Bankalar kredide vites büyütüyor
Tarih: 24 Ağustos 2010 - 12:43
Yıl sonu kredi büyüme öngörüsünü değiştirmeyen bankalar da rahatlıkla hedeflerini aşma planı yapıyor
Ece CEYHUN / Dünya / BORSA / FİNANS SERVİSİ
Bankalar artan ekonomik canlanmaya paralel kredi cephesinde büyüme hedeflerini ya yukarıya revize ediyor ya da revize etmeye hazırlanıyor. Ağırlıklı olarak bireysel krediler cephesinde büyüyen bankalar önümüzdeki dönemde proje finansmanları ile birlikte toplam hacimdeki büyümenin süreceğini düşünüyorlar. Akbank, Halkbank, Yapı Kredi ve Şekerbank yıl sonu kredi hacmini yukarı doğru revize ederken TSKB revize için eylül ayını bekliyor. Anadolubank, Fortis, ING ve TEB hedeflerinin üzerinde büyüme yaşadıklarını ama revizyon planlamadıklarını bildirdi.
İlk yarı performansları ile dünya devlerini kıskandırmaya devam eden Türk bankacılık sektörü, artan talep ve risk iştahının da desteği ile kredi tarafında 2009'dan daha iyi performans gösterdi. 2010 yılının ilk altı aylık döneminde sektörün kredi hacmi ağırlıklı olarak bireysel taraftaki kredi talebi ile artarken bankalar ikinci yarıda da büyümenin ilk altı aydaki hızında olmasa da devam edeceğini düşünüyor. Ama ilk altı ayda bu yıl için hedefledikleri büyüme rakamlarını yakalayan bazı bankalar artık hedeflerini yukarı doğru revize ediyorlar. Bazı bankalar hedef revizyonu için eylül ayını beklerken kredi pazarındaki aktif her banka yıl sonunda öngördüğü hedefi 'rahatlıkla' aşma planı yapıyor.
Bireysel taraftaki canlılık sürer
2010 yılı ilk altı aylık dönemde hızlı bir şekilde büyüyen bireysel krediler piyasasının, yılın ikinci altı aylık döneminde de büyüme trendinde olduğunu söyleyen bankacılara göre, yılın ikinci altı aylık dönemi de canlı geçecek. Bankacılar, özellikle ramazan ile kurban bayramları için bankaların düzenledikleri cazip kampanyalar, yıl sonunda otomotiv sektöründe görülebilecek hareketlenmeler, faiz oranlarının cazibesini koruması gibi sebeplerle bireysel kredi piyasasındaki hareketlenmenin önümüzdeki dönemde de süreceği yorumları yapılıyor.
Bankacılar, yılın ilk çeyreğinde, güçlü baz etkisi ile birlikte yüksek büyüme oranı gerçekleştiren Türkiye ekonomisindeki iyileşme sürecinin, bir miktar yavaşlama olasılığına rağmen yılın ikinci yarısında da devam edeceği öngörüyor. Düşük gerçekleşen aylık enflasyon oranlarının yıllık enflasyon beklentisini aşağıya çekmesi düşük faiz ortamının devam etmesine katkı sağlarken düşük faiz ortamı yatırım ve kredi faaliyetlerini de olumlu etki ettiği kaydediliyor. Bankacılık sektörünün 2010 yılında, yıllık %15-20 kredi büyüme beklentilerinin büyük bölümü ilk altı ayda gerçekleştiğine dikkat çekilirken bu dönemde kredide rekabet ortamının yeniden oluşmaya ve bunun da fiyatlamalara yansıdığını belirtiliyor. Bankacılar, bireysel segment, KOBİ ve enerji sektöründe hareketliliğin geçen yıla oranla daha canlı olduğunu ifade ederek Özelleştirme, satın alma finansmanları ve planlanan altyapı yatırımları ile birlikte kredi talebinin devam edeceğini düşünüyoruz diye konuştu.
Akbank hedefini yüzde 30'a çıkardı
Akbank yetkilileri 2010 yılı için sektör için kredi hacminin yüzde 15 ile 18 arasında büyümesini beklediklerini ifade ederek "Akbank olarak da sektörün üzerinde bir büyüme hedefliyorduk. Buna karşın yılın ilk yarısında sektör kredileri yüzde 13.6 artış gösterdi. Bankamız kredileri ise %17.4 arttı" açıklamasını yaptı. Akbank yetkilileri kredi tarafında 2010 yılının ilk altı ayında yüzde 17.4 artış ile sektörün üzerinde bir büyüme performansı yakalanmasının ardından kredilerini yılın ikinci yarısında da sektörün üzerinde artmasını beklediklerini açıkladı. Yetkililer, "Yıl sonunda yaklaşık yüzde 25-30 büyüme öngörüyoruz" değerlendirmesi yaptı. Açıklamada "2010 yılının ilk altı ayında bankacılık sektörünün toplam kredileri yüzde 13.6 artış göstermiştir. Yılın üçüncü çeyreğinde mevsimsel olarak büyüme hızının biraz yavaşlaması ancak yılın son çeyreğinde yine güçlü bir büyüme trendine geçmesi beklenebilir. Bu yıl sektörde yıllık yüzde 20'nin üzerinde bir kredi artışı öngörülebilir. Akbank olarak sektörün üzerinde bir büyüme hedeflemekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Halkbank yüzde 25'e revize etti
Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Yunus Esmer, banka olarak sektördeki genel durgunluğun tersine 2009 yılını ciddi bir kredi artışıyla tamamladıklarını hatırlatarak Bankacılık sektörünün 2009'da kullandırdığı nakdi krediler yüzde 6,9 artarken biz yüzde 25,6 artış sağladık. Bankamızın 2006'dan beri sürdürdüğü sektörün üzerinde kredi büyümesi 2009'da en yüksek seviyeye ulaştı ve sektördeki nakit kredi artışının yüzde 26,3'ünü tek başımıza kaydettik. Toplam kredilerimiz de bir önceki yıla göre yüzde 28,2 artarak 41,8 milyar TL'ye yükseldi. Bu başarılı performansımızdan hareketle yılbaşında 2010 yılı için kredi büyümesi hedefimizi yüzde 20 olarak belirlemiştik. Bankamızın nakdi kredileri 2010'un ilk altı ayında yüzde 18 artarak 38,3 milyar TL'lik hacme ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre gayri nakdi kredilerin artışı yüzde 46,6 olarak gerçekleşti. Toplam kredilerimiz ise 2009 yılsonuna göre yüzde 18, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,9 oranında artış kaydederek 49,3 milyar TL'ye ulaştı. Böylece yıllık yüzde 20'lik kredi büyümesi hedefimizi neredeyse yılın ilk yarısında yakaladık dedi. Esmer, 2010'un ilk altı ayında kredi kullandırmada elde ettikleri sonuç doğrultusunda yıllık kredi artışı hedeflerini en az yüzde 25 olacak şekilde revize ettiklerini bildirdi. Esmer, uluslararası yatırım bankalarının ortaya koyduğu uzun vadede Türkiye ekonomisinin dünya devlerini geride bırakacağı öngörüsünün bugün tekrar yüksek sesle telaffuz edilmeye başlandığını anlatarak, Pek çok kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye ekonomisi ile ilgili olumlu beklentilerini dile getirdi. Ülkemizin 2010'un ilk çeyreğinde elde ettiği yüzde 11,7'lik büyüme oranı, bu öngörü ve beklentilerin boşa çıkmadığını bir kez daha kanıtladı. Önümüzdeki dönemde bu sıçramanın daha ileriye gideceğine inanıyoruz. Bankacılık sektörü de güçlü sermaye yapısıyla ekonomik büyümenin en önemli destekçilerinden biri olacaktır değerlendirmesinde bulundu.
Yapı Kredi'de artık hedef yüzde 30 büyüme
Yapı Kredi Yatırımcı İlişkileri ve Stratejik Planlama Direktörü Hale Tunaboylu, 2009'da uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve büyüyen kriz ortamında Türkiye'de de oluşan belirsizlik ortamında kredi talebi azalırken, bankalar da aktif kalitelerini koruyabilmek için daha ihtiyatlı stratejiler izlemeyi tercih ettiklerini belirtti. Tunaboylu, Bu makroekonomik şartlar paralelinde 2010 yılındaki iyileşmenin yavaş olabileceğini tahmin eden Yapı Kredi olarak, sektör büyümesinin yüzde 15 civarında, bankadaki kredi büyümesinin ise yüzde 20 ile sektörün üzerinde gerçekleşeceğini öngördük. Yılın ilk altı ayında yıllık yüzde 20 olan büyüme hedefine ulaşan bankamız, yüzde 21'lik bir büyüme gösterdi. Yılın ilk altı ayındaki realizasyonlar çerçevesinde Yapı Kredi olarak kredilerdeki büyüme hedefimizi sektör için yüzde 25'e, bankamız için ise yüzde 30 olarak revize ettik bilgisini verdi. Tunaboylu, yılın ilk yarısı değerlendirildiğinde, sektörde krediler yüzde 15 artarken, konut kredilerinde yüzde 16, ihtiyaç kredilerinde yüzde 19'luk büyüme sonucunda tüketici kredilerindeki artışın yüzde 16'ya ulaştığını gözlemlediklerini aktardı. Tunaboylu, benzer şekilde KOBİ kredilerindeki gelişimin bir göstergesi sayılabilecek taksitli ticari krediler yüzde 17, diğer ticari krediler ise yüzde 15'lik bir büyüme kaydettiğini ifade etti. Tunaboylu, Bu rakamlar, kredi talebinin makroekonomik ortamdaki iyileşmeye paralel olarak 2009'a göre önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Güncel makroekonomik gelişmeler çerçevesinde Merkez Bankası'nın faiz artışını, 2010 yıl sonunda 75 baz puan ve 2011'in ilk çeyreğinde ise 50 baz puan artış olarak gerçekleştirebileceğini öngörüyoruz. Bu şartlar altında, bireysel kredilerde, özellikle son dönemde geldiği seviyelerin ardından faiz düşüşü ihtimalinin azaldığını, bankaların fonlama maliyetlerinde gelişmelere bağlı olarak eğilimin yukarı yönlü olacağını söylemek mümkün diye konuştu. Tunaboylu, Yapı Kredi olarak bireysel ve KOBİ bankacılığına odaklı stratejisi doğrultusunda, başta bu ürünler olmak üzere kredilerde müşterilerinin finansman ihtiyaçlarının çözümüne ağırlık vermeye devam edeceklerini söyledi.
ING, yüzde 15'lik hedefimizi yakalayacak
ING Bank Satış ve Şubelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özgüner, 2010 yılbaşında kredili mevduat, ihtiyaç, taşıt ve konut kredileri yani bireysel kredi piyasasında risk bakiyesinin yaklaşık yüzde 15'lik bir büyüme gösterebileceği öngörüsünde bulunduğunu ifade ederek 2010 yılı ilk altı aylık gelişmelere bakıldığında söz konusu öngörümüzün haklı olduğu görülmektedir. 2010 yılı ilk altı aylık dönem sonunda hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemekteyiz. 2010 yılı sonunda öngörmüş olduğumuz yüzde 15'lik büyümeyi yıl sonunda banka olarak sağlayacağız. Bireysel kredilerde kriz döneminde dahi müşterilerimize vermiş olduğumuz destek sayesinde yakalamış olduğumuz yüksek performansımız, 2010 yılının ikinci yarısında da aynı hızla devam edecek, müşterilerimize sunacağımız yeni hizmet ve ürünler, özel kampanyalar ile devam edeceğiz. Yıl başında 2010 yılı için tahminlerimizin doğru olması sebebiyle şu aşamada mevcut hedeflerimize ilişkin revizyonumuz bulunmamaktadır şeklinde konuştu. Özgüner, bireysel krediler ve mortgage kredilerinde pazarda iddialı konumlarını sürdürdüklerini anlatarak şöyle devam etti: Önümüzdeki yıllar içinde kar ve varlıklar açısından Türkiye'de en büyük 5. özel banka olma hedefi doğrultusunda gerekli aksiyonlar alınmaktadır. ING Bank olarak müşterilerimizin yanında yer alarak onlara özel kampanyalar ile destek vereceğiz. Bunun en güzel örneği 2010 yılı Haziran ayı içinde başlatmış olduğumuz ve halen devam eden Borç Transferi kampanyamız olup, müşterilerimiz mevcut borçlarına yönelik olarak Bankamızın Borç Transferi Testini yaparak borçlarını Bankamıza transfer etmeleri halinde ne kadar tasarruf edebileceklerini kolay bir şekilde hesaplayabiliyorlar.
Fortis, ilk altı ayda hedefin üzerinde büyüdü
Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Mendi, banka olarak 2010 yılı başında kredi cephesinde yüzde 20 civarında bir büyüme hedeflediklerini belirterek İlk altı ayda, perakende kredilerinde, 2010 yılı için hedeflediğimiz bütçenin üzerinde bir büyüme kaydettiğimizi söyleyebiliriz. 2010 yılının ilk 5 ayında 2009 yılına göre en fazla büyüme, orta büyüklükteki işletmeler, küçük işletmeler ve konut kredilerinde yaşandı. Diğer yandan krizin son 2 yılda gösterdiği olumsuz etkiden bağımsız bir analiz yaparsak, Aralık 2006 ve Mayıs 2010 arasında en fazla artışın tüketici kredilerinde yaşandığını görüyoruz. Perakende sektöründe, 2008-2009 yıllarında yaşanan ekonomik durgunluğun arkasından bu yıl sektörde büyük bir hareketlilik olduğunu ve bu hareketliliğin beklentilerin de üzerine çıktığını söyleyebiliriz dedi. Mendi, bugün, kullanılan KOBİ kredilerinin 100 milyar TL'yi, mortgage kredilerinin 50 milyar TL'yi, tüketici kredilerinin ise 45 milyar TL'yi geçtiğinin altını çizerek, Özellikle bu sektörlerin gayrı safi milli hasıladan alacağı payın önümüzdeki yıllarda daha da artmasının beklendiği ve Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde en fazla büyüme kaydedecek 7 potansiyel ülke arasında gösterildiği göz önüne alınırsa, sektörde yaşanan büyümenin aynı ivmeyle devam edeceğini söylemek mümkün değerlendirmesinde bulundu.
TSKB, hedefi rahat yakalayacak eylülde revizyon gelebilir
TSKB Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Burak Akgüç, yılbaşında 2010 yılı kredi büyümesini döviz bazında yüzde 15 olarak öngördüklerini ifade ederek İlk 6 aylık kredi büyümesi döviz bazında %9 olarak gerçekleşti. Büyüme hedefini henüz yukarı doğru revize etmedik. Bizim kredilerimizin büyük çoğunluğu orta ve uzun vadeli yatırım kredileridir. Yatırım kredilerinde kredi kullandırım süreci, yatırımın gerçekleşme süresine bağlı olarak şekillendiği için kimi zaman öngördüğümüzden daha uzun zaman alabiliyor. Buna rağmen projeksiyonlarımız bu yıl sonuna kadar yüzde 15'lik büyümeyi rahatlıkla sağlayacağımızı gösteriyor. Son çeyrekte gerçekleşmesini beklediğimiz birtakım büyük proje finansmanlarına bağlı olarak, Eylül ayında kredi büyüme hedefini yukarı doğru revize edebiliriz dedi. Akgüç, yılın ilk çeyreğinde, güçlü baz etkisi ile birlikte yüksek büyüme oranı gerçekleştiren Türkiye ekonomisindeki iyileşme sürecinin, bir miktar yavaşlama olasılığına rağmen yılın ikinci yarısında da devam edeceğini düşündüklerini söyledi. Akgüç şu ifadeleri kullandı: Düşük gerçekleşen aylık enflasyon oranlarının yıllık enflasyon beklentisini aşağıya çekmesi düşük faiz ortamının devam etmesine katkı sağlamıştır. Düşük faiz ortamı yatırım ve kredi faaliyetlerine olumlu etki eden unsurlardan biridir. Bu kapsamda Bankacılık sektörünün 2010 yılına yönelik, yıllık yüzde 15-20 kredi büyüme beklentilerinin büyük bölümü ilk altı ayda gerçekleşmiştir. 2010 yılının ilk yarısında, kredide rekabet ortamının yeniden oluşmaya başladığını ve bunun fiyatlamalara yansıdığını gözlemledik. Özelleştirme, satın alma finansmanları ve planlanan altyapı yatırımları ile birlikte kredi talebinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bizim faaliyetimizin yoğunlaştığı enerji ve KOBİ alanında da talebin geçen yıla oranla daha canlı olduğunu görüyoruz. 2009 yılında yükselen takipteki krediler oranı, 2010 yılının ilk yarısında gerek kredi büyüklüğündeki artış gerekse yeniden yapılandırma süreçlerindeki olumlu performans ile yüzde 5.3'ten yüzde 4.4'e düşmüştür. Bu alandaki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz.
Şekerbank'ta hedef, 6 ayda aşıldı
Şekerbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Orhan Karakaş, 2010 yılbaşında kredilerdeki büyüme hedeflerinin yüzde 25 olduğunu belirterek Tüm iş kollarımızın hacimsel hedeflerde göstermiş oldukları çok iyi bir performansla ilk 6 ay itibariyle hedeflerin üzerinde bir gerçekleşme ile yıl sonu hedeflerimizi geçtik ve kredilerde yılbaşından bu yana yüzde 26'lık bir büyüme gerçekleştirdik. Bu doğrultuda yılbaşında yüzde 25 olarak belirlediğimiz kredi büyüme hedefimizin yüzde 30'lara yaklaşacağını tahmin ediyoruz dedi. Karakaş, 'Üretenin Yanındayız' söylemiyle çıktıkları yolda, değişen ekonomik şartlara rağmen KOBİ'lere, küçük işletmelere ve tarıma kaynak sağlamaya devam ettiklerini vurgulayarak, Bu doğrultuda, kredi hacmimizi 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 arttırdık. Banka olarak kredilerde yılın başından bugüne kadar yüzde 26'lık bir büyüme gerçekleştirdik ve bu oran dikkate alındığında 2010 yılsonu için yüzde 25 olarak belirlediğimiz büyüme hedefimizin çok üstüne çıkacağımızı öngörüyoruz ifadelerini kullandı. Karakaş genel ekonomik durum hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: Türkiye global ekonomik krizin ardından Avrupa'da krizden en hızlı çıkan ve yüksek büyüme performansı yakalayan ülkelerden biri oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde Çin'in hemen ardından Türkiye ekonomisinin yüzde 11,7 oranında büyümesi de bu görüşü destekliyor. Önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir büyümenin kritik başarı faktörleri arasında, reel sektördeki dinamizm, ihracat artışının sürmesi, üretim kapasitelerinin kullanılması, rekabetçi verimlilik anlayışını esas alan bir milli gelir politikası ve istihdam önemli rol oynayan göstergeler olarak sayılabilir. Her zaman olduğu gibi, dünya ekonomisindeki yatırım iklimi de, ekonomimizin seyrini belirleyecek faktörlerden birisi olmaya devam edecek. Söz konusu ekonomik göstergelerin gidişatı kredilerdeki büyüme için de çok önemlidir. Türkiye'nin 2010 yılı başından beri içinde bulunduğu kriz sonrası atılım kredilerdeki büyümeyi de tetiklemiş, bankacılık sektörü kredi hacmi yılbaşından Haziran sonuna kadar %16 büyüme göstermiştir. Haziran 2010 itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre kredi hacmindeki artış ise yüzde 23'ler seviyesinde gerçekleşmiştir.
Anadolubank, yıllık hedefini aşmayı planlıyor
Anadolubank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Sibel Akın 2009 yılı itibari ile gerçekleştirdiğimiz sektör ortalaması üzerinde olan yüzde 30'luk büyüme performansını, 2010 yılı içinde kesintisiz devam ettirerek yüzde 20'ler civarında bir büyüme bütçeledik diyerek Anadolubank kimliği ile ticari bankacılık tabanlarını tamamen küçük ve orta boy işletme finansmanı üzerine oturttuklarını kaydetti. Akın, bugün gelinen noktada bu bantta ilk 6 aylık büyüme oranlarının yüzde 15'ler civarında olduğunu kaydederek ilk 6 aydaki kredilendirme performansıyla, yılsonu büyüme ivmelerinin yıllık hedefledikleri seviyeyi aşabileceğini düşündüklerini bildirdi. Akın, Geçen yılın daralma trendinin akabinde, bu yılın ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 11'lik büyüme performansı, diğer çeyreklerde azalma eğilimi gösterse de yılı yüzde 6-7 büyüme ile kapatacağımız sinyalini vermiş durumda. Buna paralel başta tüketici kredileri olmak üzere ilk 6 aylık periyotta sistemde yüzde 12'ler civarında kredi büyümesi yaşandığını görüyoruz. Yani görece canlanan ekonomik aktivite kredi hacmini desteklemiş, desteklemeye de devam edecektir. Yalnız şu anda dikkat çekici nokta yatırım iştahının açık olmaması ve Avrupa Birliğinin ekonomik daralmasına bağlı olarak ihracat hacmindeki yatay seyirdir. Bu sebeple kredi büyümesi, tüketici finansmanı ve ithalatla beslenen iç piyasa ağırlıklı büyüme finansmanına dönüşmüştür. Yani ticari kredi iç piyasa finansmanını üzerinde büyüyor. Genel geçer global dinamikler değişmediği sürece de bu yılın ana trendi böyle devam edeceğe benziyor ifadelerini kullandı.
TEB'de revizyon yok ama büyüme öngörüleri aştı
TEB yetkilerinden yapılan açıklamada ise banka olarak 2010 yılında taksitli krediler de bir önceki yıla göre yüzde 68 oranında büyüme öngörüleri bulunduğunu ifade ederek yıl içinde herhangi bir hedef revizyonuna gitmediklerini bildirdi. TEB'den DÜNYA'ya yapılan açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı: 2010 yılının ilk altı ayına göre Haziran ayı sonuçlarına göre taksitli krediler tarafında büyüme öngörümüzün üzerinde bir ivme sağlanmıştır. Bu ivmeyi sağlarken tüketici kredilerinde hedefimiz tüketiciler tarafından tercih edilen banka olmak ve pazar payımızı arttırmaktır. Bu hedefimize ulaşmak için bir taraftan rekabeti yakından takip ederken esas olarak tüketicilerin beklentilerini analiz edip buna uygun fiyatlama ve ürünler sunmayı tercih ediyoruz. Geçtiğimiz yıl aralık ayında başlattığımız yeşil trompet bu strateji paralelinde oluşturulmuş bir pazarlama platformu oldu. Bu dönemde tüketicilere en uygun koşullarda kredi kullandırmayı taahhüt ettik ve çok olumlu tepkiler aldık. Taksitli kredilerde sağlanan ivmenin yılın ikinci yarısında da aynı şekilde devam edeceği öngörülmektedir. Özellikle global piyasalarda yaşanan olumlu havanın genel ekonomiye etkisi ile yılın son çeyreğinde taksitli kredilerin talep yönünde artış trendinin devam edeceği öngörülmektedir. TEB açıklamasında KOBİ cephesindeki gelişmelerde şu şekilde yorumlandı: KOBİ kredilerinin banka toplam kredilerindeki payı %30'lar seviyesindedir. Yıl sonuna kadar KOBİ kredilerinde daha da büyüyerek bu oranı daha da yukarılara çekmeyi hedeflemekteyiz. Bu amaçla KOBİ NEREDE TEB ORADA sloganıyla KOBİ'lerin olduğu her platformda biz de yer almaya çalışıyoruz. TEB olarak KOBİ'lere butik bankacılık hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Bu nedenle yarattığımız ürün ve hizmetler tamamen onlara özel olarak tasarlıyoruz. Şimdiye kadar sürdürdüğümüz farklı çizgimizi önümüzdeki dönemde de geliştirerek koruyacağız. KOBİ'lerin işlerini kolaylaştıracak finansal ve finansal olmayan yeni ürünlerlerle KOBİ'lerin yanında olmaya devam edeceğiz.
İş Bankası talep canlılığının hız kaybetmesini bekliyor
Türk Lirası cinsinden kredilerde yüzde 15, yabancı para kredilerde ise yüzde 24 oranında büyüyerek toplamda yüzde 18 büyümeyle 57 milyar TL'lik kredi hacmine ulaşan ve kredilerini konsolide bazda da yüzde 17 oranında artırarak 62 milyar TL'ye yükselten İş Bankası, yılın ilk altı ayında sektörün en çok kredi veren bankası konumuna geldi. 2010 yılında bankacılık sektöründe kredi büyümesinin yüzde 14-15 düzeyinde gerçekleşebileceğini öngören banka pazar payını artırma hedefi doğrultusunda da sektör büyümesinin üzerinde bir kredi artışı sağlamayı hedeflediğini bildirdi. DÜNYA'ya açıklama yapan İş Bankası yetkilileri şu değerlendirmeyi yaptı: Yılın ilk altı ayında Türkiye ekonomisindeki hızlı toparlanmaya ve kredi talebindeki artışın beklenenden yüksek gerçekleşmesine bağlı olarak kredi hacmi hedefimizin üzerinde bir artış sağlamak suretiyle, sektörde kredi pazar payı açısından iyi bir konuma geldik. Yılın ikinci yarısında da sektörde kredi talebindeki canlılığın devam etmesi ancak bir miktar hız kaybetmesi beklenebilir. Bu çerçevede, sektördeki konumumuzun ve Bankamızın reel sektöre olan desteğinin sürmesini hedefliyoruz.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankalar-kredide-vites-buyutuyor/291098