Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Merkez Bankası politikalarına destek veren açıklamalarının ardından alıma geçen spekülatörler beklenmedik bir şekilde endeksi 70 bin puan sınırına taşıdı.
Beklenmedik diyorum, zira yükseliş bu defa yabancı yatırımcılardan ziyade yerlilerin katkısıyla ve petrol fiyatlarının rekora yaklaştığı bir ortamda gerçekleşti. Kredi not artışı beklentileri zaman zaman piyasalarda erken ataklara yol açabiliyor. 2011 yılında kârlarda düşüş beklenmesine rağmen banka hisselerinin alıcılı olmasının ardında başka ne olabilir ki? Genel seçimlere iki aylık bir süre var ve Türkiye piyasaları ağırlıklı olarak seçimlere odaklı dünya piyasalarından ayrışmaya devam edecektir. Bu durum, güllük gülistanlık bir ortamın olmadığı bir dünya konjonktüründe yatırımcılar tarafından iyi değerlendirilmeli.
Zira Türkiye'de piyasalar, ülkenin petrol üreticisi olmamasına rağmen, mali disiplinden ödün vermeyen bir politika ve siyasi istikrarın süreceği beklentileriyle ayakta duruyor. Aksi olsaydı seçimler öncesi piyasalar negatif yönde ayrışmaya devam eder ve bölgedeki gerilimlerin etkisiyle Yunanistan, Portekiz, İtalya gibi sallantıda ve kırılgan bir yapıda hareket ederdi.
2007 yılı genel seçimleri öncesi bazı yabancı kurumlar koalisyon ağırlıklı beklentilere oynamış ve yanılmışlardı. İlginçtir o dönemde Lehman Brothers genel seçimleri en iyi tahmin eden yatırım bankası olmuştu. Güçlü ve tek başına bir iktidarın geleceğini savunmuştu. Seçimlere iki aya yakın bir süre var ve anketler şimdilik mevcut durumun devam edeceğini gösteriyor. Ancak, tahmin yapmayı son iki haftaya bırakmak daha doğru olacaktır. Yabancı yatırımcılar bu nedenle mayıs ayından itibaren beklentileri satın alarak veya küçük ihtimalle de olsa satarak pozisyonlarını ayarlayacaklardır.
DOĞAN Grubu, MEDYADAKİ VARLIKLARINI SATIYOR MU, SATMIYOR MU?
Geçen yıl eylülde ABD'nin önde gelen yatırım bankası Goldman Sachs'ı aracı kılarak yayın kuruluşlarını satışa çıkartan Doğan Grubu genel seçimlere iki ay kala ilgi çekici bir karar aldı. Hafta içinde Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu, şirketin sermayesini 1 milyar liradan 2 milyar liraya bedelli olarak artırma kararı aldı. Şirket geçen yıl haziran ayında da yüzde 40'lık bir bedelli sermaye kararı almıştı. Şirket eylül ayında ise medya iştiraklerini satma kararı vererek bedelli sermaye artırım başvurusunu çekmişti. Bu süre zarfında fiyatlarda sert iniş çıkışlar yaşanmıştı. 7 aylık sürede yılan hikayesine dönen medya iştiraklerinin satış haberleri, şirket hisselerinin de değerlenmesini sağlamış, hisse fiyatı bu süre zarfında yüzde 75'lik artışla 2,19 liraya kadar yükselmişti. Şirket yönetiminin aldığı son bedelli sermaye artırım kararı 'satıştan vazgeçiliyor mu?' spekülasyonlarını iyice artırdı. Doğan Grubu'nun satışı sürekli masada tutarak hisselerine alıcı çekmesi konusunda SPK bir açıklama isteyebilir.
Petrol dört ayda yüzde 33 yükseldi, pamuk zirvede
2010 yılına damgasını vuran emtia fiyatlarındaki artışlar 2011'de de sürüyor. 2008 yılındaki büyük kriz öncesini andıran fiyat tırmanışları pamuktan petrole, gümüşten mısıra kadar emtia fiyatlarını yukarı taşırken, doğalgaz ve şeker fiyatları ise aşağı yönlü hareket ediyor. ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin hafta içinde gevşek para politikasının devam etmek zorunda olduğu yönündeki açıklamaları ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) beklentiler dahilinde 0,25 puanlık faiz artırımı sonrası başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışlar devam etti. Euro/dolar paritesinin 1,45 seviyesine dayanması üzerine doların iyice güç kaybetmesi 2008 yılındaki kriz öncesi durum gibi emtia piyasalarında anormal hareketlere yol açıyor. Brent petrolü 30 Temmuz 2008 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini görerek 127 dolara ulaştı. Petrol fiyatlarına önlem alınmazsa sürpriz gelişmelere hazırlıklı olmak gerekiyor.
EMTİA FİYATLARI (%)*
Pamuk 42
Brent petrolü 33
Gümüş 32
Mısır 21
Kahve 13
Buğday 3.4
Bakır 1.3
Doğalgaz -8
Şeker -21.8
(*) Fiyatlarda yılbaşından bu yana meydana gelen değişim.