İMKB'nin kasası dolu şirketleri
Tarih: 11 Haziran 2010 - 18:01
Piyasaların dalgalı seyrini koruduğu bu dönemde, analistler nakdi güçlü olan şirket hisselerine dikkat çekiyor
Borsanın kasası dolu şirketleri
Piyasaların dalgalı seyrini koruduğu bu dönemde, analistler nakdi güçlü olan şirket hisselerine dikkat çekiyor. Net nakit pozisyonunu ilk çeyrekte artıran şirketleri incelediğimizde 14 tanesinin yüzde 50nin üzerinde artış sağladığı görülüyor. Tek faktör olmasa da hisse seçiminde etkili olduğu vurgulanan net nakit pozisyonlarına göre analistlerin önerdiği hisseler ise Ford Otosan, Enka İnşaat, Koza Maden, İpek Matbaacılık, Petrol Ofisi ve Aygaz.
Gözde Yeniova / Ekonomist
Son dönemde dalgalı seyrini koruyan İMKBde hisse seçimi oldukça önem kazanmış durumda. Yurt dışından gelen verilerin etkisinin ağırlığını koruduğu piyasada, analistler hisse seçiminde bazı faktörlere bakılmasında fayda olduğunu söylüyor. Bu faktörlerden biri de şirketlerin net nakit pozisyonları. Bu değer, şirketin nakit ve nakit benzeri varlıklarından finansal borçları çıkarıldığında elde ediliyor. Net nakit pozisyonu bir anlamda şirketin finansal yapısını ve ne kadar nakdi olduğunu gösteriyor. Nakit pozisyonu güçlü olan şirketin risk katsayısı düşük olduğu için bu hisseler yakından takip ediliyor. Ancak analistler sadece bu faktörü ele alıp şirketi değerlendirmenin de yeterli olmayacağını vurguluyor.
Net nakit pozisyonun artıda olmasının yanı sıra, yıllar bazındaki nakit yaratma kabiliyetine de bakmak gerekiyor. Ayrıca şirketin olduğu sektör yapısıyla beraber, yatırım fırsatlarını değerlendirilip büyüme potansiyelini de göz önünde bulundurmak gerektiğine dikkat çekiliyor.
Biz de buradan yola çıkarak, 2010 yılı ilk çeyrek döneminde 2009 yılı son çeyreğine göre net nakit pozisyonunu artıran 20 şirketi belirledik. Burada sadece sanayi hisselerini ele aldık. 20 hissenin içinden 14ünün net nakit pozisyonunu yüzde 50nin üzerinde artırdığı görülüyor. İlk beş sırada ise; Enka İnşaat, Doğan Gazetecilik, Petrol Ofisi, Aygaz ve Pınar Süt bulunuyor.
Riski düşürüyor
Şirketlerin net nakit değerinin pozitif olmasının şirketin riskini düşürdüğünü söyleyen Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Tuğba Saygın, Örneğin, şirket muhtemel bir ekonomik krizde oluşan kayıplarını kolaylıkla sınırlayabilir diyor. Ancak şirketin geçen yıllarda elinde bulunan nakdi nasıl değerlendirdiğinin daha önemli olduğuna dikkat çeken Tuğba Saygın, Net nakit değeri yüksek olan şirketler bu nakitle yeni yatırım yapabilirler. Olası satın almalar ile kapasite büyütme ve bunun beraberinde net karını artırabilir diyor.
Güçlü nakit pozisyonları sayesinde net nakit pozisyonu artıda olan şirketlerin, şirket satın alma, yeni yatırımlara başlamada hazır güç konumunda bulunduklarını söyleyen Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal ise, Şirketler, güçlü nakit pozisyonları ile döviz ve faizlerdeki dalgalanmalara karşı daha olumlu ve güçlü duruma geliyor. Volatilitenin arttığı bu dönemlerde güçlü nakit pozisyonuna sahip olan hisse senetleri tercih edilebilir ama tek kriter olarak alınmamalı diyor. Likidite veya nakit pozisyonu yönetiminin şirketler için sadece ödeme güçlüğüne düşme tehlikesine karşı değil, şirketin karlılığını direkt olarak etkilediği için de önemli olduğu söyleniyor.
Dikkat çeken hisseler
Elindeki nakdi yatırıma çevirmeyip büyüme potansiyeli olamayan bir şirketin pozitif net nakde sahip olmasının önem arz etmediğini söyleyen Tuğba Saygın, ilk çeyrekte net nakit değerini artırarak dikkat çekenlerin Ford Otosan, Enka İnşaat, Koza Maden, İpek Matbaacılık ve Aygaz gibi şirketler olduğunu ifade ediyor. Saygına göre önümüzdeki dönemlerde büyüme potansiyeli olan bu şirketler nakit pozisyonlarını koruyacak.
Şirket bulunduğu sektör itibariyle net nakit pozisyonunu yüksek seviyelerde tutmak isteyebileceğini ifade eden İnfo Yatırım Portföy Yöneticisi Şenol Korkmaz, Bunlara örnek verecek olursak İnşaat, Petrol-Kimya, Holding olarak gösterilebilir. Bu sektörlerin ortak özelliği ekonomideki dalgalanmalardan aynı oranda etkilenmeleri diyor. Korkmaz, net pozisyonu yüksek şirketlerden ise Enka İnşaat, Petrol Ofisi, Pınar Süt ve Ford Otosannın alım için uygun gözüktüğünü söylüyor.
Uzun vadeli yatırımcılar için işletme kalitesi değerlemeden çok daha önemlidir. İşletme kalitesi şirketin nakit akımı üretme kapasitesini belirler, bu da nihai olarak hisse senedi fiyatını tespit eder diyen Mehmet Baki Atılal da şirketlerden Enka, Aygaz ve Petrol Ofisine dikkat çekerek Aygaz ve Enkada alım, Petrol Ofisinde ise tut tavsiyesi veriyor.
Nakit varlığıyla öne çıkıyorlar
Enka İnşaat: 2010 yılının ilk çeyreğinde 2009 yılının son dönemine göre yapılan kıyasla net nakit değerini en çok artıran şirketler arasında ilk sırada Enka İnşaat yer alıyor. Rusya ve Türkiyedeki yeni olanaklar sayesinde ve yüzde 323 iyileşen net nakit pozisyonu ile şirket için büyüme potansiyeli öngörülüyor. Hissede hedef 8.40 TL hedef fiyatla al tavsiyesi veren kurumlar var.
Aygaz: 2009 sonunda negatif olan net nakit değerini 2010da pozitife çeviren Aygaz için görüş olumlu. Bunun yanı sıra Aygaz İMKBdeki temettü potansiyeli yüksek şirketler arasında yer alıyor. Güçlü sermaye yapısı ve Tüpraştaki yüzde 10luk dolaylı payı ile dikkat çekiyor. 2010 ilk çeyreğinde 105 milyon TL net nakit değerine sahip olan şirket, Entek Elektrik Üretim ve Aygaz Doğalgaz iştiraklerindeki payını artırmayı hedefliyor. Hisse için hedef fiyat 8,05 TL olup ve al tavsiyesinde bulunuluyor.
Ford Otosan: Düzenli temettü dağıtımı ve ticari araç kategorisinde yüzde 33.3 pazar payı ile dikkat çeken şirketlerden biri de Ford Otosan. 2010 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 21 artırarak toplamda 259 bin adet araç satmayı hedefleyen şirketin net nakit pozisyonunu ilk çeyrekte yüzde 113 oranda iyileşti. 123 milyon net naktiyle 2010 yılında yapacağı toplam 153 milyon dolar yatırımın bir kısmını finanse etmesi bekleniyor. Bu yatırımın 120 milyon dolarlık bölümü yeni ürün üzerine olacak. Hisse için hedef fiyatı 12 TL.
Koza Madencilik: 2010 yılının ilk çeyreğinde net karındaki önemli yükselişle dikkat çeken Koza Madencilik, toplam iştirak oranı açısından hakim ortağı konumunda olduğu Koza Altının halka arzından yaklaşık 203 milyon dolar gibi ciddi bir gelir elde etti. Önümüzdeki dönemde bu fonun nasıl kullanılacağı önemli. Ayrıca, grubun altın üretiminde de önümüzdeki yıllarda önemli artış bekleniyor. Koza Madencilik için hedef fiyat 5.65 TL ve al tavsiyesi veriliyor.
İpek Matbaacılık: Koza Madencilikteki yüzde 52.25 doğrudan payı sayesinde Koza Altındaki halka arz gelirinden payı oranında fon elde eden diğer şirket ise İpek Matbaacılık. Konsolide bilançosunda yüzde 95 oranında artışla 391 milyon TL net nakit değerini ulaşan şirketin, yedi adet petrol arama ruhsatı var. Nisan 2010 tarihinde başlanan çalışmalar hızla devam ediyor ve temmuz 2010 tarihinde tamamlanması öngörülüyor.
Petrol Ofisi: OMV ile yapılan hisse satış görüşmelerinin süresiz ertelenmesi hisse senedi üzerindeki baskılardan biri olurken, 2004 yılından kaynaklanan toplam 20 milyon TL'lik vergi aslı ve cezası Maliye ile varılan uzlaşma sonrasında toplamda 9.5 milyon TLye gerilemesi göreceli olumlu bir gelişme olarak gösteriliyor. Hisse için 7.32 hedef fiyat öngörülüyor.
9 şirket nakit pozisyonu yüzde 50nin üzerinde artırdı
Şirketlerin net nakit pozisyonu (Milyon TL)
Hisse 2009/4Ç 2010/1Ç %
Enka İnşaat -246 110 323
Petrol Ofisi -28 50 157
Aygaz -28 105 126
Ford Otosan -16 123 113
İpek Matbaacılık 19 391 95
Koza Altın 18 353 95
Vestel Beyaz Eşya 2 28 94
BSH Ev Aletleri 13 63 80
Tekfen Holding 49 134 63
Tüpraş 995 1.885 47
Selçuk Ecza 169 307 45
Alkim 23 37 39
İhlas Ev Aletleri 23 37 39
Tofaş Oto -839 -605 39
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/imkbnin-kasasi-dolu-sirketleri/278285