Yazdır

Portföylerde bulunması gereken hisseler

Tarih: 02 Şubat 2011 - 11:05

Son dönemde yabancı yatırımcıların hisse seçiminde bankalardan çıkıp sanayi hisselerine yöneldiği gözleniyor

Gözde Yeniova/Ekonomist
Portföylerinde tuttuğu hisselerden farklı olduğu da görülüyor. Sonuç olarak geçen yıl yabancıların portföylerini aynı hisselerden artırmayıp sektör değişikliği yaparak hisse bazlı alımlar yapmasının dikkat çekici olduğu ifade ediliyor. Yabancı yatırımcıların aldığı en fazla kazandıran hisseler arasında da Boyner, Anadolu Cam, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, İndeks Bilgisayar, Koza Maden gibi hisseler bulunuyor. Bu hisselerin getirisi de yüksek.
2011 yılında yabancı yatırımcıların hareketleriyle ilgili beklenti ise banka hisselerinden sanayi hisselerine doğru olacağı. Çünkü uzmanlar 2010 yılına göre 2011 yılında bankacılık sektörünün karlarında düşüş öngörüyor.
Yeni gözde sanayi hisseleri
2010 yılında yabancı yatırımcıların en fazla payı olan hisselere baktığımızda ise banka ve holdingler başı çekiyor. Halkbank, Vakıfbank, Garanti Bankası gibi bankalar dışında BSH Ev Aletleri, Coca Cola İçecek ve Turkcell de bu anlamda dikkat çekiyor. Fakat son bir yılda payını artırdığı hisselerin daha önce Portföylerinde tuttuğu hisselerden farklı olduğu da görülüyor. Sonuç olarak geçen yıl yabancıların portföylerini aynı hisselerden artırmayıp sektör değişikliği yaparak hisse bazlı alımlar yapmasının dikkat çekici olduğu ifade ediliyor. Yabancı yatırımcıların aldığı en fazla kazandıran hisseler arasında da Boyner, Anadolu Cam, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, İndeks Bilgisayar, Koza Maden gibi hisseler bulunuyor. Bu hisselerin getirisi de yüksek.
2011 yılında yabancı yatırımcıların hareketleriyle ilgili beklenti ise banka hisselerinden sanayi hisselerine doğru olacağı. Çünkü uzmanlar 2010 yılına göre 2011 yılında bankacılık sektörünün karlarında düşüş öngörüyor.
Alternatif ne?
Bu nedenle yabancı yatırımcıların son dönemde bankacılık hisselerinde bir miktar satış yaptıklarını ifade eden uzmanlar, 2011’de bankacılık hisselerinden daha çok yabancı yatırımcılar açısından da ağırlıklı olarak tüketim malları, perakende, medya, ilaç ve altyapı sektörlerinin öne çıkacağını söylüyor.
Bir başka faktörde olası bir not artırımı. Olası bir not artırımının 2011 yılı içinde gerçekleşmesini bekleyen uzmanlara göre, böyle bir durumda Türkiye’ye yatırım yapamayan fonların, ‘yatırım yapılabilir’ notu ile birlikte Türk para ve sermaye piyasalarına yatırım yapacaklar. Bu durumda sermaye piyasalarında elinde uzun zamandır yüksek miktarda bankacılık hissesi tutan yabancı kurumsal fonlar, bunların bir bölümünü yeni gelecek fonlara satma fırsatı bulacak.
Son dönemde bankacılık hisselerinde düşüşlerin olduğunu söyleyen Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, bunda yabancı yatırımcıların satışlarının etkili olduğunu belirtiyor. Nergis Kasabalı durumu şöyle açıklıyor, “Rusya gibi değerleme açısından daha uygun piyasalara yönelme eğilimi var. Ancak daha dikkatli bakıldığında Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinde bankacılık rasyoları çok iyi değil. Orta vadede Türk bankacılık sektöründe düşük penetrasyon oranlarıyla büyüme potansiyelleri çok daha yüksek. Bu nedenle büyük çıkışlar beklenmemeli.”
Yabancı yatırımcıların bankacılık hisselerindeki hareketinin piyasaya yön vereceğini ifade eden Standart Ünlü Genel Müdürü Atilla Köksal da 2010 yılına göre 2011 yılında bankacılık sektöründe ortalamada yüzde 10 gibi bir düşüş bekliyor. Bu nedenle yabancı yatırımcıların son dönemde bankacılık hisselerinde bir miktar satış yaptıklarını ifade ediyor.
Pay azalmayacak
İnfo Yatırım Araştırma Müdürü Şenol Korkmaz da 2011 yılında yabancı ilgisinin özellikle bankacılık hisselerinde azalacağı düşünüyor. Korkmaz’a göre Merkez Bankası’nın sıcak parayla mücadele kapsamında mevcut para politikasının devam etme beklentisi banka hisselerine olan ilgiyi azaltacak. Diğer taraftan sanayi sektöründe beklentisi olabilecek hisselerde alımlar görülebilir. 2010 yılında yabancı payı artan şirketlere baktığımızda bankacılık dışında reel sektör hisseleri dikkat çekici olduğunu ifade eden Şenol Korkmaz,
2011 yılında bankacılıktan sanayi sektörüne ucuz kalmış ve beklentisi olan hisselere kayma olacağını düşünüyor.
Ancak bu beklentilere rağmen yabancı yatırımcıların payının azalması beklenmiyor. Uzmanlar göre yabancı yatırımcının payı ancak yerli yatırımcının yeni halka arzlarla birlikte ilgisi artarsa azalabilir. Olası yatırım yapılabilir notu seviyesi ile birlikte yeni yabancıların gelmesi ile Türkiye’de yüksek pozisyonu olan yabancıların satışı olur. Bu alış-satışlar da birbirini dengeler.
Hisse seçimi önemli
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal da, 2011 yılında yabancı yatırımcıların ilgisinin devam etmesini ve banka dışı sektörlere yatırım yapmasını bekliyor. Gayrimenkul sektörünün daha canlı hale gelmesi ile güçlü projelere sahip olup nakit akımlarını güçlendiren Doğuş GYO, Sinpaş GYO, T orunlar GYO ve Emlak GYO’nun öne çıkmasını bekleyen Mehmet Baki Atılal; ayrıca Tofaş, Doğuş Oto, Türk Traktör’ü öneriyor.
Leasing işlemlerinden alınan yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 1 seviyelerine çekilmesi beklentisi ile hem leasing şirketlerinin hem de katılım bankalarının leasing kredilerini Sukuka çevirme imkanları ile Bank Asya, İş Leasing, Vakıfbank öneriliyor. Atılal; Çelebi, TAV, Gübretaş, Bagfaş, Pınar Süt, Trakya Cam, Anadolu Cam, Koç Holding, Tekfen Holding, Aygaz, Aksa’nın da öne çıkmasını bekliyor.
2011’in daha defansif yapıda bir portföyle geçilmesi gereken bir yıl olduğunu söyleyen Nergis Kasabalı, “Bu yıl portföy önerimizde sadece banka olarak İş Bankası C var. Diğer önerdiğimiz hisseler, Aygaz, Ford Otosan, Koza Altın, T. Şişecam, Tekfen Holding, Turcas, Türk Telekom ve Türk Traktör” diyor.
“Bu yıl reel sektör hisseleri kazandırır”
Attila Köksal/Standard Ünlü Genel Müdürü
“2010 yılına göre 2011 yılında bankacılık sektöründe ortalamada yüzde 10 gibi bir düşüş olacak. Bu nedenle yabancı yatırımcıların son dönemde bankacılık hisselerinde bir miktar satış yaptıklarını görüyoruz.
2011’de bankacılık hisselerinden daha çok yabancı yatırımcılar açısından da ağırlıklı olarak tüketim malları, perakende, medya, ilaç ve altyapı sektörleri öne çıkacak. Ancak hacim olarak bankalardaki pozisyonlar çok büyük. Reel sektörün hacmi daha düşük. Bu nedenle çok büyük rakamlar bankalardan çıkmaz. Ancak endekste bir baskıya neden olabilir. Bunun yanında iyi seçilmiş reel sektör şirketleri, endeks düşse bile yatırımcısına kazandırır.”

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/portfoylerde-bulunmasi-gereken-hisseler/300921