Hükümet ve Merkez Bankası’nın ısınmaya karşı krediyi sıkma girişimleri sürerken, bankalar da karlarında beklenen erozyonu azaltmanın yollarını aramaya başladılar. Özellikle karşılık artışlarıyla maliyetleri yükselen bankacılar gözlerini, not artırım beklentisiyle dahi maliyeti düşürmeyi başlayan ‘eurobond’lara diktiler.
Bu çerçevede, uzun zamandır dile getirilen kredi notunun artacağı görüşleri, Türk bankalarının eurobond tahvil ihraçlarında adeta patlama yaşanacağı beklentilerine odaklandı. Bankacılar, eurobond ihraçlarında patlama yaşandığında, onların maliyetlerini de arttıracak önlemlerin önlerine koyulmasından çekiniyorlar.
Önlem ‘aşırı’ olur
Kredi derecelendirme kuruluşlarından 2011’in ikinci yarısında not artırımı bekleyen bankalar, düşük faizin hüküm sürdüğü Euro Bölgesi ülkelerinde yapacakları eurobond ihraçları ile daha ucuza fon bulma şansı yakalayacaklar. Avrupa’da faizler yüzde 1’lerdeyken, Türkiye’de yüzde 7’nin üzerinde seyrediyor.
Dolayısıyla, Türk bankalarının yüzde 2 ya da 3’lerden bile yapacağı eurobond ihraçlarının, Euro Bölgesi’nde kapış kapış gidebileceği belirtiliyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen’e göre kredi notunun artacağına inanç giderek daha da güç kazanıyor; bu da, Türk bankalarının daha iyi maliyetlerle eurobond ihracına çıkabileceği anlamına geliyor. Egemen, bankaların Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmedikçe beklenen likiditeyi bulmasının zor olabileceğini söyledi.
“Not ancak o seviyeye gelirse eurobond ihraçlarında bir patlama yaşanır” diyen Egemen şöyle konuştu: “Eurobond ihraçlarındaki artış karşısında bankaların kredilerinde de artış görülecektir. Ancak hükümetin bu kredileri sınırlandırması gibi olası bir önlem “aşırı” olur. Hükümet sıcak para konusunda yeterince yol gösterdi. Ben bankacılık sektörünün bu mesajı alacağına inanıyorum.”
Eurobond’ un riskleri var temettü dağıtımı arttırılmalı
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, eurobond ihraçlarının artmasının ucuz finansman fırsatı yaratsa da ciddi riskler de içerdiğini söyledi. Egemen’e göre, eurobond aracılığıyla borçlanmalar o ülkenin yabancı para bağımlılığını artırır. Küresel likidite çekildiği anda ise mercek bir anda döviz bağımlılığı olan ülkelere döner, kaçış yaşanır. Bu açıdan eurobond ihraçlarının artışı Türkiye için risk de teşkil edebilir. Bankalar eurobond ihracına gitmek yerine daha fazla temettü dağıtmalı. Türk bankalarında aşırı bir sermaye fazlası var. Bankaların sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 20’lerde. Bu oran temettü dağıtımları ile yüzde 16 ila 17’lere çekilirse aşırı bir eurobond ihracına gidilmesine gerek kalmaz. Ayrıca eurobond ihraçlarının önümüzdeki dönemde sendikasyon kredilerinin yerine geçeceğine inanmıyorum. İkisi de farklı şeylerdir, ikisine de ihtiyaç vardır.
GOP’larda eurobond ihracı
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı’ya göre gelişmekte olan piyasaların (GOP) eurobond tahvillerine olan ilgi küresel likiditeye göre şekillenecek, olumlu ayrışan iki satış yapacak. Merkez, bankacılık sektörünü çizdiği projeksiyonun içinde kalması halinde sıkıştırmaz. Kredi genişlemesi yüzde 35-40’lara varırsa merkez, bilanço dışı döviz yükümlülüklerine yük bindirebilir.
Sıla Özçelik/Radikal