Son dönemde zorunlu karşılıkları artıran ve faizleri düşüren Merkez Bankası’nın ajandasında, sıcak paranın kontrol altına alınmasına yönelik orta vadeli tedbirler bulunuyor. Bu tedbir arasında zorunlu karşılıkların yeniden arttırılması bulunuyor. Ayrıca, faizlerde yeni bir indirim dalgasının da yılın ilk çeyreğinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Tüm tedbirler yeterli gelmezse, sıcak paraya TOBİN vergisinin getirilmesi gündeme gelecek.
MERKEZ BANKASI: Yeni başkanını bekleyen Merkez Bankası, temkinli duruşunu 2011’de de sürdürecek. Faizlerde, ilk çeyreğinde sürpriz bir indirim daha yapılması bekleniyor. Dalgalı kur politikası devam edecek. Dalgalanma yüksek olmadığı sürece döviz piyasasına müdahale edilmeyecek. Not artırımı beklentilerine bağlı olarak yurt dışından kaynak girişi artması durumunda gerektiğinde ek tedbirler alacak.
HAZİNE: 152.8 milyar lira borç ödeyecek olan Hazine, borçlanmanın vadesini uzatmanın ve maliyeti düşürmenin yollarını arayacak. Bu çerçevede, Körfez sermayesinin Türkiye’ye çekilmesine yönelik enstrümanlar hayata geçirilecek.
MALİYE BAKANLIĞI: Maliye’nin önceliği halen TBMM gündeminde bulunan vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren düzenlemenin başarıya ulaşması olacak. Tasarının yürürlüğe girmesinin ardından, tanıtımı yapılacak. Düzenlemeden, 50 milyar lira gelir bekleniyor.
EPDK: Akaryakıt fiyatlarının 4 liraya ulaşması ile yeniden gözlerin çevrildiği EPDK’yı zorlu bir yıl bekliyor. Ham petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle akaryakıt fiyatlarının 4.5-5 liraya yükselmesi bekleniyor. Bu durumda, EPDK’nın tavan fiyat uygulamasını başlatacağı tahmin ediliyor.
KREDİLERİ TAKİBE ALACAK
BDDK: Ajandasında, sıcak parayı kontrol ve ekonomiye fren tedbirleri bulunuyor. Kredi kartı asgari ödeme tutarlarını artıran ve konut kredilerinin teminat oranlarını yükselten BDDK, ekonominin soğutulmasında etkin rol oynayacak. Gerektiğinde, kredi muslukların kısılmasına yönelik yeni tedbirler alınacak.
Star