Cari açıkta futbolcuları ne ilgisi olabilir diye düşünebilirsiniz.Ancak, spor kulüplerinin her yıl yaptıkları milyarca dolar ya da euroluk transferler nedeniyle ödedikleri bonservis ücretleri artık cari işlem kaleminin önemli bir kalemini oluşturuyor.
Son iki yıldır Türk takımlarına transfer olan oyunculara ödenen bonservis ücretleri de gider olarak kaydediliyor.
Yani takımların yabancı oyuncular için ödedikleri bonservisler aynı Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için dışardan alınan petrol, doğalgaz ithal gibi sermeye hesabının altında "üretilmeyen ve finansal olmayan varlıklar" kaleminde yer alıyor.
2009 yılında spor kulüplerinin yabancı oyuncular için ödedikleri bonservis bedeli 42 milyon dolar net gider olarak cari açığa işlenmişti. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam 34 milyon dolara düştü.
Geçtiğimiz yıl bomba transferlerle yurtdışında yabancı sporcu getiren 3 büyük takımın cari açığa olan katkısı araştırdık.
Galatasaray 2010-2011 sezonu için Haziran-Temmuz-Ağustos ayı transferlerinde sadece Juan Pablo Pino için Monaco'ya 3 milyon euro, Lorik Cana için Sunderland'a 4.5 milyon euro, Elano Blumer için Santos'a 2.9 milyon euro ve Abdulkader Keita için ise 5.5 milyon euroyu gözden çıkardı.
Fenerbahçe ise İssiar Dai için Nancy'e 6.5 milyon euro, Mamadov Niag için Marsilya'ya 8 milyon euro ve Miroslav Stoch için Chelsea'ye 5.5 milyon euro ödedi.
Bomba transferlerle göz dolduran ancak ligi dördüncü olarak tamamlayan Beşiktaş ise Ricardo Quaresma için İnter'e 7.3 milyon euro ödedi.
2010 sezonunda bonservisler gelir ve giderinde bütçeyi tutturan tek takım ise Galatasarau oldu. Galatasaray,yabancı futbolcular için 20.290 milyon euro bonservis bedeli öderken, 20.930 milyon euroda bonservis geliri elde etti.
Fenerbahçe ise 25.5 milyon euro bonservis ödemesi yaparken sadece 1.5 milyon euro bonservis geliri aldı.
Beşiktaş ise 9.6 milyon euro bonservis giderine karşın 2.1 milyon euro sattığı futbolculardan bonservis geliri elde etti.
HATİCE NAZLI AYDOĞAN-GAZETEPORT