Yazdır

2011’de ana hedef cari açığı dizginleme

Tarih: 21 Aralık 2010 - 18:15

Merkez Bankası’nın 2011 yılında sıcak para girişinde özellikle dış denge açısından sıkıntı yaratabilecek ani girişlere karşı tetikte

Merkez Bankası’nın 2011 Para ve Kur Politikalarının stratejik çerçevesini açıkladığı basın toplantısında, cari açığın sınırlandırılmasına odaklandığını açık bir şekilde gördük.
Özellikle, iç ve dış talebin ayrışmaya devam etmesi; yani ithalatın güçlü iç taleple artarken ihracatın zayıf dış konjonktür nedeniyle sınırlı kalması, cari açıktaki genişlemenin ek önlemler alınmadığı sürece kontrolden çıkma riskini gündeme getirmiştir.
Dolayısıyla, Merkez Bankası’nın 2011 yılında da, alınan önlemlerin yeterli gelmediği durumda ek önlemleri devreye sokacağını net bir şekilde görüyoruz. Yani, şimdilik alınan önlemlerin etkisini görüp, yeterli gelmediği takdirde önlemlere devam etmek şeklinde bir politika izleyebileceği anlaşılıyor.
Bunun, kısa vadede yılsonu pozisyon kapama işlemlerinin de yavaşlamasıyla piyasa ve kur tarafında bir rahatlama etkisi gözlenebilir. Ancak, tam bir rahatlama beklenmemeli. Çünkü yeni yıldan itibaren yeni kararların açıklanma olasılığı gündemde olacak.
Nedir gündemdeki yeni önlemler? Öncelikle gecelik faiz koridorunu daha da genişletmek; TL zorunlu karşılık oranlarını vadelere göre farklılaştırmaya devam etmek ve kısa vadede tekrar yükseltmek; döviz mevduatları için de zorunlu karşılık oranlarının vadeler arasında farklılaşmasını sağlamak.
Döviz tarafında ise, ihalelerde 40 milyon dolarlık opsiyon alım imkanı yeni yılla birlikte kaldırılıyor. Öte yandan, ihale alım miktarı 40 milyon dolardan 50 milyon dolara çıkarılacak. Yani, ihale+opsiyon olarak alım miktarı nette azalmış oluyor. Bu da TL üzerindeki son dönemde gözlenen değer kaybı baskısını azaltabilir. Ancak yeni yılla birlikte, döviz munzam karşılık oranları için de vade farklılaşması yaparken artışın gündeme gelmesi durumunda, gevşeme hareketi sınırlı kalabilir.
Öte yandan, döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumunun gözlendiği durumda satış ihaleleri de gündeme getiriliyor. Yani, kurdaki baskı çok fazla olduğunda müdahale edilebileceğini anlıyoruz.
Aslında Merkez Bankası bir anlamda, tüm enstrümanları önümüze koyarak manevra alanını genişletmeye çalışıyor.
Öte yandan, net politika tercihini önceden görme olasılığını da azaltıyor. Zaten kendisi de, dövizde net alım mı yoksa satım pozisyonunun mu oluşacağını öngörmenin zor olduğunu açık bir şekilde ifade ediyor.
Bono piyasası ile ilgili olarak, 2011 de vadesi dolan 2,5 milyar TL’lik portföyün yenilenecek olması destekleyici bir karar.
Öte yandan, faiz kararlarının artık 19:00 değil, 14:00’ten sonra açıklanacak olması, karar günü piyasa volatilitesini artırabilecek.
Sonuç olarak, Merkez Bankası’nın 2011 yılında sıcak para girişinde özellikle dış denge açısından sıkıntı yaratabilecek ani girişlere karşı tetikte olduğunu; gereken tedbirleri almaya kararlı göründüğünü söyleyebiliriz. Bu strateji, bir taraftan piyasalarda geçici ciddi oynaklıklara neden olabilecek; diğer taraftan politikaların başarılı olması durumunda gelişen ekonomiler arasındaki güçlü konumunu daha da pekiştirebilecek.
Banu KIVCI TOKALI
Destek Menkul Değerler AŞ.
Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/2011de-ana-hedef-cari-acigi-dizginleme/297070