Düşük faizler ve global piyasalardaki iyimserlik borsaya yönelimi artırsa da içeride ve dışarıda yükselen tansiyon, satışları getiriyor. Kritik eşikler korunmazsa haziranın son haftası sancılı geçer
Zeynep Aktaş/ Milliyet
Yuana esneklik kazandırma adımıyla global borsalarda yaşanan iyimserlik, kısa sürdü. Karı gören yatırımcı satışa geçti. Avrupa borsalarında endeksler yüzde 1.5e varan değer kaybına uğradı. Avrupa borsalarında artan satışları ve içeride yükselen tansiyon borsaya olumsuz yansıdı . İMKB Ulusal 100 Endeksi en yüksek 57.213 seviyesini görerek yönünü aşağı çevirdi. İstanbulun Halkalı semtinde askeri personel taşıyan otobüse yapılan bombalı saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti. Haber üzerine borsada satış baskısı arttı. Endeks ilk yarıyı 697 puanlık düşüşle 56.579 puandan tamamladı. Hisse senetlerindeki ortalama değer kaybı ilk seans sonunda yüzde 1.22 oldu. Endeks gün sonunda toparlanarak günü 57.007 seviyesinden kapattıysa da günlük değer kaybı yüzde 0.47 oldu.
Hakkaride Cumartesi günü bir askeri birliğe yapılan saldırıda Genelkurmayın verdiği bilgiye göre sekiz asker hayatını kaybetmiş, 14 asker yaralanmıştı. Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, saldırı sonrasında düzenlenen operasyonda ise iki asker mayına basarak hayatını kaybetmişti.
İçeride siyasi gerilim artıyor. Şimdiye kadar gelişen ülkeler içerisinde ön plana çıkan Türkiye, artan tansiyonla birlikte geriye düşebilir. Özellikle Avrupada yaşanan krizle gözler doğuya dönmüşken içeride yaşanan gerilim piyasalarda da etkisini hissettirecek. İç gündemin piyasalar üzerindeki etkisi artmaya başladı. Bu nedenle Çin kaynaklı gelişmelerle dış piyasaların yükseliş yaşadığı önceki gün, iç piyasalar buna uyum sağlamakta zorlandı ve daha zayıf bir görünüm sergiledi. Bununla birlikte orta ve uzun dönemli temel referans noktası dış piyasalar.
Altındaki düşüş sürer mi?
Yeni rekor seviyelerinde tutunamayan altın fiyatlarının 1237 dolara gerilediğini görüyoruz, Avrupaya dair artan endişelerle petrol fiyatları da 77 dolar seviyesinde. Doların değer kazanması bahanesiyle gelen satışları bu aşamada düzeltme ve kar satışı olarak görmek gerekir. Altında kar satışlarına rağmen yükseliş eğilimi sürüyor.
Teknik olarak geri çekilme noktaları 1.230 ve 1.220-1.215 seviyelerinde. 1.220-1.215 destek seviyeleri daha önemli.
İMKB?Endeksi yüzde 0.47 değer kaybetti
Borsa içeride tansiyonun yükselmesiyle gün içinde 57.213 seviyesinden 56.493 seviyesine kadar geriledi.
Yuanın piyasalara etkisi fazla olmayacak
Yuandaki esneklik piyasalara nasıl yansıyacak? Yuanın değer kazanması her şeyden önce Çin ekonomisinin yavaşlaması anlamına gelecektir ki bu da bir başka deyişle emtia talebinin daralması anlamına gelecek. Değerli bir Yuan daha düşük emtia fiyatlarına yol açacak. Emtia fiyatlarının gerilemesi Türkiye için hem dış ticaret dengesi hem de enflasyon açısından iyi haber olacak. Ancak Çin, Yuanın değerini artırma konusunda temkinli davranmakta. Yuanın değerini artırma konusunda istekli olmadığı, daha ziyade G 20 Zirvesi öncesinde gelen eleştirileri azaltmak için taktiksel bir hareket içinde olduğu yönünde değerlendirmede bulunanların sayısı hiç de az değil. Bu hal Yuanın değer kazanımının yavaş ve kademeli olmasına neden olacak. Dış ticaret dengesi üzerindeki doğrudan etkisini de sınırlı tutacak. Bütün dünyada ihracatçılar Çinli ihracatçılarla rekabet ediyor ve Yuanın değer kazanması bu rekabeti onların lehine kolaylaştıracak. Yuandaki değer artışı sınırlı olursa etkisi de doğal olarak alt seviyede kalacak.