Türkiye borsada BRICi solladı
Tarih: 10 Ağustos 2010 - 10:29
Türkiye ve Endonezya borsaları, BRIC ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çini gölgede bıraktı
Türkiye ve Endonezya borsaları, bu yıl gelişmekte olan ülkelerin lokomotifi sayılan BRIC ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çini gölgede bıraktı.
BRIC hisseleri ortalama yüzde 1.2 değer kaybetti. Endonezya borsası yüzde 19.7, İMKB de yüzde 12.2 yükseldi
Türkiye ve Endonezya borsalarının 2010 performansı, BRIC adı verilen, gelişmekte olan ülkelerin lokomotifi Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çini gölgede bıraktı. Bloombergin yayımladığı analize göre, bu yıl Endonezya borsası yüzde 21 yükselirken, Türkiyedeki artış yüzde 13 oldu. İki borsa da 29 Temmuzda tarihi zirvelerine ulaştı. İMKBdeki artış dün yüzde 12.2 olurken, Endonezyada yüzde 19.7ye işaret etti.
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin borsalarından hisselerin yer aldığı MSCI BRIC endeksi ise 2010 yılında yüzde 3 değer kaybetti.
Goldman Sachsın Londradaki başekonomisti Jim ONeill, 2001 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çinin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan BRIC kısaltmasını ilk kullanan isim olarak biliniyor. ONeill, Türkiye ve Endonezyanın bu yüzyıl içinde BRIC ülkeleri ile birlikte dünyanın en büyük ekonomileri haline gelecek N11 (Next 11 - Sonraki 11) ülkelerinin lideri olacağını düşünüyor. Bu gruptaki diğer ülkeler Güney Kore, Meksika, İran, Nijerya, Mısır, Filipinler, Pakistan, Vietnam ve Bangladeş.
İki ülke liderlik ediyor
Küresel ekonomik krizin ardından Türkiye ve Endonezya ile ilgili iflas beklentisi içinde olanlar bulunduğunu hatırlatan Bloomberg, şimdi ise bu iki ülkenin düşük borç oranları, artan nüfusları ve yükselen karlılığı ile BRIC ülkelerine benzer bir büyüme içine girdiğini yazdı.
IMF, 80 milyonluk Türkiyenin 617 milyar dolarlık ekonomisinin bu yıl yüzde 6.25 büyümesini bekliyor. 240 milyonluk Endonezyanın 540 milyar dolarlık ekonomisinin ise bu yıl yüzde 6 büyümesi öngörülüyor diyen Bloomberg, gelişmekte olan ülke borsalarında 250 milyar dolarlık portföyü bulunan fon yöneticilerinin haziran ayı içinde 21 piyasa arasında Türkiye ve Endonezyayı en ağırlıklı piyasalar olarak belirlediğini de yazdı.
Haberde görüşüne başvurulan ABDli hedge fon şirketi Armored Wolf yöneticisi Alis Viejo, Yapısal reformlar, makroekonomik politikalar ve borç yönetimi açısından iki ülke de doğru işler yapıyor. Yabancı yatırımcılar da iki ülkeye her geçen gün daha olumlu bakıyor dedi.
Farklı fikirler de var
Bloomberg, Templeton fonu yöneticisi ünlü yatırımcı Mark Mobiusun Türkiyedeki 1 milyar doların üzerindeki yatırımlarını artırma kararı aldığını, Endonezyada da yatırım fırsatlarına olumlu baktığını hatırlattı.
Bloombergin görüşüne başvurduğu New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Platinum Managementın Başkanı Uri Landesman ise, Türkiyenin artan siyasi riskleri nedeniyle yatırımcılar için çekici olmadığını savundu. Landesman, Eğer Türk hükümeti şu anki siyasi ve kültürel rotasını sürdürürse, kapitalizmden uzaklaşarak yatırım için pek çekici olmayan bir ülke haline gelecekler yorumunda bulundu
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiye-borsada-brici-solladi/289939