağmen iç piyasaların iyimserliğini sürdürmesi zor görülürken dış piyasaların katkısı gerekecek. Önümüzdeki günlerde piyasaların temkinli duruşu devam etmekle birlikte endeks destek seviyelerinde tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerinin geçilmekte zorlanıldığı ve destek arayışının devam ettiği bir seyir izleyebilir. 

BORSA
Kısa süreli tepkiler görülebilir  
Endekste geçtiğimiz hafta vurgu yaptığımız düşüş formasyonlarından “Çift tepe” biraz daha belirginleşti. Kısa dönemli çıkış trendinin kırılmasıyla başlayan düşüş devam ediyor. Destekler 65.500 ve 64.000’de. Bu seviyelerde tepkiler görülebilir. Sonraki destek 61.000-60.000‘de. Dirençler ise 68.000-68.500’de.

DÖVİZ
Tepki yükselişi
Piyasalarda gerilimin artması dövizde tepki yükselişlerini de beraberinde getirdi. ABD Dolarının dış piyasalarda değer kazanması iç piyasalarda Dolar/TL paritesinde kendisini hissettirdi. İlk dirençler 1.490-1.500’de. Euro’nun dış piyasalardaki değer kaybına paralel olarak Euro/TL paritesinde gevşeme görülüyor. İlk destek 1.955-1.944 seviyesinde.

FAİZ
Düşüş trendi sürüyor 
Borsa ve döviz piyasalarına rağmen faiz tarafının daha olumlu bir seyir içerisinde olduğu görülüyor. İlk direnç 7.50 seviyesinde. Bu seviye güç kazanmış durumda. Kâr satışlarında ilk destekler ise 7.77-7.80 seviyelerinde. Bu seviyelerin geçilmesi kâr satışlarının devamını getirebilir. Sonraki destekler 7.90 ve 8.00-8.15 seviyelerinde.

ALTIN
Doların etkisi azalıyor  
ABD Doları’nın değer kazanması altındaki çıkış hareketine düzeltme ve kâr satışları olarak yansımıştı. Ancak son günlerde Doların etkisi azalmaya başladı. Dış piyasalarda gerilimin artması Altın’ın “Güvenli liman” olma özelliğini tekrar öne çıkardı. Dirençler 1.375 ve 1.410 seviyelerinde. Destek ise 1.340-1.330 ve 1.315 seviyelerinde.

DIŞ PİYASALAR
Dalgalanma devam edecek
FED kaynaklı açıklamaların etkisiyle yaşanan iyimserliğin önünü İrlanda ve Euro Bölgesi’ndeki borç risklerine dayalı endişeler kesti. FED ve ABD verileri piyasalar tarafından olumlu algılandı. Bu iki farklı algılamanın piyasalara yansıması düşüş ve tepki hareketleriyle dalgalı bir seyir oldu. Bu görünüm bir süre daha devam edebilir. Çıkış hareketlerinin yerini düşüş ve geri çekilmeye bırakması sonrası yeni denge ve desteğin oluşması için yön arayışı bir süre etkili olabilir.

AMERİKA
Çıkış trendi korunuyor
Gelen satışlar rağmen çıkış trendi korunuyor. İlk destek 11.000 olarak görülüyor. Bu seviyenin altında kalınması satışların devamını getirebilir. Sonraki destekler 10.700 ve 10.500 seviyesinde. İlk önemli direnç ise 11.440 seviyesinde bulunuyor.

BREZİLYA
Satış baskısı sürüyor

Kâr satışları güç kazanarak çıkış trend desteğinin altına salınım göstermiş durumda. Dirençler  71.000 ve 73.000’de görülüyor. İlk destek ise 67.700’de. Bu seviyenin altında satışların devamı beklenebilir. Sonraki destekler 65.000-64.000’de.

JAPONYA
Tepki çıkışı güç kazanıyor

Tepki hareketi satış denemelerine rağmen gücünü koruyor. Gelen satışlar karşılanıyor. İlk direnç 10.150’de. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Sonraki dirençler 10.250 ve 10.400‘de. Destekler 9.900 ve 9.700’de bulunuyor.

ALMANYA
Çıkış trendi sürüyor
Çıkış trendi devam ediyor. Gelen kâr satışları çıkış trend desteğinin üzerinde karşılandı.  Destekler 6.750-67.000’de. Bu seviyelerde tutunabilir. Aksi takdirde satışların devamıyla birlikte 6.450 destek seviyesi beklenebilir.

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/en-fazla-alim-yapilan-hisseler/308869