ABD’de şirketlerin bilançolarında nakit miktarının artması, ekonomik gelişmeyi engelleyebileceği ve borsada rallinin önünü kesebileceği konusunda kaygılara neden oluyor.
Fed ve Credit Suisse’in yaptığı araştırmaya göre nakit miktarının toplam varlıklara oranı yüzde 5.96 ile son 45 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.
Bilançoda yüksek nakit bulundurma yeni iş bağlantıları yapabilme ve hisse sahiplerine dağıtılabilmesi gibi bazı avantajları beraberinde getirse de, şirketlerin yeni yatırım yapma ve istihdam yaratmaktan çekinmelerinin, ekonomik düzelme döneminde hisse senedi yatırımcılarını uzaklaştırabileceğinden korkuluyor.
Credit Suisse baş ekonomisti Neil Soss, “Yeni teknoloji ve teçhizata yatırım yerine sürekli nakit biriktirilmesi, uzun dönemli büyüme için iyi değil. Ayrıca şirketler büyümüyorsa, ülkenin kaygı verici işsizlik sorununu çözecek şekilde istihdam yaratmıyorlar demektir.” dedi.
Soss, şirketlerin neden nakit biriktirdikleri sorusunun “açgözlülükle” açıklanmasına inanmanın zor olduğunu kaydederek, “ Amerikan şirketlerinin nakitlerinin büyük bölümünün harcamaktan çekinmelerini son krizde ortaya çıkan büyük para talebi şokuna bağlıyoruz.” dedi.
Araştırmalar Apple, Microsoft ve Cisco gibi büyük teknoloji firmalarında nakit biriktirme oranının en üst düzeye çıktığını gösteriyor.