ZEYNEP AKTAŞ/MİLLİYET
Bugünlerde gelişmekte olan ülke borsalarına ait raporlarda Türkiye’nin adı daha sık geçer oldu. Raporlarda hızlı yükselen hisse fiyatları için yatırımcılar uyarılıyor. Son yayınlanan Citigroup raporunda gelişmekte olan ülke borsalarının yüzde 30 prim potansiyeli taşıdığı vurgulanırken Türkiye için tavsiyenin düşürüldüğü görüldü. Citi stratejistleri Geoffrey Dennis ve Jason Press imzasıyla yayınlanan raporda, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nin 2011 sonuna kadar 1500 puana kadar yükseleceği öngörülüyor. Bir önceki beklentileriise 1132 puanda bulunuyordu.
İMKB 100 Endeksi’nin seyrine baktığımızda, son bir yıllık getirisinin yüzde 49.64 seviyesine ulaştığını görüyoruz. Hisse senetlerinde yabancıların payı yüzde 68.36 seviyesinde bulunuyor. Bu nedenle yatırımcıların gözü yabancılarda.
Yabancılar ellerindeki hisse senetlerini satacak mı?
Yılbaşından bu yana yabancı paylarındaki değişimi izlediğimizde yabancıların bazı hisselerinde sürekli alım yaptıklarını görüyoruz.
Yabancıların en fazla tuttukları hisselere baktığımızda ise hisselerin büyük çoğunluğunun öncü ve Endeks 30 hisseleri veya bir kısmının da Endeks 50 hisseleri olduğunu görüyoruz: BSH Ev Aletleri, Coca Cola İçecek, Turkcell, T. Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Tüpraş, Tofaş Oto. Fab., Garanti Bankası, Arçelik, Koç Holding, Aygaz, İş Bankası (C) dikkat çeken hisseler. Söz konusu hisselere dikkatli bakıldığında piyasanın lokomotifi niteliğindeki hisseler olduğu görülecektir.
Yabancı yatırımcı, piyasa yükselirken veya düşerken ağırlıklı olarak bu hisseleri alıp satıyor. Bu hisselerin bir diğer özelliği Beta katsayısı 1’e yakın hisseler. Yani endeksteki hareketlere duyarlı, endeks ile düşen veya çıkan hisseler. Endeksteki çıkış hareketi devam ettiği sürece piyasa veya yabancı yatırımcıların bu hisseleri bırakması zor. Yabancı yatırımcıların 2010 yılı içinde pay larını en çok artırdıkları hisseler ise Tofaş Oto. Fab., Aygaz, Enka İnşaat, Anadolu Efes, Türk Hava Yolları olarak görülüyor.
AÇIKLANACAK VERİLER
08 Kasım 2010 Pazartesi
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi, Eylül (Beklenti: 0,8%)
17:00 Türkiye Nakit Bazlı FDF, Ekim
10 Kasım 2010 Çarşamba
10:00 Türkiye Cnbc-e Tüketim Endeksi, Ekim
14:00 ABD MBA Mortgage Başvuruları
15:30 ABD Dış Ticaret Dengesi, Eylül (Beklenti: -45,0Mlr$)
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları (Beklenti: 450 Bin)
11 Kasım 2010 Perşembe
10:00 Türkiye Cari Denge, Eylül.(Beklenti: -3,9 Mlr $)
19:00 Türkiye PPK-Faiz Kararı
12 Kasım 2010 Cuma
10:00 Türkiye İşsizlik oranı, Ağustos.
12:00 AB GSYH(Geçiçi) Eyl.(Beklenti: 0,50%)
16:55 ABD Michigan Tüketici Güven End., Kas. (Beklenti: 69)
TÜRKİYE IMF’NİN EN BÜYÜK YİRMİNCİ ÜLKESİ
Türkiye, Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) gerçekleştirilen
kota artırımı sonucu örgütün 20. en büyük üyesi oldu. IMF İcra
Direktörleri Kurulu, tüm gün süren görüşmeler sonrasında idari
reform teklifini onayladı. Gelişmekte olan ekonomilerin oy gücünü
artıran reform sonucunda, Türkiye'nin kota payı da arttı.
Türkiye’nin kotasının, yüzde 0.658'ten yüzde 0.977'ye çıkması öneriliyor.
Türkiye’nin, oy payı da yüzde 0.953 olacak. Böylece, Türkiye’nin
2008 reformundan sonra yüzde 0.6 civarında olan
IMF’deki kotası yüzde 1'e yaklaşmış oldu. Bu oranla Türkiye,
IMF’nin en büyük 20’nci üyesi olacak.
Yeni düzenmeleyle fonun en büyük üçüncü üyesi de ABD ve
Japonya’nın ardından Çin olacak. IMF Başkanı Dominique Strauss-
Kahn, IMF İcra Direktörleri Kurulunun tüm gün süren görüşmelerinin
ardından düzenlediği basın toplantısında, gelişmekte
olan ekonomilerin oy gücünün artırılmasında anlaştığını belirterek,
bunun IMF’nin 65 yıllık tarihindeki esaslı yönetim revizyonu olduğunu
söyledi. Sonuç için "tarihi bir anlaşma" diyen Strauss-
Kahn, bunun gelişmekte olan ülkelerin artan rolünü kabul
eden en büyük değişiklik olduğunu kaydetti.
Sandalye muhtemelen bizim
Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) kotasının artırılmasını
değerlendiren Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı
Ali Babacan, uluslararası kuruluşlarda artık Türkiye’nin sesinin
çok farklı çıktığını ve etkinliğinin arttığını söyledi. Türk Sanayicileri
ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) düzenlediği "Sanayi
Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı"nda konuşan Babacan,
Türkiye'nin kotasının neredeyse ikiye katlandığına dikkat çekerek,
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin IMF yönetimindeki 9 koltuktan
ikisini terk etmeyi kabul ettiklerini söyledi. Babacan, o koltukların
bir tanesinin de muhtemelen Türkiye'ye verilebileceğinin
konuşulduğuna işaret ederek, hangi ülkelerin bu iki koltuğa
oturacağının daha kararlaştırılmadığını hatırlattı.
‘İKİNCİ DALGAYA HAZIR OLMAK LAZIM’
Ali Babacan dünya ekonomisinin çok kritik ve enteresan bir dönemden geçtiğini;
Merkez Bankası, hükümet, ilgili kuruluşlar ve iş dünyası olarak küresel krizle ilgili gelebilecek ikinci bir dalgaya her an hazır olunması gerektiğini belirtti. Dünyada finans sektörüyle ilgili sorunların henüz çözülmediğini söyleyen Babacan, ekonomi yönetiminde söz sahibi olan isimlerle yaptıkları toplantılarda sordukları sorulara verilen ya da verilemeyen yanıtların endişe uyandırdığına değindi.
BANKACILIK YÜZDÜRÜLÜYOR
Gelişmiş ülkelerde finans sektörünün müdahalelerle ayakta tutulduğuna dikkat çeken Ali Babacan, "Hazinelerin ya da merkez bankalarının yoğun miktarda bankalara kaynak aktarması suretiyle gelişmiş ülkelerde bir bakıma ayakta tutulan, yüzdürülen bir bankacılık sektörü var. Bilançoların kriz öncesi döneme dönmesi yıllar alacak" diye konuştu. Babacan, her şeye rağmen bu yıl dünya ekonomisinde pozitif büyüme olacağını, Türkiye'nin hem bu yıl hem de gelecek yıl Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağını söyledi. Babacan ayrıca sanayi stratejisi çalışmasını daha erken bir zamanda sonuçlandırabilecekleri bilgisini de verdi.
HAFTANIN EN FAZLA KAZANDIRANLARI
Geçtiğimiz hafta piyasalar genelde olumlu bir seyir yaşadı. Ancak bazı hisseler diğerlerine göre daha fazla kazandırdı. En yüksek getiri Konfrut hissesinde oldu. Hisse uzun zamandır hareketsiz ve yatay bir görünüme sahipti. Küçük sermayeli ve bilançosu olumlu bir görüntü veren hisse, B grubu hissesi olmasına rağmen sığ bir hisse olmasının da etkisiyle talepteki artışla birlikte sert bir yükseliş gösterdi. Bilanço beklentisi talep çekmiş olabilir. Armada çıkan üçüncü çeyrek bilançosunun etkisiyle haftayı verimli geçiren hisse oldu. Doğan Yayın Holding, DYO Boya, Vakko haftayı primli tamamlayan hisseler arasında yer alıyor.
2010 YILINDA PAYLARINI SÜREKLİ ARTIRDIKLARI HİSSELER
Yabancıların yüzdesel olarak paylarını sürekli artırdıkları hisseler içinde 2010 yılı için İş Yatırım Menkul Değerler’in belirgin bir ayrışması var. İMKB işlem hacmindeki artış ve buna bağlı artan komisyon gelirleri, hisseye olan talebin temel nedeni olarak görülebilir. Petrol Ofisi, Tav Havalimanları, Koza Madencilik, Sabancı Holding, Soda yabancı yatırımcıların dikkatini çeken hisseler.
DIŞ PİYASALAR
FED RÜZGÂRI PİYASALARI ETKİSİ ALTINA ALDI
Dış piyasalarda olumlu hava devam ediyor. Ancak endeksler önemli direnç seviyelerini test ediyor veya direnç seviyelerine yaklaşmış durumda. Bu görünüm endeksin belli bir fiyatlamayı yaptığını gösteriyor. Faizlerin düşük kalacağı ve piyasadaki likiditenin artacağı varsayımları piyasaları yukarı taşıdı. Bu arada ABD makro ekonomik verileri ve üçüncü çeyrek bilanço sonuçları olumlu algılanırken piyasadaki iyimserliğe katkı yaptı. Bu gelişmeler fiyatlara önemli ölçüde dahil oldu. Bu açıdan önümüzdeki günlerde daha temkinli bir hareket görebiliriz. Bununla birlikte dip not olarak belirtmekte fayda var. Dow Jones başta olmak üzere endekslerde kritik seviyelerin geçilmesi iyimserliğin devamını sağlayabilir.
AMERİKA
Dow Jones direnç kırdı
Çıkış trendi sürüyor. Uzun süredir geçilemeyen 11.258 seviyesi geçildi. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketinin devamı beklenebilir. Sonraki dirençler 11.500 ve 11.700-12.000 seviyelerinde. 11.258 seviyesini artık destek olarak görmek gerekir.
BREZİLYA
Çıkış hareketi güç kazandı
Çıkış trendi sürüyor. Endeks 72.000 seviyesinde bulunan direnci kırdı. Bu seviyenin üzerinde çıkış sürebilir. İlk dirençler 74.000 ve 76.000 seviyelerinde görülüyor. İlk destek ise 72.000 seviyesinde. Bu seviyenin altına salınım olması durumunda çıkış hareketinin zayıflaması söz konusu olabilir.
JAPONYA
Tepki yükselişi
Tepki yükselişine rağmen yatay hareket korunuyor. İlk direnç 9.700 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Sonraki dirençler 10.000 ve 10.250 seviyelerinde. Kısa vadede destekler 9.500 ve 9.300 seviyelerinde bulunuyor.
ALMANYA
Çıkış trendi sürüyor
6.300 seviyesinin geçilmesiyle başlayan çıkış hareketi sürüyor. İlk direnç 6.800 seviyesinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç 7.000 seviyesinde. Ortalamaların üzerinde hareket ediyor. Destekleri 6.650 ve 6.570 seviyelerinde bulunuyor.
DIŞARIDAKİ İYİMSERLİĞİN ETKİSİ GÖRÜLÜYOR
FED açıklamaları dış piyasaları olduğu kadar iç piyasaları da etkisine aldı. Son günlerdeki kâr satışları banka hisseleri öncülüğünde tepki alımlarıyla karşılaştı. Endeksteki yükselişle birlikte döviz kurları ve faiz oranlarındaki gevşeme iyimserliğe katkı yaptı. İç ekonomik gündem bir süre dış kaynaklı gelişmelere duyarlı olacak. Dış piyasalar daha yakından izlenecek. Bilanço dönemi olduğu için hisse bazlı hareketlilik yoğunluk kazanabilir. Banka hisselerindeki hareketin genele yaygınlık göstermesi çıkış hareketini daha sağlıklı hale getirebilir
BORSA
71.800 seviyesine dikkat
Endekste kâr satışları yerini tekrar çıkış hareketine bıraktı. İlk direnç son kâr satışlarının geldiği 71.800’de. Bu seviyelerde tekrar satışlar görülebilir. Çıkış hareketinin devamı için bu seviyenin üzerine çıkılması önemli. Sonraki dirençler 73.500-75.000’de. Destekler ise 70.000-69.000 seviyelerinde bulunuyor. 69.000 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir.
DÖVİZ
Satış baskısı sürüyor
Döviz kurlarında tepki yükselişleri zayıf kaldı. Piyasalardaki iyimserlik ve FED açıklamaları Dolar/TL kotasyonlarında düşüşü de beraberinde getirdi. Dolar/TL paritesinde 1.390-1.380 ilk destekler olarak görülüyor. Sonraki destek 1.350 seviyesinde. Tepki hareketinin dirençleri 1.430-1.445 seviyelerinde. Tepki hareketinin güç kazanması için 1.445 geçilmeli.
FAİZDüşüş trendi sürüyor
Düşüş hareketi devam ediyor. İlk takip edilmesi gereken seviyeler 7.60 ve 7.50. 7.50’nn altına doğru kayılması halinde 7 seviyesi test edilebilir. Yukarı hareketlenmelerde ise 7.70 ve 7.76 seviyeleri izlenebilir. 7.76 seviyesinin üzerine çıkılması halinde 7.90 test edilebilir. Faizlerdeki uzun vadeli aşağı trendin yukarı doğru kırılması zaman alacak.
ALTIN
Çıkış hareketi gücünü koruyor
ABD Doları’nın değer kaybetmesi altında tepki alımlarına neden oldu. İlk destek 1.365 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Aksi takdirde sonraki destekler 1.350-1.335 seviyelerinde. Dirençler 1.400 ve 1.440-1.450 seviyelerinde görülüyor. Altının direnç seviyelerine doğru hareketlerinde kâr satışları gözlenebilir.