İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanvekili Osman Saraç, bankaların altın transfer sistemine ihtiyaç duymaları nedeniyle EFT’ye benzer bir yapının altın bankacılığı için kurulacağını açıkladı. Saraç “Bankalardan destek aldık, sıcak bakıyorlar, mevzuatta da zaten engel yok” dedi. Bu sistemin kurulması ile birlikte bankaların altın bankacılığındaki fiziki temin sorunu aşılacak ve altın bankacılığının hacmi de genişleyecek. Kurulacak elektronik külçe transfer sistemin altının kaydi transferini, fiziki karşılığının da İAB eliyle takasını içerdiğini belirten Saraç, “Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Bankalar Birliği’nin de projeye sıcak baktıkları anlaşılmıştır. Projenin Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK tarafından uygun görülmesi halinde sistemin uygulamaya geçirilmesi önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
Mücevher üretimi düşüyor
Dünyada altının yoğun olarak mücevher şeklinde kullanılmakla beraber son birkaç yıldır Batı ülkelerinde de gündeme gelen yatırım aracı olarak altın talebinde yaşanan artış sebebiyle altın fiyatlarında rekor yükselişler yaşadığını belirten Saraç, piyasayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Birkaç yıl öncesine kadar dünyada üretilen altının yüzde 80’i mücevher üretiminde kullanılırken, bu oran 2008 yılında yüzde 65’e, 2009 yılında ise yüzde 49’lara düştü. Altın fiyatlarındaki hızlı yükselişe paralel olarak bazı ülkelerde hurda olarak piyasaya dönen altın arzı artarken, diğer bazı ülkelerde de altın talebi yükselmektedir.” Bankalar tarafından çıkartılan yatırım fonlarında bulunan altınların saklaması halen İstanbul Altın Borsası’nda yapılıyor.
546 milyon TL fonlarda saklı
2010 yılının son günleri itibariyle saklaması yapılan 24 adet altına dayalı fonlarda bulunan altın miktarı 7 bin 917 kiloya ulaştı. 69 TL/gr fiyatından bu miktarın parasal karşılığı 546 milyon TL’yi buldu. Türkiye açısından altının genel kullanım şekli genellikle takı ve süs aracı şeklinde. Saraç “Altının yatırım aracı olarak finansal kuruluşların portföylerinde yer almasıyla finansal kuruluşların hesaplarına kaydi ve fiziki olarak girdiğini görmekteyiz. Özellikle altın yatırım fonları aracılığıyla fiziki altına yatırım son dönemde arttı” dedi.
HABER: Selma ŞENOL/ iSTANBULbugün