'Kredi notumuz artacak'
Tarih: 13 Haziran 2010 - 08:25
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Mali Kural'la Türkiye'nin kredi notunun artacağını söylüyor
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Mali Kural'la Türkiye'nin kredi notunun artacağını söylüyor. "Eğer fırsatı kaçırmazsak, AB bize değil, biz onlara çıpa oluruz" diyor. Tek şartı var "Gevşemeyelim"
EDİTÖRDEN
Trend setter
Ekonomi ölçek işi... Milyon dolarlık şirketle milyar dolarlık şirketi başarıya taşımak aynı değil. Akbank geçtiğimiz 10 yılda Türkiye'nin en değerli ve karlı bankası olma ünvanını, istisnai dönemler hariç, düzenli biçimde sürdürdü. Kuşkusuz bu finans imparatorluğunu uzun süre aynı tempoda başarıya sürükleyebilmek için vizyon ve trend belirleyici bir liderlik gerekli. Akbank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer için 'Trend setter' ifadesini kullanmam sanıyorum ne iş dünyasından ne de bankacılıktaki rakiplerinden itiraz alacak bir tespit değil. Sabancı Dinçer'in, geçen yıl 29 Haziran'da, Türkiye tam bunalımın ortasındayken, tüm iş dünyasına öncülük ederek söylediği "Krizden V şeklinde çıkacağız" sözleri hala hafızalarda. Suzan Hanım'ın şimdi hem ekonomi hem de Türkiye'nin yeni stratejik vizyonuyla ilgili çarpıcı vurgulamaları var. Naçizane önerim; Sabancı Dinçer'in sözlerinin iyi okunması gerektiği yönünde....
Oğuz KARAMUK
Avrupa'dan her gün kötü haberler geliyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz gidişatı?
İlk başta finansal kriz olarak başladı bu. Fakat şu anda bir borçlanma krizine dönüşmüş durumda. Devletlerin aşırı borcu var. Avrupa'daki 27 devletin 25'ine mali olarak bakıldığı zaman, ülke bütçelerinde önemli sorunlar olduğunu görüyoruz. Bunun ana sebebi devletlerin bankalara vermiş olduğu destekler. Avrupa Birliği'ne (AB) baktığımız zaman da görüyoruz ki, mali disiplinde tam entegrasyon olmadan para birliği entegrasyonuna geçildiği için zorluklar yaşanıyor. Oysa mali entegrasyon önce olur, mali disiplinler önce sağlanır bunun ardından parasal entegrasyon olur. Her ülkenin farklı görüşleri var. Dolayısıyla 'Bu konuda nasıl bir birliktelik sağlanacak?' sorusunun cevabını vermek şimdilik zor. AB için önümüzdeki bir iki senenin zor geçeceğini düşünüyorum. Ama önemli kararların da bir an önce alınması gerekiyor.
Kıyamet senaryolarına katılıyor musunuz? Euro çökecek tezine mesela...
Buna katılmak istemiyorum. Bu tüm dünya konjonktürünü olumsuz etkiler. Ben öyle ya da böyle bir şekilde işbirliğinin sağlanacağını ve bıçak kemiğe dayanınca dünya ekonomisinin geleceği için de bir uzlaşının sağlanacağını düşünüyorum. Bu güveni temin etmeleri şart. Aşırı karamsar değilim.
Avrupa'dan bahsettik... Dönelim bize... Siz Türkiye'nin durumu için ne düşünüyorsunuz?
Türkiye bu krizde kendini ayrıştırdı. 2001 krizini yaşamamız ve sonrasındaki reformlar Türkiye'yi çok iyi bir konuma getirdi. Global krize çok kuvvetli girdik. En temel güçlerimizden birisi de bankacılık sektörümüzdü. Bankacılık sektörü bu krizde Türk Hazinesi için yük değil, bilakis bir artı değer oldu.
Son 3-4 aydır IMF'siz gidiyoruz. Onun yerine Orta Vadeli Plan ve Meclis'teki Mali Kural var. Bunlar bize sınıf atlatır mı? Örneğin not artırımı bekliyor musunuz?
Türkiye şu ana kadar iki çıpayı son derece iyi kullandı. Biri AB diğeri de IMF. Sonrasında Türkiye, "Ben kendi yolumu kendim çizebilirim ve yelken açabilirim" dedi. Şimdi Mali Kural son derece gerçekçi. Gerçekçi olduğu için de uygulanabilir. Bunun yasalaşması ülkemize son derece pozitif etki yapacaktır. Mali Kural yasalaştıktan sonra da kredi notumuzun artmasını bekliyorum. Reyting şirketlerine baktığımız zaman ilginç bir durumla daha karşılaşıyoruz. Türkiye'nin risk primi, CDS oranları (Tahvil sigorta faizi) kredi notuna göre son derece düşük. Dolayısıyla reytingler tam gerçeği yansıtmıyor. Hele Avrupa'daki duruma baktığımızda çarpıklık daha da net görülüyor. İşte bundan dolayı Türkiye'nin kredi notunun yakın zamanda yükseltileceğini düşünüyorum. Bunun artması da uzun vadeli ucuz kaynak getirecektir. Türkiye eğer bunları başarabilirse AB için bir çıpa olabilir. Çünkü Avrupa'nın da ayakları üzerinde duran, güçlü bir ortağa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Türkiye bu haliyle daha değerli bir ortak olacaktır. Bunun küresel anlamda da ciddi bir etkisi görülecektir...
CİTİ'DEN İLAN-I AŞK...
CitiCorp'un Başkan Yardımcısı adeta Akbank'a ilan-ı aşk etti. İlişkiler iyi anlaşılan...
Citi Group ile işbirliğimiz gerçekten çok iyi gidiyor. Sanırım krizde Türkiye'nin çok iyi bir sınav vermesi CitiGroup'un kafasında ülkemizi bir basamak daha yukarıya çıkardı. Akbank'ın etik yaklaşımını, çalışma modellerini, kurumsal yapısını tanıdıkça onlar da nasıl bir kurumla ortak olduklarını daha iyi anladılar. İlişkilerimiz aradan geçen 3.5 yılda daha iyiye gitti. Bu herkesi daha da heveslendirdi. "Daha fazla ne yapabiliriz? " sorusu sorulmaya başlandı.
Eksen kayması yok
Türkiye'nin artık yeni bir vizyonu var. Bölgesinde lider ülke olma iddiasında. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni kapılar açılır mı buradan?
Bunu çok müspet görüyoruz. Türkiye'nin bence yakaladığı çok önemli bir fırsat var. Bugüne kadar Türkiye ihracatta çok fazla Avrupa odaklıydı. Bu belki de çok tehlikeliydi. Yüzde 60'lara varan bir oran ne kadar sürdürebilir? Bugün bu rakam yüzde 45'lere geriledi. Ortadoğu 9'lardan 19'lara çıkarken, Afrika 3.5'lerden 7'lere ulaştı. Yani yapılan şey sepeti genişletmek oldu. Bu çok önemli bir hamleydi. Dolayısıyla bu çeşitlendirmeyi ben son derece müspet görüyorum. Tabii zaman zaman Türkiye'de, "Acaba bir eksen kayması mı yaşanıyor? Daha Doğu odaklı mı düşünülmeye başlandı?" soruları gündeme geliyor. Buna katılmak mümkün değil. Türkiye'nin dünyaya daha geniş bir perspektiften bakması yani kuzeyi, güneyi, doğuyu, batıyı birlikte ele alması son derece olumlu ve bizim için iyi. Ülkemizin çok kaliteli bir insan gücü var; inşaat, turizm, bankacılık ve diğer sektörlere bakıyorum hep aynı durumu görüyorum. Dolayısıyla Türkiye'nin bölgesinde çok büyük bir oyuncu olma fırsatı var. Bu kapsamda İstanbul'un küresel finans merkezi olması çok önemli bir konu. Bu bizi çok farklı yerlere getirebilir. Şimdi bu kamuoyunda ve bölgede git gide kabul görüyor. Bu konuda da gerekli ivmeleri kazanırsak hem iş gücü yaratma noktasında hem de ekonomik aktivite noktasında büyük bir fırsat yakalamış oluruz.
Türk ekonomisi için gördüğünüz en büyük risk nedir? Türkiye odaklı mı?
Evet, Türkiye odaklı...
En önemli konu bence; geldiğimiz nokta gerçekten çok iyi, ama bu bizi rehavete itmemeli. En büyük tehdit de bence 'gevşeme' olacaktır. Türkiye bu konuda çok ekonomi odaklı düşünmeli. Geldiğimiz noktayı sürdürülebilir kılmamız lazım. Bu fırsat bir daha ele geçmez. Çok önemli bir dönemeçteyiz. İlk olarak "Nasıl daha çok yabancı sermaye çekebiliriz?"i düşünmeliyiz. Geldiğimiz bu noktayı ülkeyi daha yukarılara zıplatmak için kullanmalıyız.
BAŞBAKAN'DAN PLAKET
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Arap İşbirliği Forumu 5. Toplantısının açılış töreninde, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer'e Türk-Arap ilişkilerinin gelişimine sağladığı katkı dolayısıyla plaket verdi. Bölgenin zor döneminde yatırımı kesmeyen Akbank Aralık 2009'da Dubai'de ofis açmıştı.
Karlar zaman içinde düşecek
Geçen yıl banka karları çok tartışıldı. Nasıl görüyorsunuz bu yılı?
Bankacılar olarak 2010'un ilk çeyreğinde iyi sonuçlar geleceğinde emindik. Aynı ivmenin ikinci çeyrekte de süreceği kanaatindeyim. Ama düşen faizler ve artan rekabet nedeniyle bu yüksek karlılık oranı devam etmeyecektir. Zaman içinde karlılık düşecek. Bizim karlılığı artırabilmemiz için bilançoyu büyütebilmemiz lazım. Bunun için de kredi vermemiz gerekiyor. İşte bu nedenle herkesin ekonomi odaklı düşünmesi noktasında ısrar ediyorum.
Dev banka sorunu sonraki mesele
Dünya dev bankaların varlığını sorguluyor. Bizde tehlike var mı?
Yurtdışında bankaların aşırı büyümesi ve kontrolün kaçmış olması konuşuluyor. Bu büyüme yatırım bankacılığı ürünlerinden geldi. Yurtdışındaki kriz zaten yatırım bankacılığı tarafından çıkartıldı. Bankacılar asıl işlerini unuttu ve türev ürünlerden büyük kazançlar elde etti. Bunların hiçbiri Türk bankaları için geçerli değil. Türk bankalarına bakıldığında sektördeki dağılımın oldukça dengeli olduğunu görülüyor. Bu, şu anda düşünülecek bir konu değil.
Sabah
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kredi-notumuz-artacak/278372