Aracı kurumların yüzde 70ine yakını bu uygulamanın şeffaflığı yok edeceğini, işlem hacmini azaltacağını düşünüyor. Uygulama için Sermaye Piyasası Kurulunun onayı gerekiyor. Aracı kurumlar kaygılarını SPKya iletti
AYFER YILDIZ/ Milliyet
Küçük yatırımcı mağdur olacakKimin alım satım yaptığını seans sırasında öğrenilmesi özellikle günlük işlem yapan yatırımcılar için önemli. Örneğin, elinde bir hisseyi önemli ölçüde bulunduran bir kurum, bu hissede satışa geçtiğinde işlem yapanlar bunu bilemeyecek. Küçük yatırımcının uygulamayla mağdur olacağı düşünülüyor. Çünkü, büyük yatırımcılar sahip oldukları portföy büyüklükleri nedeniyle özel yatırımcı kategorisinden yararlanarak brokerlarla, dealerlarla doğrudan irtibat halindeler ve işlem yapan tarafları online öğrenebiliyorlar. Ancak küçük yatırımcıların böyle bir imkanı yok. Uygulama başlarsa piyasada işlem yapan büyük yatırımcılar ve küçük yatırımcılar arasında bilgiye erişim açısından bir eşitsizlik doğmuş olacak.
Sakıncaları SPKya ilettik
Nevzat Öztangut Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı
Bu karar gündeme gelince, bütün aracı kurumlara bu düzenlemeyle ilgili görüşlerini sorduk. Gelen görüşlerin yüzde 70i bu uygulamanın sakıncalı olduğunu, yapılmaması gerektiğini, piyasadaki işlem hacmini azaltacağını ve şeffaflığın ortadan kalkacağını dile getirdi. Piyasadaki likiditeyi azaltacak bu uygulamayla, işlemler yatırımcılar tarafından takip edilemeyecek.
Bu görüşleri hem İMKBye hem de SPKye ilettik. Daha önce SPK, Birliğin görüşünü de sormuştu. Biz hem birliğin hem de sektörün görüşlerini, uygulamaların sakıncalarını SPKye göndermiştik. İMKBnin ve bu kararın uygulanmasını onaylayacak SPKnın sektörün görüşlerini dikkate alacağını umuyoruz.
Şeffaflığı zedeleyecek
Zafer Onat Finans Invest Genel Müdürü
Kimin alım-satım yaptığı yatırımcı için önemli. Çünkü, yatırım kararını etkiliyor. Alım-satım işlemlerinin görülemeyecek olması piyasaların şeffaflığını zedeleyecek. Şeffaflık, bizim borsamızın en vazgeçilmez unsuru olmalı. Öte yandan, işlem hacmi de olumsuz etkilenecek. Çünkü, yatırımcılar alım-satım yapan kurumlara göre yatırımlarına yön verebiliyor. Kurumlar, konuyla ilgili görüşlerini hem SPK hem de İMKBye bildiriyor.
Rekabet böyle olmaz
Alp Tekince Ekinciler Menkul Değerler Genel Müdürü
İMKB, yurtdışı piyasalardaki işlem hacmini İstanbula çekmeye çalışıyor. Ancak, yurtdışı platformların cazibe yaratması sadece şeffaflığın olmamasından kaynaklanmıyor. Örneğin, Londrada Karanlık Havuzlar (Dark Pools) var. Taraflar işlem yaparken birbirini görmüyor. İMKB, işlemlerin buralara kaydığını düşünüyor. Ancak, bunun için İMKBdeki şeffaflığı azaltmak doğru değil. Sermaye piyasaları şeffaf olmalı. İMKBnin yurtdışıyla rekabet etmek için işlem hacmini artırması gerekiyor. Bu da şeffaflığı yok ederek değil, açığa satış, ödünç menkul kıymet uygulamalarını esneterek olabilir.
İşlem hacmi etkilenir
Murat Salar Orion Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi
Bu uygulamayla piyasalar orta ve uzun vadede sağlıklı bir yatırım kitlesine kavuşur. İlk dönemde işlem hacmi bir miktar etkilenir. Ancak, zamanla yatırımcı tabanını genişletecek bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Önemli olan hangi aracı kurumun alım-satım yaptığı değil, hangi hisse senedinin alınıp-satıldığıdır. Bu uygulamayla aracı kurumların isimlerinden yola çıkılarak hisselerde yerliler-yabancılar alıyor-satıyor yorumları yapılıyor. Tahtalardaki spekülasyon önlenecektir.