Referandum sonrası için 7 hisse
Tarih: 09 Eylül 2010 - 08:36
Nefesler tutuldu, referandum sonrası çıkacak sonuç bekleniyor. Analistler ise şu hisseleri öneriyor
İDİL TARAKLI/PARA DERGİSİ
EYLÜL, piyasalar açısından oldukça hareketli bir ay olacağa benziyor. Bunun nedeni kuşkusuz 9-11 Eylül tarihleri arasındaki Şeker (Ramazan) Bayramı ve hemen ardından yapılacak olan anayasa referandumu (12 Eylül)...
Borsacılara göre referandumdan çıkacak sonuç, piyasalar üzerinde öncelikle etkili olacak. Bayram etkisi ise daha uzun vadede hissedilecek. Referandumda çıkacak sonuç bir anlamda hükümetin güven oylaması olarak algılanacağı için etkisi de kısa vadeli ve sert olacak. Evet çıkması halinde AK Parti hükümetinin yoluna devam edeceğini ve belirsizlik olmayacağını öngören analistler, bunun piyasaları olumlu etkileyeceğini düşünüyor. Hayır çıkması halinde ise hükümete yönelik belirsizliğin gündeme geleceği ve İMKBnin bu durumda satışlarla karşılaşacağı öne sürülüyor.
Borsacılara göre bayramın piyasalar üzerindeki etkisi orta ve uzun vadeli olacak. Bunun nedeni, bayramların genel olarak tüketimin arttığı dönemler olması ve şirket bilançoları üzerindeki olumlu etkisi. Bayramlar özellikle gıda, perakende, turizm ve tekstil sektörünün olumlu etkilendiği dönemler.
Ramazan ayının etkisiyle perakende sektöründe başlayan hareketliliğin, bayram kampanyaları ve hemen ardından okulların açılmasıyla devam edeceğini öngören borsacılar, turizm sektörüne de dikkat çekiyor. Ramazan ayının ağustosa denk gelmesiyle ertelenen tatil taleplerinin eylül ayı içinde gerçekleşeceğini tahmin eden borsacılara göre, krizden çıkış sürecinde olduğumuz şu günlerde artık ertelenmiş ihtiyaçlar da gündeme gelecek ve talebe ekstra katkı yapacak. Borsacılar buna paralel olarak söz konusu ürünleri üreten, pazarlayan, satan şirketlerin ve perakendecilerin faaliyet hacimlerinin artacağını düşünüyor. Bunun yansımasının ise şirketlerin üçüncü çeyrek ve yıl sonu mali tablolarında görüleceği belirtiliyor. Bu yüzden de söz konusu alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinde orta ve uzun vadeli pozisyonlar alınması öneriliyor.
KÃR REALİZASYONUNA DİKKAT
Borsacılar, İMKBde kısa vadeli hareketlerde ise referandumun etkili olacağını düşünüyor. Referandumun iki taraflı düşünülmesi gerektiğini söyleyen Galata Menkul Değerler İnternet Şube Müdürü Polat Yaman, Sandıktan güçlü bir evet çıkması durumunda, bu mevcut iktidarın bir anlamda onayı olarak algılanacak. Bu da siyasi istikrar açısından piyasaların olumlu tepkisine yol açabilir diyor. Ancak Polat, referandum öncesinde beklentilerin İMKBde ne kadar fiyatlandığının iyi analiz edilmesi gerektiğini de belirtmeden geçemiyor:
12 Eylül sonrasında beklentinin gerçekleşmesiyle kar satışlarının da gelebileceği hesaba katılmalı. Sandıktan hayır çıkması ise önümüzdeki seçimlere yönelik soru işaretlerini artıracaktır. Bu duruma da piyasaların satış yönünde tepki vereceğini tahmin ediyorum.
HİSSELER ORTA VADE İÇİN SEÇİLMELİ
Referandum tarihine kadar İMKB Ulusal-100 endeksinin 58.500-60.500 bandında bir trend izleyeceğini düşünen Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü Belgin Maviş de Polatla benzer görüşleri dile getiriyor:
Referandum sürecinde endeks yeni rekorları test ederken beraberinde kar realizasyonlarını getirebilir. Bu nedenle çıkacak sonuç öncesinde yatırımcıların portföylerinde hisse senedi ile nakit yarı yarıya olmalı. Portföylerde orta vadeli hisseler taşınmalı. Kısa vadeli olanlarda ise kar realizasyonu yapmak doğru bir strateji olabilir. İki bayram arasında genel olarak hisse bazında hareketler bekliyorum. Bu süreçte hisse bazında seçici olunmalı. Önümüzdeki günlerde özellikle gıda, perakende ve tekstil sektörü hareketli olabilir.
Bu hareketli ayda oluşturulacak portföylerin orta ve uzun vadeli yapılması gerektiğini savunan borsacılar, ramazan ve kurban bayramları nedeniyle hareketli olacak, ciroları artacak olan sektör hisselerinden seçimler yapılmasını öneriyor...
Polat YAMAN / Galata Menkul Değerler İnternet Şube Müdürü
BOYNER ALIM İÇİN CAZİP
Boyner Büyük Mağazacılık: Şirket, yılın ilk yarısında hem cirosunda hem de kar marjlarında belirgin bir yükseliş kaydetti. Faaliyet dışı finansal giderlerini düşürmeyi başaran Boyner, sonuç olarak altı aylık bilançosunda 7 milyon TLnin üzerinde net kar açıkladı. Şirketin yeniden yapılandırma planı kapsamında stok ve satış sistemini iyileştirmesi, verimliliğini ve kar marjlarını da artırdı. 2010 yılındaki ekonomik toparlama ve tüketici güvenindeki artış da olumlu yansıyor. Türkiyenin nüfus artışı ve artan gelir de sektörü olumlu yönde etkileyen diğer faktörler. Öte yandan, Türkiyenin perakende satışları Avrupa ortalamasının oldukça gerisinde. Boynerin artan mağaza sayısıyla birlikte bu potansiyeli değerlendireceğini düşünüyorum. 2009 yılında Beymen markalarını bünyesine katması da şirkete pozitif katkı yapıyor. Bu hamleyle yıllık 6 milyon TL ek operasyonel kar elde etmesi bekleniyor. Nisan ayında açılan Boyner ve Ülkerin sahibi Yıldız Holding ortaklığında inşa edilip hizmete giren Starcity Outlet Centerin de şirkete artı değer katacağını tahmin ediyorum. Dönemsel olarak perakende sektöründe yılın ikinci yarısının daha hareketli geçtiği gözleniyor. Bu dönemde bayramların etkisi de şirketin cirosuna ek katkı yapacaktır. Boyner, 2011 yılında parlak 2007 rakamlarına ulaşmayı hedefliyor. Bu hedefi ulaşılabilir buluyorum. Bütün bu etkenlerden dolayı şirket hisselerinin alım için cazip olduğunu düşünüyor ve yüzde 60 civarında bir yükseliş potansiyeli öngörüyorum.
Merko Gıda: Şirketin satışları geçen yıla paralel seyrediyor. Alınan tedbirler sayesinde pazarlama ve genel yönetim giderlerinde de gerileme sağlandı. Ancak kur oynaklığı nedeniyle şirketin maliyetlerdeki artış, faaliyet karını olumsuz etkiledi. Bilançodaki bir diğer sorun da geçmiş dönem zararları. Bu yüzden şirketin sürekliliği ve yükümlülüklerini yerine getirmesi için gerekli fonların yaratılması önemli. Öte yandan, en büyük sorunu oluşturan finansal borçlar ise kademeli olarak azalıyor. Yatırımcılar, alacaklı banka Royal Bank of Scotlanda yapılacak ödemelerin sürekliliğini yakından izlemeli. Sonuç olarak Merko Gıda üzerinde bazı belirsizlikler olsa da bunların büyük ölçüde fiyatlara yansıdığını düşünüyorum. Öyle ki şirket hisseleri yaklaşık bir yılı aşkın süredir aynı fiyatlardan işlem görüyor. Uzun süren bu bekleme döneminden sonra olumlu algılanacak bir gelişme hisseler hareketlendirebilir. Ayrıca mevsimsel olarak bakıldığında, sektör itibariyle yılın ikinci yarısında Merkonun daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Şirket hisseleri için yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle kademeli olarak ağırlığı arttır öneriyorum.
Tuğba SAYGIN / Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı
ÜLKERİN BİLANÇOLARI OLUMLU ETKİLENECEK
Ülker Bisküvi: 2010 yılının ilk altı aylık döneminde şirketin satışları ve net karı artarken, FAVÖKü (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) ise düştü. Net kar, yılın ilk altı ayında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 30 yükselişle 64 milyon 326 bin TL oldu. Ancak bu rakam, 72 milyon TL olan net kar beklentimizin yüzde 11 altında. Öte yandan, şirketin satışları da geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 3 yükselerek 850 milyon TLye ulaştı. FAVÖKü ise geçen yılın eş dönemine göre yüzde 19 düşerek 65 milyon TL oldu. Ülkerin 2010 yılında satış gelirlerinin 2009a oranla yüzde 12 yükselerek 1 milyar 738 milyon TLye çıkmasını, FAVÖKün ise 2009a göre yüzde 22 azalarak 122 milyon TL olmasını bekliyoruz. 2010 yılı net kar beklentimiz, 2009a oranla yüzde 33 azalarak 80 milyon TL olacağı yönünde. Bilindiği gibi bayram alışverişlerinde çikolata ve benzeri ürünlere olan talep artar. Bu doğrultuda şirketin üç ve dördüncü çeyrekte cirosunun olumlu etkileneceğini tahmin ediyoruz. Ülker Bisküvi hisseleri için hedef fiyatımız 4.60 TL olup yüzde 8 yükselme potansiyeli içeriyor. Şirket hisseleri için endekse paralel getiri tahmin ediyoruz.
Carrefoursa: 2010 yılının ilk yarısında 1.7 milyon TL net zarar açıkladı. İlk yarıda finansal gelirlerin geçen yılın eş dönemine göre yüzde 48 düşmesi karını olumsuz etkiledi. Yılın ikinci çeyreğinde ise net karı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 189 yükselerek 1.3 milyon TL oldu. Yılın ilk yarısında yüzde 8 yükselerek 706 milyon TL olan satış gelirleri ise ikinci çeyrekte yüzde 5 yükselerek 345 milyon TLye ulaştı. 2010 ilk yarı FAVÖKü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 yükselerek 9 milyon TL seviyesine ulaştı. İkinci çeyrekte FAVÖK, yüzde 2 artarak 6 milyon TL oldu. Bu aya hem bayram hem de okulların açılmasının denk gelmesi perakende sektöründe ciroları artıracaktır. Şirketin de bu hareketlilikten olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Son bir ayda borsanın yüzde 6 altında, son üç ayda ise yüzde 4 altında performans gösteren şirket hisselerinin bu beklenti nedeniyle hareketlenmesini bekliyoruz. Carrefoursa A için hedef fiyatımız 24.00 TL. Carrefoursa B içinse 33.00 TL öngörüyoruz. Hisseler için yüzde 20 yükselme potansiyeli doğrultusunda endeksin üzerinde getiri tahmin ediyoruz.
Martı Otel: Farklı raporlama tarihlerine sahip olan şirketin 1 Nisan-31 Haziran dönemi birinci çeyrek, 1 Temmuz-31 Eylül dönemi ise ikinci çeyrek olarak değerlendiriliyor. Bu doğrultuda şirketin satış gelirlerinin yaklaşık yüzde 26sı birinci çeyrekte, yüzde 60ı ise ikinci çeyrekte gerçekleşti. 2009 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 12 milyon TL ciro elde eden şirket, 2010un eş döneminde ise cirosunu 15 milyon TL olarak açıkladı. Bu arada, 9-11 Eylül tarihlerindeki bayram tatilinin, ağustos ayında ertelenen tatil planlarını büyük ölçüde telafi edeceğini, bunun da şirkete olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Ayrıca Rusyayla yapılan vizesizlik anlaşması, yılın ikinci çeyreğinde Rus turist sayısını artırabilir. Bu da şirketi olumlu etkileyecek bir diğer faktör. Bu beklentiler nedeniyle şirketin geçen yıl 25 milyon TL olan satış gelirlerinin bu yıl 27 milyon TLye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Martı hisseleri için hedef fiyatımız 1.60 TL. Yüzde 22 yükselme potansiyeli içeren hisse için öngörümüz endeksin üzerinde getiri şeklinde.
Belgin MAVİŞ / Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü
BİMİ AL VE BEKLE
BİM Birleşik Mağazalar: Yılın ikinci yarısında beklentilerin altında 111 milyon 797 bin TL net kar açıkladı. Net kar, operasyonel performanstaki bozulmaya bağlı olarak geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 11 azaldı. 2010 yılının ilk yarısında geçen yılın eş dönemine göre satışlarını yüzde 25 artıran şirket, 3 milyar 130 milyon TL satış geliri elde etti. 2010 yılında Türkiyede 242 yeni mağaza açan BİM, böylece ülke çapında toplam 2 bin 870 mağazaya ulaştı. 2010un ilk yarısında güçlü bir büyüme gösterdiklerini söyleyen BİM İcra Kurulu Üyesi ve CFOsu Haluk Dortluoğlu, bu yıl için planlanan yeni mağaza hedefini de 300den 350ye yükselttiklerini açıkladı. BİM hisseleri için hedef fiyatımız 46.00 TL. Alım aralığı 41.00-42.00 TL olan hisseler için yüzde 11 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. Hissenin ilk destekleri 41.00 ve 38.00 TL, dirençleri ise 42.50 ve 44.50 TLde. Portföylerde kumbara hisse olarak gördüğümüz BİM için al ve bekle önerimiz devam ediyor.
Coca-Cola İçecek: 2010 yılına iyi bir başlangıç yapan şirket, ikinci çeyrekte de güçlü sonuçlar kaydetmeye devam etti. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11 satış hacmi artışı kaydeden Coca-Cola İçecek, tüm önemli pazarlarda büyümeyi devam ediyor. Operasyonel mükemmellik, tedarik zinciri verimlilikleri sağlamak, satış ve dağıtım ağını genişletmek ve inovasyonlar gibi esaslara odaklanan şirket, yılın üçüncü çeyreğinde de büyümesini hızlandırmayı hedefliyor. İMKBde kar realizasyonlarıyla karşılaşan hissedeki geri çekilmeler yeni alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Coca-Cola İçecek için hedef fiyatımız 16.70 TL. Alım aralığı ise 14.70-15.10 TL. Hissenin ilk destekleri 14.50 ve 13.90 TL, dirençleri ise 15.30 ve 16.10 TLde bulunuyor. Yüzde 12 yükselme potansiyeli öngördüğümüz şirket hisseleri orta vadeli portföylerde bulunmalı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/referandum-sonrasi-icin-7-hisse/292195