Groupon, sunduğu inanılmaz indirimleri kendi hissesinden sakınıyor. Halka arz yaklaştıkça Groupon’un değeri yükselmeye devam ediyor. Sosyal alışveriş sitesi geçtiğimiz aylarda Google’dan 6 milyar dolarlık bir teklif almış ve bunu reddetmişti. Şirket yetkilileri bu sıralar Goldman Sachs ile muhtemel halka arz ve değerleme hakkında konuşuyor. Şirkete yakın bir kaynağın haberine göre, değerleme 25milyar dolara kadar çıkabilir
25milyar dolarlık değerleme ile halka arz yapılırsa, Groupon, Google’ın 2004 ylındaki 24milyar dolarlık halka arz rekorunu kırmış olacak. Gazetelere göre, Groupon arz için son kararını vermiş değil, özel hisse fonlarından veya büyük şirketlerden teklif gelirse değerlendirebilir. Aynı kaynaklara göre arza karar verilirse baharda hisselerin satılması için düğmeye basılabilir. Arzın büyüklüğü belli olmasa da halka arzın liderinin bu işten milyonlar kazanacağını söyleyebiliriz. Groupon, bu konuda Goldman Sachs’ın yanısıra Morgan Stanley ile de konuşuyor.
2008 yılında kurulan Groupon, müşteriler ve mağazaları birbirine bağlıyor ve çok hızlı büyüyor. 2009 Aralık sonunda 124 kişi olan şirkette şu anda 5900 kişi çalışıyor ve bu rakamın yarısı da son 3 ayda işe girmiş durumda. Şirketin satış kadrosu, 500 değişik piyasada 70milyon müşteriye hizmet veriyor. Şirketin 30 yaşındaki kurucusu Andrew Mason’a göre şirket 2009 yılından bu yana kar ediyor.
Groupon büyüdükçe, rakiplerinin baskısı da artıyor. Groupon’dan sonra gelen en büyük indirim sitesi LivingSocial geçtiğimiz günlerde Amazon’dan 175milyon dolar yatırım aldı. Daha büyük oyuncular da piyasaya girmek için çalışmalarını hızlandırıyorlar. Google, “Google Offers” isimli ürününü test aşamasına getirdi. Facebook ise oturulan yere göre çalışan “Deals” programını sunmaya hazırlanıyor. Groupon yatırımcılarından Ben Horowitz –Andreessen Horowitz ortağı- rekabetten endişe duymadığını belirtiyor. Gazetecilerle geçen günlerde yapılan toplantıda, Horowitz, Groupon satış ekibi büyüklüğünde bir başka ekip oluşturmanın zorluklarından bahsetti. Şirketin, operasyonlarını destekleyebilecek rakamdan fazlasını kazandığını belirterek, diğerlerinin işlerinin zor olduğunu ekledi.
Facebook ile başlayan internet şirketlerini halka arz furyası, Zynga, ve Groupon ile devam ediyor. Bu üç şirketin toplam değerlemesi neredeyse 100milyar doları buluyor ve İMKB’nin 1/3’ü kadar ediyor. Türkiye’de bu tip girişimler genelde yapılmıyor, ama haberlere bakılırsa işlerin taliplilerinin ödediği rakamlar çok yüksek. Sosyal paylaşım sitelerinde Türklerin ciddi sayıda üyesi olduğu biliniyor ve yazılıyor, demek ki Türk girişimciler bu işe soyunsa ve sadece Türkleri bu sitelerden çekebilse her üyeye muhtemel halka arzdan bir hisse kampanyası ile dev haline dönüşebilirler ve yepyeni bir halka arz yöntemi geliştirilmiş olur. Geriye doğru bakınca Telekom, Eregl, Telsim, Tüpraş özelleştirmelerinin ne kadar ucuza gittiğini ise içimiz buruk şekilde görebiliyoruz