PARA / BORSA-İDİL TARAKLI
Mayıs ayını dış piyasaların etkisiyle düşüşle kapatan İMKB yeniden toparlanmaya başladı. Uzmanlar, eylüle kadar Türkiyeye bir not artırımı daha gelebileceğine inanıyor. Peki bu beklenti hangi hisselere daha çok yarayacak?..İMKB-100 endeksi, mayıs ayını yüzde 7.76 değer kaybıyla tamamladı. Euro bölgesine yönelik endişeler nedeniyle Avrupa piyasalarında yaşanan sert düşüşler İMKBye de yansıdı. Dış piyasalardaki olumsuz seyrin yanı sıra sermaye artırımları ve temettü ödemelerinin de mayıs ayında olması hisse fiyatlarını aşağı çeken bir başka unsurdu...Geçen hafta ise sert düşüşün ardından toparlanma hareketi başladı. Gazzeye insani yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail saldırısıyla bir günlüğüne kesintiye uğrayan bu yükseliş hafta boyunca sürdü.İsrail-Türkiye ilişkileri ciddi boyutta gerginleşmesine rağmen analistler, bunun bir süre sonra yumuşayacağına ve piyasaların ekonomik gelişmelere odaklanacağına inanıyor.
ENDEKSE DEĞİL HİSSEYE BAK
Yaz döneminde İMKBde geleneksel bir çıkış hareketi yaşandığını hatırlatan uzmanlar, bu yılın haziran ve temmuz ayında paranın yönünün yine borsaya kayacağını tahmin ediyor. Buna gerekçe olaraksa faizlerin yatırım için cezbedici bir alternatif olmaması gösteriliyor. Merkez bankalarının faizleri bu yıl kolay kolay yükseltemeyeceğini düşünen analistler, yurtiçinde düşen gösterge faizin etkisiyle bankaların yılın ikinci çeyreğinde de yine kar yazacağını öngörüyor. Bunun da etkisiyle İMKB-100 endeksinin 58 bin-62 bin seviyelerini test edeceğine, Türkiyeye uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek bir not artırımının da çıkışı destekleyeceğine inanılıyor. Uzmanlar, bu noktada Türkiyenin bir not artırımıyla yatırım yapılabilir ülke konumuna yükseleceğine dikkat çekiyor. Bu beklentinin yaz aylarından itibaren satın alınma ihtimalinin çok kuvvetli olduğu düşünülüyor. Ancak analistlere göre, mevcut koşullarda yatırımcıların sorması gereken doğru soru Endeks nereye gider değil, Portföyüme hangi hisseleri almalıyım olmalı. Bu doğrultuda da eylül ayına kadar yapılacak portföyde, beklentisi olan İMKB-30 hisseleri öneriliyor. Banka ve sanayi sektörü ağırlıklı alım öneren analistler, risklere karşılık fırsatların yüksek olduğunu vurguluyor. Alternatif piyasalarda ise euro/dolar, dolar/TL pariteleri ve faizin dikkatle izlenmesi gerektiği belirtiliyor. Analistler, VOB kontratlarının da İMKB-30 endeksine paralel hareket ettiğine dikkat çekiyor. Bu yüzden, orta vadede bu kontrat da portföyler için tercih edilebilir. İşte borsanın önde gelen uzmanları, bu beklenti ve gelişmeler ışığında, eylül ayına kadar üç aylık bir portföy oluşturmak isteyenler için 18 hisse belirledi...
Özgür YURTDAŞSEVEN / Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı VAKIFBANKTA YÜZDE 31 PRİM POTANSİYELİVakıfBank:
Banka adına öngördüğümüz 1 milyon 248 bin TLlik 2010 yılı net dönem karı, 1.00 piyasa değeri/defter değeri ve 7.0 fiyat/kazanç oranına işaret ediyor. Söz konusu değerlemeler, Türk bankacılık sektörü bazında oldukça cazip bir seviyede. VakıfBank hisseleri için 4.60 TL hedef fiyat ve yüzde 31 yükseliş potansiyeliyle endeksin üzerinde getiri öngörüyoruz.
THY: Türk Hava Yolları, dünyada güçlü karlılığa sahip ender havayolu şirketlerinden biri konumunda. İkincil halka arz beklentileri nedeniyle endeks bazında görece zayıf performans sergileyen şirkette grev ihtimalinin ortadan kalkması hisse performansını desteklemeye başladı. İkincil halka arza yönelik uzun vadede bir takvim belirlenmesi durumunda, finansal performans bazında oluşan cazibe hisse fiyatına daha güçlü yansıyabilir. 586 milyon TLlik 2010 yılı kar öngörümüz paralelinde 1.00 piyasa değeri/defter değeri ve 6.8 fiyat/kazanç oranı değerlemelerine sahip. Hisse senedi için 5.25 TL hedef fiyatla yüzde 32 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. THY için de beklentimiz endeksin üzerinde getiri şeklinde.
Halkbank: Türk bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin yarattığı baskının azalması ve güçlü karlılık hisseleri destekliyor. 2010 yılında 1 milyon 723 bin TL kar beklentimize göre Halkbank hisseleri 7.9 fiyat/kazanç oranı ve 1.8 piyasa değeri/defter değeri değerlemesine sahip. Yüzde 23 yükselme potansiyeliyle hisse için 13.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni TURKCELLİN NAKDİ DİKKAT ÇEKİYORTurkcell:
Yüksek ve düzenli temettü ödeme potansiyeline sahip olan şirketin satın almalar ve yeni yatırımlar için bulundurduğu nakdi dikkat çekiyor. Ara bağlantı ücretleri yarı yarıya indirilmesi ilk bakışta olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ancak bunun kullanım süresini artıracak olması ve uluslararası karşılaştırmalara göre iskontolu oluşu hisse senedini cazip kılıyor. Halen Turkcell 11.94 milyar dolar piyasa değeriyle işlem görüyor. Yüzde 31 yükselme potansiyeliyle hedef piyasa değerini 15.59 milyar dolar olarak öngörüyoruz. 11.10 TL hedef fiyatla hisse için al tavsiye ediyoruz.
Şişecam: T. Şişecam Topluluğu, yurtiçinde düz cam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında lider konumda. Rusya, Romanya, Bulgaristan gibi bölge ülkelerinde yaptığı yatırımlarla global çapta söz sahibi olma yolunda hızla ilerleyen şirketin hisseleri, değerlemeler açısından cazip seviyede yükseliş potansiyeli barındırıyor. Yüzde 51lik yükseliş potansiyeliyle hisseye olumlu bakışımızı koruyoruz. Helen 1.24 milyar dolardan işlem gören T. Şişecamın hedef piyasa değerini 1.87 milyar dolar olarak öngörüyoruz. Hisse için 2.68 TL hedef fiyat doğrultusunda al öneriyoruz.
Koç Holding: Global kriz, holdingin tüketime dayalı sektörlerde yer alan İMKB iştiraklerinin hızlı değer kaybetmesine yol açtı. Bu da holding hisselerinin cazip iskonto seviyelerinde işlem görmesine neden oldu. Ancak son bir yılda dip seviyelerden verilen tepkiyle holding hisselerinin eski fiyat seviyesine ulaşması, fiyat bazlı cazibesini yitirmesine, bizim de tavsiyemizi tut olarak revize etmemize neden oldu. Piyasa değeri 8.33 milyar dolar olan holdingin yüzde 5 yükselme potansiyeli doğrultusunda 8.75 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz. Hisse için hedef fiyatımız 5.72 TL.
TAV Havalimanları Holding: TAV, yatırımlarının büyük bölümünü tamamladı. Bu yüzden 2010da önemli miktarda nakit çıkışı olmayacak. Holding, Tunustaki operasyonların meyvelerini bu yıl toplamaya başladı. TAVın Tunusta yüzde 18 oranında yaptığı hisse satışından kasasına 39.7 milyon euro para girecek. Çevre ülkelerdeki büyüme planları ve ilk çeyrekte beklentimizin üzerinde (yüzde 19) yolcu artışı yaşanması da holdinge yönelik pozitif gelişmeler. Buna karşılık yüksek borç pozisyonu ve dövizdeki dalgalanmalar risk yaratan faktörler. TAV, borsada 1.26 milyar dolar piyasa değeriyle işlem görüyor. Yüzde 27 yükselme potansiyeliyle hedef piyasa değerini 1.61 milyar dolar olarak öngörüyoruz. Hisse için 6.93 TL hedef fiyatla al önerisinde bulunuyoruz.
Belgin MAVİŞ / Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü PETKİMİN KARI DAHA DA ARTACAKPetkim:
Şirketin rafineri projesi en önemli beklenti konumunda. Yabancı ortağıyla birlikte yaptığı bu yatırım bitikten sonra bilançodaki kar daha da artacaktır. Öte yandan Petkim hisseleri, bedelsiz sermaye artırımı beklentisiyle piyasalarda yaşanan sert düşüşe fazla tepki vermedi. İşlem hacminin artmasıyla birlikte yeni bir zirve denemesi yapmasını bekliyoruz. Yabancıların Petkim hisselerindeki alımları, uzun vadeli düşünenler için alım fırsatı oluşturuyor. Hissenin ilk destekleri sırasıyla 10.60 ve 9.85 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 11.00 ve 11.90 TLde. Hisse için hedef fiyatımız 15.00 TL. Geri çekilmelerde orta vadeli alım öneriyoruz.
Erdemir: Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, kömür tedarikçilerinden Jim Walter Resources Inc. ile yaşanan uyuşmazlığın sona erdiğini bildirdi. Erdemir, söz konusu şirketle pürüzün giderilmesiyle birlikte açtığı davayı da geri çekti. Daha önce piyasanın yukarı yönlü hareketine tepkisiz kalan Erdemirin üzerindeki satış baskısının kalkmasıyla birlikte çıkışa geçmesini bekliyoruz. Endeks hisseleri içerisinde en uygun fiyatta bulunan Erdemirin ilk destekleri 4.12 ve 3.96 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 4.44 ve 4.66 TLde. Halen alt bolinger bandında bulunan hissenin, artan işlem hacmiyle birlikte yukarı yönlü hareket etmesini öngörüyoruz. Hedef fiyatımız 5.55 TL. Geri çekilmelerde orta vadeli alım öneriyoruz.
Enka İnşaat: Sinopta kurulması planlanan nükleer santral ihalesine Güney Koreli bir şirketle stratejik ortaklık yaparak girmeyi planlıyor. Bu gelişme hisse için olumlu bir beklenti yaratıyor. Bu süreçte hissede zaman zaman alım ya da satım yönünde hareketler olabilir. Ama biz işlem hacmindeki artışa paralel yukarı yönlü hareket bekliyoruz. Hissenin ilk destekleri sırasıyla 5.15 ve 4.74 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 5.50 ve 6.00 TLde. Hisse için hedef fiyatımız 7.30 TL. Al ve bekle önerimizi koruyoruz.
Koza Altın: Hisse, zirve denemesinin ardından piyasaların satıcılı seyre girmesiyle beraber düzeltme hareketini tamamladı. Bu arada Meclisten yeni maden arama ve işletme ruhsatı verilmesi hakkındaki yasa tasarısının geçmesinin ardından hisse senedinin yukarı yönlü hareket etmesini bekliyoruz. Yukarı harekette işlem hacmindeki artışla beraber yeni zirvesini denemesini öngördüğümüz hissenin ilk destekleri 3.80 ve 3.70 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 4.14 ve 4.46 TLde. Hedef fiyatımızın 5.80 TL. Para girişi artışına paralel olarak al önerisinde bulunuyoruz.
Tekfen Holding: Holding, bünyesindeki iştirakleriyle birlikte emin adımlarla büyümeye devam ediyor. Hissede de zirve denemesinin ardından başlayan düzeltme hareketinin bitmek üzere olduğunu görüyoruz. İşlem hacminin artmasıyla beraber tekrar yukarı yönlü hareket bekliyoruz. Hissenin ilk destekleri 4.66 ve 4.54 TL seviyelerinde bulunuyor. Dirençleri ise 5.00 ve 5.60 TLde. Hedef fiyatımız 6.70 TL. Geri çekilmelerde orta vadeli alım öneriyoruz.
BAKİ ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma MüdürüAKBANKIN PRİM POTANSİYELİ YÜZDE 19Akbank: Bankanın 2010 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir sermaye piyasası işlem karına sahip olduğu görülüyor. Takipteki kredi oranı sektör ortalamasının 2 baz puan altında. Takipteki kredi oranının düşmesiyle azalan provizyon masrafları, beklenenden daha iyi gerçekleşen alım-satım gelirleri ve yüksek net faiz marjı dikkat çekiyor. Konut kredilerine ağırlık vermeye başlayan bankanın kredileri de sektör üzerinde büyüme kaydetti. Yüksek menkul kıymet kalemi ve getirisi, rahat fonlama yapısı ile yüksek sermaye yeterlilik rasyosu, Akbank hisselerinin cazibesini artırıyor. Yüzde 19 yükselme potansiyeliyle 10.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Bu doğrultuda da hisse için al önerisi veriyoruz.
Asya Katılım Bankası (Bank Asya): 2010 yılının ilk çeyreğinde güçlü mevduat girişine karşılık kredilerdeki sınırlı yükseliş, net faiz marjının yüzde 5e gerilemesine neden oldu. Bankanın sermeye yeterlilik rasyosu da yüzde 13.9a geriledi. Ancak net ücret ve komisyon gelirleri arttı. Öte yandan, takipteki kredi oranı gerilerken düşük karşılık gideri ve artan tahsilat performansı karlılığın yüzde 12.5 artmasını sağladı. Hisse için yüzde 14 yükselme potansiyeliyle hedef fiyatımız 4.14 TL. Tut öneriyoruz.
Garanti Bankası: Banka, kredi ve mevduat segmentlerinde sektörün üzerinde; konut ve ihtiyaç kredilerinde ise çift haneli büyüme kaydetti. Artan kredi pazar payının da desteğiyle komisyon gelirlerinde yüzde 6, bankacılık gelirlerinde yüzde 5 büyüme sağladı. Ciddi gerileme gösteren provizyon giderleri, artan tahsilat performansı, vadesiz mevduat tabanındaki artış ile güçlü seyreden net faiz marjı ve çeşitlendirilmiş ücret, komisyon gelir tabanı dikkat çekiyor. Garanti Bankası için yüzde 14 yükselme potansiyeliyle hedef fiyatımız 7.95 TL. Hisse senedi için al önerisinde bulunuyoruz.
İş Bankası: Bankanın mevduat gelirleri sektör ortalamasının üzerinde büyüdü. Ancak kredilerde sektörün altında kaldı. Kambiyo karındaki azalmaya karşılık komisyon gelirlerindeki artış dikkat çekiyor. Bankacılık gelirlerinde yüzde 5, menkul kıymetlerde ise yüzde 11 büyüme sağlandı. Artan tahsilat performansı ve azalan karşılıklar sayesinde marj daralması sınırlı kaldı. Beklentilerin üzerinde temettü geliri ve güçlü sermaye piyasası işlem karı da İş Bankasının cazibesini artırıyor. Banka, önümüzdeki dönemde daha yüksek bir kredi büyüme performansı elde edebilir. Çok düşük düzeydeki karşılık giderleri, artan tahsilat performansı, yüksek ticari gelirler de bizim açımızdan önem taşıyor. Yüzde 16 yükselme potansiyeli doğrultusunda hisse için hedef fiyatımız 6 TL. Tut öneriyoruz.
TEB: 2010un ilk çeyreğinde, 2009un son çeyreğine göre karını yüzde 108 artırmayı başardı. Satılmaya hazır menkul kıymet portföyünün olumlu katkısıyla marjlarda sınırlı daralma yaşandı. Sektör ortalamasının altında takipteki krediler rasyosu ile aktif kalitesindeki düzelme önemli. TEB-Fortis birleşmesinin büyük ölçüde fiyatlandığını düşünüyoruz. Bu yüzden tut yönündeki tavsiyemizi koruyoruz. Yüzde 16 yükselme potansiyeliyle hedef fiyatımız 2.65 TL.
Yapı ve Kredi Bankası: 2010un ilk çeyreğinde karını, 2009un son çeyreğine göre yüzde 313 artışla 639 milyon TLye yükseltti. Takipteki krediler karşılık oranındaki azalma ve karşılık giderlerinin gerilemesi, tahsilat performansındaki artış ve yüksek temettü geliri hissenin cazibesini artırıyor. Kredilerde ve mevduatta sektör ortalamasının üzerinde büyüme kaydeden bankanın takibe düşen kredilerdeki yüzde 29luk daralmaya karşılık tahsilatı yüzde 36 arttı. TL likit varlıklarından fonlama yaparak büyümesini devam ettiren banka, mevduat maliyetinin paralel kalmasını sağladı. Buna karşılık kredi fiyatlarındaki gerileme sayesinde net faiz gelirlerini artırdı. Hisse için hedef fiyatımız, yüzde 17 yükselme potansiyeliyle 5.05 TL. Al önerisi veriyoruz.