Bankacılar enflasyonu nasıl yorumladı?
Tarih: 03 Ağustos 2010 - 17:09
Önümüzdeki dönemde gıda ve enerji fiyatlarının seyri enflasyonun görünümünde belirleyici olacak
Temmuz ayında TÜFE, gıda fiyatlarındaki gerilemenin desteğiyle -%0.48 ile beklentimizin üzerinde düşüş gösterirken, yıllık enflasyon %7.58e geriledi. Çekirdek enflasyon göstergelerinde de gerileme devam ederken, önümüzdeki dönemde gıda ve enerji fiyatlarının seyri enflasyonun görünümünde belirleyici olacaktırâ¦
TÜFE Temmuz ayında -%0.36 olan piyasa beklentisinin ve bizim -%0.30 olan beklentimizin üzerinde %0.48 düşüş gösterdi. TÜFEnin beklentimizin üzerinde düşüş göstermesi gıda ve alkolsüz içecekler grubunun beklentimizin üzerinde düşüş göstermesinden (-%0.73) kaynaklandı. Temmuz ayındaki düşüşle birlikte, yıllık TÜFE artışı %8.37den %7.58e geriledi. Yıllık enflasyondaki bu düşüşün önemli bir kısmı bir önceki yıl Temmuz ayında, dayanıklı mallarda uygulanan geçici vergi indirimlerinin kısmen geri alınmasının ve tütün ürünlerindeki fiyat artışının oluşturduğu baz etkisinden kaynaklandı. ÜFE de tarım fiyatlarındaki düşüşün devam etmesinin etkisiyle (-%2.15) Temmuz ayında %0.16 düşüş gösterdi.
TÜFEnin alt kalemlerini incelediğimizde, giyim ve ayakkabı grubundaki %5.19luk düşüşün aylık enflasyona -%0.39 puan ile en fazla katkıyı yaptığını görüyoruz. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki %0.73lük düşüşün de aylık enflasyona katkısı -%0.20 puan oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yıllık enflasyon ise %5.52ye geriledi (bu düzeyler Ocak 2006dan bu yana görülen en düşük değerler). Detaylarda taze sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşün enflasyona olumlu katkısının devam ediyor. Geçtiğimiz yıldan itibaren rekor düzeyde artış gösteren et fiyatlarında ise, Mayıs ve Haziran aylarında görülen düşüşün ardından Temmuz ayında tekrar yükseliş görüyoruz.
Nitekim et fiyatlarında Temmuz ayında %4.5 ile %6 (tavuk eti) arasında bir yükseliş yaşandığını görüyoruz. Buna ek olarak gıda grubunda izlenen toplam fiyatları artan ürünlerin sayısında bir önceki aya göre belirgin bir artış yaşandı (45ten 78e yükseldi). Ulaştırma grubunun aylık enflasyona katkısı ise ulaştırma hizmetlerinde yaşanan (%1.17) artışın etkisiyle %0.07 puan olurken, konut grubu fiyatlarında aylık %0.28lik artışın TÜFEye katkısı sadece %0.05 puan oldu. Yıllık gerçek kira enflasyonu Temmuz ayında %4.18 ile tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon göstergelerinde ise Mayıs ayında başlayan düzelme Temmuz ayında da devam etti. H tanımlı çekirdek enflasyon göstergesinde yıllık enflasyon Temmuz ayında %4.56dan %4.20ye, I tanımlı gösterge ise %4.95dan %4.50ye geriledi.
ÜFE Temmuz ayında aylık olarak %0.16 düşerken, Haziran ayında %7.64 olan yıllık ÜFE enflasyonu imalat sanayi grubunda yaşanan yıllık artışa paralel olarak %8.24e yükseldi. ÜFEnin detaylarına bakıldığında, tarım grubunda yaşanan aylık %2.15lik düşüşün aylık ÜFE enflasyonuna etkisinin -%0.40 puan olduğu görülüyor. Diğer taraftan imalat sanayinde özellikle gıda ve içecek ürünlerinin etkisiyle yaşanan artışın aylık ÜFE enflasyonuna katkısı %0.14 puan oldu.
Sonuç olarak Temmuz ayı enflasyon rakamları, MBnin öngörülerine paralel gerçekleşirken, baz etkisiyle yıllık enflasyonda belirgin düşüş görüldü. Önümüzdeki iki ay, Ramazanın başlamasıyla gıda fiyatlarında bir miktar artış yaşanmasını bekliyoruz. Gıda ve enerji fiyatlarındaki dalgalı seyrin önümüzdeki dönemde de enflasyonun görünümdeki temel risk unsuru olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün itibariyle, %7.5 olan yıl sonu TÜFE beklentimizi koruyoruz ve Merkez Bankasının 2011 yılının ilk çeyreğinde faiz artırım sürecine başlamasını bekliyoruz.
Ezgi Gülbaş -ING Bank
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankacilar-enflasyonu-nasil-yorumladi/282602