Uzmanlar, Kurban Bayramı öncesindeki son haftada takas avantajından yararlanmak isteyenler için yükseliş potansiyeli olan 9 hisse belirledi...
GEÇEN hafta İMKB, beklendiği gibi Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısından çıkan kararın etkisinde bir hafta geçirdi. FED’in geçen hafta perşembe günü açıkladığı 600 milyar dolarlık tahvil alım programı, tüm dünya borsalarıyla birlikte İMKB’de de hızlı bir yükselişe neden oldu. Böylece İMKB Ulusal-100 endeksi tekrar 70 bin seviyelerinin üzerine çıktı.
İMKB’de bu hafta şirketlerin çoğu 2010 yılı üçüncü çeyrek mali tablolarını borsaya bildirecek. 8-12 Kasım tarihlerini kapsayan bu dönemde yatırımcıların bu sonuçlara odaklanması bekleniyor. Öte yandan uzmanlar, 16 Kasım’da başlayan Kurban Bayramı’na da dikkat çekiyor. Bayram öncesi ve dokuz aylık bilançolar nedeniyle bu haftanın hisse bazında hareketli olmasını bekleyen borsacılar, takas avantajı nedeniyle işlem hacminde de artış bekliyor. Ancak bilançoların açıklanmasına paralel olarak beklentilerin bitmesi ve bayram nedeniyle uzun bir tatile girilecek olması nedeniyle kar realizasyonu bekleyenlerin sayısı da az değil. İMKB-100 endeksinde 69.000-70.000 bandının direnç, 68.100-67.200 bandınınsa destek olacağı düşünülüyor.
11 GÜNLÜK AVANTAJ
Borsacılar, uzun Kurban Bayramı tatilinde de paranın en iyi değerlendirileceği adres olarak yine İMKB’yi gösteriyor. Dokuz aylık bilanço beklentilerinin büyük ölçüde satın alındığını hatırlatan uzmanlar, artık 2010 yıl sonu kar tahminleri kapsamsında yükseliş potansiyeli taşıyan hisselerin öne çıkacağını düşünüyor. Pozisyon almak isteyenler için takas avantajına dikkat çekiliyor. Bu avantajdan yararlanmak isteyenler için 12 Kasım Cuma gününün alım için uygun olduğu belirtiliyor. Çünkü bayram için portföy oluşturmak isteyenler bu tarihte hisse senedi alırsa ödemelerini 23 Kasım 2010 tarihinde yapacaklar. Bu durumda yatırımcıların ödeme için yaklaşık 11 günlük bir avantajı olacak...
-------------------
Polat YAMAN / Galata Menkul Değerler Araştırma Müdürü
Nuh Çimento’nun bedelsiz potansiyeli yüksek
Nuh Çimento: Irak, Suriye ve Rusya pazarları için petrol kuyusu çimentosu üretmeye hazırlanan şirket, Rusya’da terminal kurdu. Nuh Çimento, bu terminalin yanı sıra bir Akdeniz ülkesinde de çimento tesisini devreye almak üzere. Şirket düşük stokla, tam kapasiteyle çalışıyor. Artan maliyetler nedeniyle tüm sektör şirketlerinde olduğu gibi Nuh Çimento da karlılıkta geçen yılın gerisinde kaldı. Yılın ilk yarısında 17 milyon TL kar açıklayan şirketin 2010’un ikinci yarısının daha başarılı geçeceği bekleniyor. Yıl sonunda da 75 milyon TL kar elde edeceği öngörülüyor. Ayrıca şirketin bilanço yapısına bakıldığında ciddi bir bedelsiz artırım potansiyeli olduğunu görülüyor. Henüz bu yönde bir gelişme olmasa da böyle bir karar şirket hisselerini olumlu etkileyecektir. Öte yandan Nuh Çimento’nun fabrikası yanında kendine ait limanın olması, ihracatta maliyet açısından büyük avantaj sağlıyor. Şirket, kurduğu deniz suyu arıtma ve kullanım suyuna çevirme tesislerinin yanı sıra 160 megavatlık doğalgaz santraliyle ihtiyaçlarını karşılayarak maliyetlerini daha da düşürüyor. Sonuç olarak şirket hisseleri için yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle “alım” öneriyoruz.
İdaş: Şirket, satışlar anlamında yılın ilk yarısında pek parlak sonuçlar açıklamamıştı. Ancak düşen satışlarla beraber maliyetlerini de aşağı çekti ve brüt karlılığını aynı seviyede tutmayı başardı. Ayrıca geçen yıl yaptığı bedelli artırımla geçmiş yıl zararlarını azaltıp özkaynaklarını artırdı. Bu yıl da bedelli sermaye artışı yapmaya hazırlanan İdaş, bu sayede özkaynaklarını biraz daha güçlendirmeyi hedefliyor. Üretimini Bozüyük’te tek çatı altına toplayan ve İstanbul ile Bursa’daki arsalarını boşa çıkaran şirket, Zeytinburnu’ndaki arsasını bu yılın haziran ayında yaklaşık 20 milyon TL’ye sattı. Bu satış gelirinin büyük kısmı ise borç ödemesinde kullanılarak şirketin mali yapısı güçlendirildi. Bursa arazisi için de benzer bir gelişme yaşanabilir. İdaş hisseleri defter değerinin altında işlem görüyor. İIMKB performansına bakıldığında endekse göre oldukça ucuz kaldığını düşünüyoruz. Şirket hisseleri için yüzde 60 yükseliş potansiyeliyle “alım” öneriyoruz.
Pimaş: 2010 yılı altı aylık bilançosunda zarardan kara geçti. Satışların geçen yıla göre yüzde 32 oranında artması olumlu. Kapasite kullanımı da yüzde 45 oranında arttı. Sektördeki canlanmanın yanı sıra Pimaş’ın fark yaratan ürünlerinin de satışların artmasında etkisi büyük. Öte yandan şirket, faaliyet dışı finansal gelir/gider kaleminde nette kar yazmayı da başardı. Önceki yıllarda giderler gelirleri aşıyor ve bu kalem bilançoyu olumsuz etkiliyordu. Bilanço kalemlerindeki olumlu trendin yakında açıklanacak dokuz aylıklarda kendini daha net göstermesini bekliyoruz. Sektöründe önemli oyuncularından Enka Grubu’nun kuruluşlarından biri olan Pimaş, bu gücü yanında hissediyor. Ayrıca şirket hisseleri şu sıralar İMKB’de defter değerinin altında işlem görüyor. Özellikle 2009 yılının ikinci yarısından itibaren endeksin altında performans gösterdi ve 2000’deki fiyatlara geriledi. Pimaş hisseleri için yüzde 20 yükseliş potansiyeliyle “alım” öneriyoruz.
---------------
Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni
Aksa Akrilik 850-900 milyon dolar ciro hedefliyor
Aksa Akrilik: Şirket, Yalova’daki tesisinde 85 milyon dolarlık yatırımla yıllık bin 500 ton kapasiteli karbon elyaf üretimine başladı. Dünyada yıllık sadece 40 bin ton üretilebilen ve stratejik bir ürün olarak kabul edilen karbon elyafı, ağırlıklı olarak savunma, otomotiv ve inşaat sanayinde kullanılıyor. Karbon elyafı, şirketin diğer ürünlerine göre daha yüksek kar marjları barındırıyor. Bu nedenle karbon elyafı üretiminin şirketi 2010’un 3’üncü çeyreğinden başlamak üzere uzun vadede olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Öte yandan Aksa Akrilik, enerji maliyetlerini düşürmek için Yalova’da başladığı 100 MW kapasiteli enerji tesisi yatırımını 2010 sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. Bu sayede enerji maliyetinde yüzde 40 tasarruf sağlayacak olması karlılığını olumlu etkileyecektir. 2003-2010 yılları arasında 450 milyon dolarlık yatırım yapan şirket, bu yıl 850-900 milyon dolar ciro hedefliyor. Geçen yıl Akenerji’den satın aldığı 70 MW’lik santral ve devreye girecek 100 MW’lik yeni tesisiyle enerji maliyetlerini aşağı çekecek. Şirketin yurtiçinde sektördeki tekel ve güçlü konumunun yanı sıra bilançosundaki ilk yarı sonuçlarını da yeterli buluyoruz. Uzun vadeli hedeflerinin mevcut koşullarda şirketin karlılığını sürdürmeye yeteceğini düşünerek Aksa Akrilik hisselerinde uzun vadeli “alım” öneriyoruz. Şirket hisseleri için yüzde 8 yükselme potansiyeliyle hedef fiyatımız 3.39 TL.
------------------
Tuğba SAYGIN / Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı
DYO Boya’nın finansal borçları azaldı
DYO Boya: 2010’un ilk yarısında 4 milyon TL net kar açıkladı. Bu rakam geçen yılın eş dönemine göre yüzde 116 artışa işaret ediyor. Şirketin 2010’un ilk yarısındaki toplam satış geliri de yüzde 56 artışla 150 milyon TL oldu. Ton bazında ise satış miktarı geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 77 arttı. FAVÖK, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 102 yükselerek 11 milyon TL’ye çıktı. Şirketin 2010 yılının ilk yarısında 110 milyon TL olan net borç pozisyonu ise yılbaşına göre yüzde 51.1 oranında iyileşme göstererek 53.9 milyon TL oldu. Özellikle uzun vadeli finansal borçların yılbaşına göre yüzde 66 oranında azalması dikkat çekiyor. DYO Boya, yılbaşında 48 milyon euro olan uzun vadeli finansal borcunu 15 milyon euro’ya düşürdü. Şirket hisseleri İMKB ile kıyaslandığında son bir ayda borsanın yüzde 15, son üç ayda ise yüzde 11 üzerinde performans gösterdi. DYO Boya için hedef fiyatımız 1.90 TL olup yüzde 18 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. Bu da “endeksin üzerinde getiri”ye işaret ediyor.
Bolu Çimento: 2010 yılının dokuz aylık döneminde 8.6 milyon TL net kar açıkladı. Bu rakam, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 42 düşüşe işaret ediyor. Bolu Çimento’nun brüt marjı da 2010’un dokuz aylık sonuçlarına göre yüzde 18.4’e indi. Bunun sebebi ise çimento sektörü için önemli maliyet kalemi olan petrokok fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse 2 kat artması. Bu da sektörde karlılık marjlarının geçen yıla göre daha düşük gerçekleşmesine neden oldu. Şirketin 2010 yılı dokuz aylık cirosu ise geçen yılın eş dönemine göre yüzde 11 yükselerek 101 milyon TL’ye ulaştı. 2010’un dokuz aylık sonuçlarına göre şirketin FAVÖK’ü de yüzde 18 düştü. Bolu Çimento’nun 2010 yılını 17 milyon TL net karla kapatmasını bekliyoruz. Şirket hisseleri, son bir ayda borsaya paralel, son üç ayda ise borsanın yüzde 15 altında performans gösterdi. Şirket için 2010 yılı tahmini rakamları ile hesaplamış olduğumuz piyasa çarpanları 13.8 fiyat/kazanç (F/K) ve 1.3 piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) düzeyinde. Bolu Çimento hisseleri için hedef fiyatımız 1.77 TL. Yüzde 5 yükselme potansiyeli doğrultusunda “endekse paralel getiri” bekliyoruz.
Ayen Enerji: Şirketin net karı, bu yılın ilk yarısında 2009’un aynı dönemine göre yüzde 44 yükselerek 34.5 milyon TL oldu. Finansal gelirlerin yüzde 59 artması net karı olumlu etkiledi. Ayen Enerji’nin satışları ise geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 2 düşerek 55 milyon TL oldu. FAVÖK’ü ise beklentimiz olan 31 milyon TL’nin yüzde 6 üzerinde (33 milyon TL) gerçekleşti. Şirketin toplam elektrik üretimi de yılın ilk yarısında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 37.8 artarak 698 Gwh seviyesine ulaştı. Ayen Enerji’de 2010 yılı net kar beklentimiz 2009 karına oranla yüzde 12 yükselişle 55 milyon TL. Son bir ayda İMKB-100 endeksine paralel getiri sağlayan şirket hisseleri için hedef fiyatımız 3.44 TL. Yüzde 4 yükselme potansiyeliyle “endekse paralel getiri” bekliyoruz.
Kordsa Global: 2010’un ilk yarısında net karı, geçen yılın eş dönemine göre 7 kat yükselerek 20.2 milyon TL oldu. FAVÖK de yüzde 133 yükselerek 71 milyon TL’ye ulaştı. Ciro ise geçen yılın eş dönemine göre yüzde 32 yükselerek 609 milyon TL oldu. Şirket için 2010 yılı net kar beklentimiz 2009 karına oranla yüzde 44 yükselişle 60 milyon TL. Kordsa Global hisseleri, son bir ayda borsanın yüzde 2, son üç ayda ise yüzde 10 altında performans gösterdi. Şirket için 2010 yılı tahmini rakamlarıyla hesaplamış olduğumuz piyasa çarpanları 10.7 F/K ve 0.8 PD/DD düzeyinde. Kordsa Global hisseleri için hedef fiyatımız 3.82 TL. Yüzde 13 yükselme potansiyeliyle “endeksin üzerinde getiri” bekliyoruz.
İş Yatırım Ortaklığı: Borsada işlem gören toplam 31 menkul kıymet yatırım ortaklığı arasında en büyüğü. Şirketin yılbaşına göre toplam değeri (temettü verisi geçmiş dönük olarak düzeltmiş olarak) yüzde 14.2 büyüdü. İş Yatırım Ortaklığı hisseleri, birim pay değerine göre yaklaşık yüzde 24 iskontolu işlem görüyor. Son bir ayda İMKB-100 endeksinin yüzde 0.47, İMKB-MKYO (Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı) endeksininse yüzde 3.99 üzerinde getiri sağladı. Son bir haftada sadece yüzde 0.74 değer kazanan hissenin fiyatı kısa-orta vade hareketli ortalamalarının altında seyrediyor. CCI ve stokastik gibi kısa vadeli göstergeler alım için olumlu sinyal veriyor. 1.84 TL olan birim pay değerine göre yüzde 24 iskontolu işlem gören hisse için beklentimiz “endeksin üzerinde getiri” yönünde.