ZEYNEP AKTAŞ
Bugünlerde televizyonu açtığınızda ya da gazete sayfalarında dolaştığınızda daha fazla koruma amaçlı emtia fonu reklamlarına rastlayabilirsiniz. En son İş Yatırım koruma amaçlı emtia fonlarını 24-29 Aralık tarihleri arasında arz etmeye başladı.
Dünyanın sunduğu fırsatlardan payınıza düşeni alın sloganı ile çıkan fonlar daha ziyade emtia fiyatlarının yükseleceği öngörüsüne dayanıyor. Anapara koruma amaçlı bu yatırım fonları, yatırımcılarına anapara koruması sağlarken, 10 aylık yatırım dönemi içinde, emtia fiyatındaki yükselişleri aylık olarak gözlemleyerek bu yükselişlerin ortalamasını getiri olarak paylaşım oranında yatırımcılara sunmayı hedefliyor.
Alternatif yatırım
2011 yılında emtialarda çıkış beklentisi hakim. Faizler de düşük olunca yatırımcı alternatif yatırım araçlarını değerlendirmeye başladı. Piyasalarda her yeni trendin kendine özgü yatırım enstrümanları olmuştur. Ekonomik krizle birlikte ana para garantili fonlar öne çıkarken, son yıllarda ana para koruma amaçlı değişik yatırım enstrümanlarının öncellendiğini gördük.
Önümüzdeki yıl yatırım araçlarının izleyeceği seyir 2011 yılı para politikası raporu ile çizilmiş oldu. Mevcut koşullar devam ettiği takdirde faizlerde yükseliş yaşanmayacak. Döviz hareketli olacak ancak hareketleri sınırlı olacak. Borsada ise yüksek kazançlar sınırlı gözüküyor. İşte bu nedenle 2011 yılında özel sektör tahvilleri ve banka bonoları öne çıkabilir.
İstenilen seçeneğe göre fon
Bugün fonlara baktığımızda istediğiniz seçeneğe göre yatırım fonu seçme şansınız var. İMKB 30 çok yükseldi artık düşecek diyorsanız İMKB 30 Endeksinin düşüşünü öngören koruma fonlarına yönelebilirsiniz. Yada altındaki yükselişin süreceğine inanıyorsanız altının yükselişini öngören koruma fonlarından alabilirsiniz.
Borsa yatırım fonları izlenmeli
2010 yılında borsa yatırım fonlarının performansına baktığımızda fonlar arasında bir seçiciliğin olması gerektiği net bir şekilde görülüyor. Gerek emtialara bağlı gerek A tipi gerekse B tipi fonların getirileri arasında oldukça yüksek sayılabilecek oranda değişimler söz konusu. Bu açıdan hisse senetlerinde olduğu gibi fon alımı yaparken tercih çok önemli. Bunun için öncelikle fonun geçmiş performanslarına bakmak gerekecek. Fonun nasıl yönetildiği ve geçmiş performansları gelecek için önemli bir referanstır.
Bazı fonlar istikrarlı bir şekilde kazandırıyorsa bu fon iyi yönetiliyor ve önemli bir ayrıntıdır. Özellikle 2011 yılında 2010 yılına göre daha zor piyasa olacaktır. Seçim yılı olduğu için daha çok dalgalı bir seyir ve temkinli bir piyasa bekleyenler çoğunlukta. Bu durumda uzmanlık ve seçicilik daha çok öne çıkacak. Fonları yöneten profesyonel ve uzman kadrolar dalgalı piyasada yön bulmanıza yardımcı olabilir. Bilgi ve uzmanlık açısından daha donanımlı fon yöneticileri piyasayı daha iyi algılayıp ona göre pozisyon aldıklarından daha verimli olabilirler. Hangi fon diye sorulacak olursa herhalde verilecek ilk cevap emtiaya dayalı fonlar olacaktır.
Altın fiyatlarındaki yükselişin altına dayalı fonların performansını nasıl etkilediğini getirilerden görebiliyoruz. Son dönemde dış piyasalarda emtia fiyatları yükselişte. Sabit getirili fonlar veya faize dayalı fonların düşük faiz nedeniyle getirisi daha zayıf olacaktır. Riski seven ve yüksek getiri peşinde koşacaklar için ise A tipi fonlar tercih edilebilir. Ana para korumalı fonlar daha az risk almak isteyenler için bir başka seçenek olabilir.
Yabancı tatile girince piyasa toparlandı
Yabancı satışları etkisini kaybedince tepki alımları geldi. Sıcak paraya karşı Merkez Bankası kaynaklı alınan önlemler belli ölçüde fiyatlanınca dış piyasalardaki olumlu seyre uyum sağlanmaya başlandı. İç gündemde piyasaları bozacak bir gelişme şimdilik görülmüyor. Yeni bir yabancı satışının gelmemesi durumunda iyimserlik korunabilir. Ancak piyasa yeni beklenti üretemediği için piyasadaki olumlu hava tepki hareketi ve yılı olumlu kapatma çabasıyla sınırlı kalabilir. Toparlanma çabaları sürmekle birlikte direnç noktalarında satışlar görülebilir. Hisse bazlı hareketlilik öne çıkabilir.
BORSA
Düşüş trendini kırma çabasında
Endekste sert düşüş sonrası gelen tepki alımları güç kazanmaya başladı. Düşüş kanalında kurtulma çabası gözleniyor. Ancak bu durum henüz teyit olmuş değil. Dirençler 67.000 ve 68.500 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. İlk destek 65.500 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde tepki hareketi gücünü koruyabilir.
DÖVİZ
Tepki çıkışı ivme kaybetti
Merkez Bankasının aldığı önlemlerin etkisi sürmekle birlikte tepki çıkışı hız kesti. Kısa dönem için önemli bir seviye olarak kabul edilen 1.530 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Bu seviyenin üzerinde tepki hareketinin devamı beklenebilir. Direnç 1.565 ve 1.600 seviyelerinde. İlk destekler ise 1.530-1.520 seviyelerinde.
FAİZ
Düşüş trendi sürüyor
Düşüş trendi sürüyor. Merkez Bankasının faiz indirim kararının etkisi hissedilmeye devam ediyor. İlk takip edilecek seviyeler yüzde 7.20 ve 7.00 seviyelerinde. Yukarı doğru hareketlenmelerde ise yüzde 7.45 ve 7.60 seviyeleri izlenebilir. Yüzde 7.60 seviyesi aşılmadığı sürece düşüş hareketinin devamı beklenebilir.
ALTIN
Kâr satışlarının etkisinde
Çıkış hareketi yerini yatay harekete bırakmaya başladı. İlk destek ise 1.360 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketinin devamı beklenebilir. Aksi takdirde kâr satışları etkisini artırabilir. Sonraki destekler 1.330-1.315 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.385 seviyesinde. Bu seviyenin geçilmesi durumunda sonraki ve daha önemli dirençler 1.415-1.420de.
AÇIKLANACAK VERİLER
27 Aralık 2010 Pazartesi
17:30 ABD Dallas Fed İmalat Aktivite End., Aralık (Bk.17)
28 Aralık 2010 Salı
16:00 ABD S&P/CaseShiller Konut Fiyatları End., Ekim (Bk.-0,2%)
16:30 Türkiye Kapasite Kullanımı, Aralık (Bk.75,0%)
16:30 Türkiye Reel Kesim Güven Endeksi, Aralık
17:00 ABD Tüketici Güven Endeksi, Aralık (Bk.56,0)
17:00 ABD Richmond Fed Sanayi Endeksi, Aralık 30 Aralık 2010 Perşembe
10:00 Türkiye Dış Ticaret Dengesi, Kasım.
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları (Bk.415 Bin)
16:45 ABD Chicago PMI Endeksi, Aralık (Bk.61)
17:00 ABD Bekleyen Konut Satışları, Kasım (Bk.2,7%)
DIŞ PİYASALAR
Noel rehaveti
Dış piyasalarda olumlu hava sürüyor. Zaman zaman satış denemeleri görülse de bu durum endekslere düşüş hareketi olarak yansımış durumda. Euro Bölgesi ülkelerinin borç risklerine dayalı sorunlarına karşı piyasalar önceye göre daha duyarsız kalırken ABD ve FED kaynaklı gelişmeler izleniyor. ABD makro ekonomik verilerinin piyasalar üzerinde kısa süreli etkileri görülüyor. Dış piyasalarda temkinli iyimserlik bir süre daha sürebilir.
AMERİKA
Yükseliş hareketi gücünü koruyor
Çıkış hareketi devam ediyor. İlk direnç 11.700 ve 11.800 seviyelerinde bulunurken bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç 12.000 seviyelerinde. İlk destekler ise 11.450-11.420 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Sonraki destekler 11.330 seviyesinde.
BREZİLYA
Düşüş trendi sürüyor
Düşüş hareketi sürüyor. İlk destek ise 67.000 seviyesinde. Bu seviyenin altında satışların devamı beklenebilir. Sonraki destekler 66.000 ve 64.000 olarak görülüyor. Dirençler 69.200 seviyesinde görülüyor. Bu seviyenin üzerinde sonraki ve daha önemli direnç 70.600 seviyesinde.
JAPONYA
Çıkış hareketi yataya dönüştü
Kısa dönemli çıkış hareketi yerini yatay harekete bıraktı. İlk dirençler 10.370-10.450 seviyelerinde. Bu seviyeler kısa dönem için önemli. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Sonraki direnç 10.700 seviyesinde. Destekler 10.180 seviyesinde bulunuyor.
ALMANYA
Çıkış trendinde
Çıkış trendi devam etmekle birlikte kâr satışları görülmeye başladı. İlk destekler 6.900 seviyesinde. Bu seviyelerin altında daha önemli destek 6.700 ve 6.650 olarak görülüyor. İlk dirençler ise 7.080 seviyesinde. Sonraki ve daha önemli direnç 7.200 olarak görülüyor. Bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar görülebilir.