Yazdır

Japonya'daki depremin iç yüzü

Tarih: 12 Nisan 2011 - 10:37

Geçen hafta TEPCO ve Japon hükümeti, hasarlı Fukishima reaktörlerindeki sızıntının artçı depremlerden etkilenmediğini söylemişlerdi.

Geçen hafta TEPCO ve Japon hükümeti, hasarlı Fukishima reaktörlerindeki sızıntının artçı depremlerden etkilenmediğini söylemişlerdi. NHK haberlerine göre ise durum farklı:Çernobil patladıktan sonra bu  oran saatte 300 sievert olarak ölçülmüştü. Bir numaralı reaktör, bunlara rağmen tesisteki diğer reaktörlerden daha kötü durumda olmayabilir, ekteki sunumda da göreceğiniz üzere fukushima’daki nükleer materyalin yanında Çernobil cüce kalıyor. ZeroHedge sitesinden Tyler Durden (İsim tanıdık mı?) Japon hükümetinin 100 sievert sonrasında raporlamayı sansürlediğini yazıyor. Bu beklenmedik bir durum değil. NYtimes’daki haberlere göre: Yetkililer, kötü durumun bir panik yaratmaması için detayları açıklamıyorlar. 1993-99 yılları arasında bölgede çalışan Robert Alvarez’e göre kimse bölgeye gitmek istemiyor. Gizli raporlar ise durumun vahametinin üst düzeye tırmandığını gösteriyor.
 Fabrika sorumlusu, Perşembe akşamını gerçekleşen depremin tesise zarar vermediğini fakat bir numaralı reaktörün ısısının gece yarısı öncesi çok yükseldiğini söyledi. Dün saat 7 sularında (Amerika) reaktör ısısı 223 derecedeydi, deprem sonrası 40 derece yükseldi. Cumartesi sabahı ısı 240 dereceye gerilemişti. Bunlara ilave olarak Japon hükümeti, bir numaralı reaktördeki radyasyon düzeyinin 100 sievert/saat olduğunu söyledi. Radyasyon seviyesi gelişimi aşağıdaki grafikte gösterildi:

Çernobil patladıktan sonra bu  oran saatte 300 sievert olarak ölçülmüştü. Bir numaralı reaktör, bunlara rağmen tesisteki diğer reaktörlerden daha kötü durumda olmayabilir, ekteki sunumda da göreceğiniz üzere fukushima’daki nükleer materyalin yanında Çernobil cüce kalıyor. ZeroHedge sitesinden Tyler Durden (İsim tanıdık mı?) Japon hükümetinin 100 sievert sonrasında raporlamayı sansürlediğini yazıyor. Bu beklenmedik bir durum değil. NYtimes’daki haberlere göre: Yetkililer, kötü durumun bir panik yaratmaması için detayları açıklamıyorlar. 1993-99 yılları arasında bölgede çalışan Robert Alvarez’e göre kimse bölgeye gitmek istemiyor. Gizli raporlar ise durumun vahametinin üst düzeye tırmandığını gösteriyor.

Salim Kasap/Turkish Yatırım
 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/japonyadaki-depremin-ic-yuzu/307163