Euro Bölgesi'nin borç sıkıntısı yaşayan riskli ülkeleri Portekiz, İspanya ve İtalya gelecek hafta gerçekleştirecekleri tahvil ihraçlarıyla yılın ilk sınavını vermeye hazırlanıyor. Euro Bölgesi'nin tamamında gelecek hafta içinde 21.3 milyar euro'luk borçlanma gerçekleştirilecek. Bunun 11.3 milyar euro'su ise üç riskli ülke tarafından gerçekleştirilecek.
Özellikle Portekiz'in düzenleyeceği tahvil ihraçlarında ortaya çıkacak faiz kritik, çünkü bu ülkenin piyasada işlem gören tahvillerinin faizi hafta içinde yüzde 7.3'e kadar yükseldi. Yunanistan ve İrlanda yardım istemeye mecbur kaldıklarında tahvillerinin faizi çok daha düşük seviyelerdeydi. Euro Bölgesi için oldukça yüksek bir rakam olan bu seviye, yeni ihalelerde de sürerse Portekiz'in borcunu çevirememe riski ortaya çıkabilir ve hükümet AB ve IMF yardımını almaya mecbur kalabilir. Euro Bölgesi’ne yönelik endişelerin artmasıyla hafta içinde euro/dolar kritik 1.30 seviyesinin altına inmişti. Portekiz çarşamba günü gerçekleştireceği 5 ve 10 yıl vadeli tahvil ihaleleriyle piyasadan 1.25 milyar euro borçlanacak. Kısa süre önce Portekiz tahvillerini alarak bu ülkeyi destekleyeceğini açıklayan Çin'in de ihalelerde ne yapacağı merak konusu.
Yardıma mecbur kalabilir
UniCredit stratejisti Kornelius Purps, "Eğer piyasa tedirgin olmaya devam ederse Portekiz tahvillerinin getirisi birkaç hafta içinde çift basamakları görebilir. Bu aşamada da Portekiz'jn yardım alma seçeneğini değerlendirmek zorunda kalacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Portekiz Başbakanı Jose Socrates ise yatırımcıları yatıştırmaya yönelik açıklamalarına devam etti. Socrates, 2010 sonu itibariyle bütçe açığını gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 7.3'üne indirme hedefini tutturacaklarından emin olduğunu söyledi. Bu oran 2009'da yüzde 9.3’tü. Yatırımcıları sakinleştirmek için Avrupa Merkez Bankası (ECB) da devrede. Portekiz tahvillerinde büyük bir satış dalgası yaşanmasını önlemek isteyen ECB, piyasadan bu ülkenin tahvillerini alarak getirisini baskılamaya çalıştı.
İspanya da diken üstünde
İspanya’nın iki büyük gazetesi El Pais ve El Mundo, Portekiz’in mali yardım istemek zorunda kalacağını savunup, bunun İspanya’yı da olumsuz yönde etkileyeceğini yazdı. El Mundo "Portekiz uçurumda, İspanya odak noktasında", El Pais ise "Piyasaların Portekiz’e olan güvensizliği İspanya’yı cezalandırıyor" yorumunda bulundu. BNP Paribas stratejisti Ioannis Sokos, "Bu hafta çok kritik ve İspanya ile Portekiz'in uzun vadeli tahvil ihraçları piyasaların riskli Euro Bölgesi'ne yönelik risk iştahının barometresi olacak" değerlendirmesini yaptı.
İtalya ise bu hafta piyasalardan borçlanmaya hazırlanan borcu yüksek ülkeler arasında en rahat olanı. Analistler, İtalya'nın Portekiz ve İspanya'nın zayıf durumundan fayda sağlayabileceğine bile dikkat çekiyor.
Türkİye çok rahat
Euro Bölgesi ülkeleri borçlanma konusunda ne kadar tedirginse Türkiye de o kadar rahat. Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve 2010'da enflasyon hedeflemesinin tutması sonrası gösterge tahvil faizi tarihi düşük seviyelere, yüzde 7'nin altına geriledi. Gelecek hafta, Türkiye de 2011 yılı borçlanma programını üç ihale ile başlatıyor. Bunlardan biri de yeni gösterge tahvil ihracı olacak. Ocak ayında 25.1 milyar TL ile en yoğun borç itfasını yapacak olan Hazine'nin sıkıntı yaşamadan borçlanması bekleniyor. Hazine'nin ocak ayında yapacağı toplam iç borç servisi 28.6 milyar lira. Gelecek hafta yapılacak ihaleler: 10 Ocak'ta yeni gösterge tahvil olacak 7 Kasım 2012 itfalı iskontolu tahvil, 11 Ocak'ta 25 Ekim 2017 itfalı 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvil ve 15 Ocak 2020 itfalı altı ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu tahvil. Hazine, hafta içinde de 2041 itfalı dolar cinsi eurobond ihraç etmiş, ağırlıklı yabancı yatırımcılar olmak üzere 1 milyar dolarlık satışa beş katı teklif gelmişti.
Melis Şenerdem - MİLLİYET