Yazdır

Japon devi Türkiye'ye geliyor

Tarih: 26 Kasım 2010 - 09:05

Japon Mayekawa Belçika’daki fabrikasını Türkiye’ye taşıyor. Belçika'daki fabrika kapatılacak

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya’da yaptğı görüşmelerin meyvesini aldığını belirterek, “Dünyada 6 fabrikası bulunan Mayekawa firması Belçika’daki fabrikasını kapatıp Türkiye’de açmaya karar verdi” dedi. Türk-Japon İş Konseyi’nin 18’inci Ortak Toplantısı’nda konuşan Çağlayan, Japonları Türkiye’de daha çok yatırıma davet etti.

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya’da yapmış oldukları görüşmelerin ilk meyvesini aldıklarını belirterek, “Japonya’da görüşme yapmış olduğum Mayekawa firması benim anlattıklarımdan sonra, ’Mayekawa’nın dünyada 6 fabrikası var, Belçika’daki fabrikayı kapatıp Türkiye’de açıyoruz’ dediler. Mayekawa soğutma alanında önemli bir firma. Ama bize tek Mayekawa yetmez, daha çok firma lazım” diye konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Japon İş Konseyi’nin 18’inci Ortak Toplantısı’nda konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye ile Japonya arasındaki 120 yıllık dostluğun ticarete yansıdığını söylemenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Yatırımlarda sıkıntı var
Japonya Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Sadao Umeda’nın da katıldığı toplantıda konuşan Türk-Japon İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan da bazı başarılı şirket satın almaları gerçekleştiğini hatırlattı. Özilhan, “Finans sektöründe ilişkilerimizin daha da gelişmesini bekliyoruz. Ancak henüz Türkiye ile Japonya’nın coğrafi ve ekonomik konumlarına uygun tatminkar bir yatırım ilişkisi kurulmadığını, Türkiye’nin Japon yatırımlarından yeterli düzeyde pay almadığını düşünüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bu konuda yeni çalışmalar yürütmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: “Dünyanın 4. büyük ihracatçısı ve 4. büyük ithalatçısı. Japonya’nın dış ticaret hacmi 2008’de 1.5 trilyon dolardan fazla. En fazla ekonomik ilişkilerimizin geliştiği yılda 4 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip olmuşuz. 2009 küresel kriziyle beraber bu rakam 2.5 milyar dolar seviyesine düşmüş. 2010 verilerine baktığımız zaman rakamların yükselme eğiliminde olduğunu görüyoruz, ancak aramızdaki ticarette bir sıkıntı var. Aramızdaki ticaretin balansı bozuk.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye ve Japonya’nın önümüzdeki 10 yılda gıda güvenliği, Ar-Ge ve inovasyon, düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve üçüncü ülkelerde işbirliği konusunda güçlendirilmiş bir ekonomik işbirliği modeli üzerinde çalışması gerektiğini bildirdi.

Türkiye’ninki gibi genç işgücüne ihtiyacımız var
JAPONYA Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Tadahiro Matsushita, Türkiye’deki gibi genç bir nüfusa ihtiyaçları bulunduğunu ifade ederek, “Tembellik etmemeliyiz, rehavete düşmemeliyiz. Türkiye’den öğrenebileceklerimizi öğrenip güçlü bir Japonya yaratmalıyız” dedi. Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak Toplantısı’nda konuşan Matsushita, iki ülke arasındaki güçlü ikili ilişkileri artırmak için ‘kesinlikle’ serbest ticaret anlaşması, en azından bunun nihayete erdirilmesi için hazırlık yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye’deki genç nüfusun potansiyeline değinen Matsushita, şunları kaydetti: “Bu gücü Japonya’ya almak, sizlerle el ele verip daha güçlü bir büyüme yakalamak istiyoruz. Japonya’daki büyümeyi de yeniden şekillendirmek istiyoruz. Endüstriyel yapımız bir reform ihtiyacı içinde ve yeniden yaratılması gerekmekte. Bu her zaman zayıf oldu. Tarım sektörünün güçlendirilmesi için de yapısal reformlara ihtiyacımız var. Genç işgücüne ihtiyacımız var. Türkiye’ninki gibi genç nüfusa ihtiyacımız var. Tembellik etmemeliyiz, rehavete düşmemeliyiz. Türkiye’den öğrenebileceklerimizi öğrenip güçlü bir Japonya yaratmalıyız.”

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/japon-devi-turkiyeye-geliyor/308702