ABnin mali denge yolculuğu uzayacak
Tarih: 13 Haziran 2010 - 10:10
Vakıfbank Baş Ekonomisti Özcan, Türkiyenin bölgesinde ve dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacağını belirtti
Türkiye yüzde 5-6 büyür, ABnin mali denge yolculuğu uzun sürer
Merve ERDİL/ANKARA/ Hürriyet
Vakıfbank Baş Ekonomisti Serkan Özcan, Türkiyenin 2010 yılında bölgesinde ve dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacağını belirterek, Tahminimiz bu yılın sonunda büyüme rakamının yüzde 5-6 düzeyinde olacağı yönünde. Enflasyon beklentimiz de yüzde 8-15 düzeyinde. Bu anlamda ben Türkiyenin 2010 yılını muadillerine göre çok daha parlak geçireceğini düşünüyorum dedi.
Kredi piyasaları bozulabilir
Son dönemde Avrupada yaşanan kriz ve dünya ekonomisine ilişkin soruları yanıtlayan Özcan, Euro-dolar paritesi konusunda sadece Euro bölgesi değil, aynı zamanda Amerikan Dolarına ilişkin de karar alındığını hatırlattı. Özcan, Bu ülkelerin kredi piyasaları bugünkünden daha kötü bir noktaya gidebilir mi? Böyle bir risk var mı? Evet var. Doğu Avrupadaki ülkelerdeki ekonomik kriz, kamu maliyesi yoluyla bu ülkelerin kredi piyasalarını daha çok bozabilir dedi.
Euro-dolarda düzelme olabilir
Amerikanın kamu maliyesinin Avrupadan çok iyi olduğunu düşünmediğini ifade eden Özcan, şöyle konuştu: Euro-dolarda bir miktar daha aşağı gidiş görünüyor olsa bile, orta ve uzun dönemde Amerikan ekonomisinin de çok iyi durumda olmadığı anlaşılarak, bir miktar düzeltme olabileceği ihtimalini gözden kaçırmamak gerekir. Euro-dolar hareketiyle euro bölgesi sorunlarının bire bir ilişkisi kurulmaması gerekir. Euro bölgesinin dağılma riski de vardır, Avrupa bölgesinde yeni bir yapılanma ihtimali de vardır. Ama ABD ekonomisinin durumu da tüm teşviklere rağmen çok da parlak değil.
Türkiye nasıl korunuyor
Serkan Özcan, Türkiyenin 2002-2003 sonrası gelişiminde siyasi, parasal ve finansal istikrarı başardığını ifade ederek, şunları söyledi: Türkiye, dünya ekonomilerinde çok da sıkıntılı olmayan bir dönemde, kendi içindeki düzenlemeler, denetleme ve para politikası mekanizmalarında başarılı bir politika sergileyerek bu noktaya geldi. Ancak bugün aynı şeyi ABye üye ve sorun yaşayan ülkelerin yapması çok da kolay değil. Çünkü artık 2003-2008 arasındaki o bol likiditeli, sıkıntısız, risk iştahının yoğun olduğu dönemde değiliz. Bu dönemde AB ülkelerinin mali
denge yönünden bizim 2003-2008 arasında kattettiğimiz yolu almaları için çok çok daha uzun seneler gerekecek. Yalnızca kamu maliye dengelerinin yeniden yerine oturabilmesi için daha ortalama 10 yıllık bir süreç var. Türkiye bu açıdan çok avantajlı bir ülke.
Yeniden gözden geçirilecek
Piyasa fiyatlamasına bakıldığında bu ayrışmanın çok net bir biçimde ortaya getirildiğini dile getiren Özcan, BRIC artı Türkiye ülkelerinin bugünkü durumu göz önüne alındığında nispi ayrışma teorisinin gerçekleştiğini görüyoruz. Gelişen piyasalar zaten ayrışıyorlar, önümüzdeki dönemde krizin toz duman durumu bir miktar ortadan kalktıktan sonra insanların ülkelerle ilgili, ekonomilerle ilgili bakış açılarını yeniden gözden geçireceklerini, yatırımlarını yeniden gözden geçireceklerini ve bu noktada 2007-2010 sürecini hatırlayarak, Bakın bu dönemde bu ülkeler bu ayrışmayla büyük bir başarı elde etmişlerdi, bu ülkelerin geleceği diğerlerinden daha parlak diye yatırım kararlarını yönlendireceklerini düşünüyorum. Bugünkü piyasa fiyatlaması gelecekteki bu görüntünün satın alınması diye konuştu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abnin-mali-denge-yolculugu-uzayacak/278383