Piyasaların ateşi düştü, yeni trend merak ediliyor. Paritedeki kritik seviyeler yürek hoplatıyor... Dünya borsaları son bir haftadır akla karayı seçemiyor. Bir gün önce rekor kıran piyasalar ertesi günü tepetaklak olabiliyor. Bu volatilite sadece finans ve mali piyasalarda değil emtia piyasasında da durum böyle. Kur savaşlarının kızıştığı bir ortamda G-20 Zirvesi belirleyici bir rol oynayacak. Şayet uzlaşma sağlanırsa... Fakat bazı basın organlarına sızan haberler var. Zirve'den sürpriz bir karar çıkma ihtimali de göz ardı edilmiyor. Fed'in 600 milyar dolarlık alım kararı belli ki bir çok ekonomiyi rahatsız etmiş durumda. Bu duruma karşı çıkan ülkeler arasında konsensüs söz konusu. ABD ise gelişmeler karşısında gevşek para politikasında sona geldiğine yönelik bir açıklamada bulunabilir. Bu da doların değer artışını, takibinde Euro/Dolar paritesindeki düşüşü destekleyebilir. Ama belirsizlik ve endişeler faiz tarafında da etkisini gösteriyor. Bu da piyasalarda satış baskısı yaratmaya devam ediyor.
Diğer yandan Euro Bölgesi'ne yönelik kaygılar artıyor. İspanya, Portekiz ve İrlanda mali görünümlerinden dolayı bu endişeler iyice su yüzüne çıktı.
Negatif algılama devam ederken, dün dünyanın majör borsalarında yüzde 1'lere yaklaşan kayıplar görüldü.
ER YA DA GEÇ OLACAK!
Yurtdışı kanadında bunlar yaşanırken yurtiçinde yatırımcılar ise bayram hazırlığında. Fakat endeks pek de bayram havasında değil. Satıcılı seyrin olduğu son iki günde endekste kayıplar derinleşti. Hem uzun bir tatile giriliyor olması hem de kâr realizasyonuna yönelik satışlar göstergelerin rengini kırmızıya çeviriyor. Tabi ki yurtdışı piyasalar paralellik de söz konusu. Satışların mali sektör hisseleri tarafında yoğunlaştığı gözleniyor. Bankacıık hisselerinde sert satışlar gördük.
Bayram öncesi son 3 seansta da ciddi bir gelişme olmazsa endeksin dar bantta satış baskılı seyrini sürdürmesi bekleniyor. Tabi burada 69 bin 500-300 desteği çok önemli. Öte yandan yükselişte 71 bin üzerindeki kalıcı seyir de dikkatle izlenmeli.
Endekste geri dönüş başladı mı? diye sorduğumuz uzmanların hepsinden aynı yanıtı aldık: "Henüz değil." Fakat er ya da geç piyasa sağlam 'destekli' bir düzeltme yapacak görünüyor. Vakit erken ama köpük kabarmış durumda...
Açıkçası piyasanın harareti yüksek; dokunsak elimiz yanacak uzak kalsak üşütecek. Peki o zaman pozisyonumuzu neye göre belirlemeliyiz? Piyasanın içinde bulunan ekonomist ve uzmanlar ne diyor? İşte yanıtları:
"HERKES DÜZELTME OLSUN İSTİYOR"
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuş:
"G-20'den bizim beklemediğimiz bir takım kararlar çıkabilir. Uluslararsı finans kuruluşlarının hareketlerine yeni bir düzenleme (regülasyon) getirileceği yönünde bir beklenti var. Bu da kur hareketlerini etkiliyor. Böyle bir durum söz konusu olursa piyasalarda negatif bir algı kaçınılmaz. Fakat bu orta vadede olumlu bir adım olur. Bunun yanında kısa vadeli kar satışları görebiliriz. Finansal parasal genişleme çok tepki aldı ve koordineli bir karşı çıkış söz konusu. ABD bunu göz ardı etmeyebilir. Dolarda dipleri çoktan gördük. Buna karşın artışın da çok hızlı olmasını beklemiyorum. Veriler olumlu gelse de ABD ekonomisinde hala toparlanma beklemiyorum. Buna bağlı olarak bir takım düzeltme hareketleri görebiliriz. Fakat gelişmekte olan ülke piyasalarına çok büyük talep var. Herkes bir an önce düzeltme olsa da borsaya girsek diye bekliyor. Son olarak kısa vadeli kar realizasyonlarına hazırlıklı olunmalı."
"HİSSELER ÇOK PAHALI"
Vakıf Yatırım Menkul Değerler Hisse Senetlerinden Sorumlu Müdür Yard. Sedat Kemer:
"Yurt dışı piyasalardan kaynaklanan ufak çaplı düzeltmeler görüyoruz. Bir trend dönüşünden ve net bir şeyden bahsetmek için erken. Ama şu aşamada hisse senetleri değerlerinin çok üzerinde işlem görüyor. Tabi bunda faizlerin düşük seyretmesi de etkili. Bir kaç gündür görülen agresif hareket ise beraberinde tedirginliği getirdi. Özellikle aşırı değerlenmeden dolayı piyasada bir köpük olduğundan bahsetmek doğru olacaktır. Mali sektöre dikkatli baktığımız zaman bunu daha rahat görebiliriz.
Düzeltmeyi mutlaka göreceğiz fakat bu son iki günlük hareketi düzeltme ya da geri dönüş olarak nitelendirmek için erken. Bunun için 69 bin 500 seviyesinin negatif psikolojik algılarla birlikte aşağı yönlü kırılması gerekiyor. Bir düzeltmenin mutlaka olacağını bekliyorum. Çünkü yeni alımların olabilmesi için hisselerin gerçek defter değerlerine düşmesi gerekiyor. Fiyatlar şu ana alınabilir değil."
"69 BİN 300'E DİKKAT"
İnfo Menkul Değerler Araştırma Müdürü Şenol Korkmaz:
"Piyazlarda bayram öncesi tedirginliği var. Yurtdışı piyasalar da aşağı yönlü hareket ediyor fakat bunun bir nedeni yok gibi ve yorumlamakta zorlanıyoruz. Eğer satışlar devam ederse 69 bin 300 seviyesi çok önemli. Bu seviyenin üzerinde pozitif algılamalar sürer aksi durumda satışların artarak sürdüğünü görebiliriz. Öte yandan, 71 binin üzerinin üzerinde kalınamadığı sürece İMKB'nin ivme kaybetmesi söz konusu. G-20 zirvesinden çıkacak sonuçlar dünya ekonomisinin yönü açısından belirleyici olacak. Buna paralel parite kanadında sert hareketler gözlüyoruz. Bu hareket piyasalardaki genel kaygıdan oluşuyor. 1.38'in üzerine çıkılmadığı sürece paritede toparlanma zayıf kalır. 1.33 seviyesinin görülmesi de yüksek bir ihtimal. Şayet parite bu seviyelere gelirse endekste satış baskısı artabilir. 1.33'ün altı test edilirse de
1000-2000 puanlık sert kayıplar şaşırtıcı olmaz."
BİLAL EMİN TURAN
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
[email protected]