Babacan olmazsa olmaz 3 direği açıkladı
Tarih: 10 Haziran 2010 - 11:50
Yatırım Danışma Konseyi Toplantısında, Türkiye'nin bundan sonraki dönemi ele alınıyor
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, para politikaları ve mali politikaların ''kuşkusuz olmazsa olmaz temel direkler'' olduğunu, üçüncü direk olan yapısal reformlarla bunun desteklenmesi halinde sürdürülebilir bir büyümenin görüleceğini belirterek, Yatırım Danışma Konseyi Toplantısında, Türkiye'nin bundan sonraki dönemde özellikle yapısal reform gündeminde nelere ağırlık vermesi gerektiği konusunun görüşüleceğini bildirdi.
Babacan, Yatırım Danışma Konseyi Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, bu yıl üye profilini 10 yeni kişiyle biraz yenilediklerini ve uluslararası kuruluşların başında yer alan 17 iş adamının bu toplantıya katıldığını, 8 ülkeden 12 sektörün temsil edildiğini söyledi.
Her yıl olduğu gibi ayrıca Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile YASED'in de temsilcilerinin toplantıya katıldığını belirten Babacan, Türkiye Yatırım Danışma Konseyinin 6 yaşını tamamladığını, 2004 yılında ilk toplantısını gerçekleştiren Konseyin bugün 6. toplantısını yaptığını hatırlattı.
Konseyin, aslında süreklilik ve elde edilen sonuçlar açısından dünyada iyi çalışan, hatta başka ülkelere örnek gösterilen platformlardan biri olduğunu vurgulayan Babacan, Yatırım Danışma Konseyinin çeşitli uluslararası kuruluşların, çok uluslu şirketlerin üst düzey yöneticilerin deneyimi ve uzmanlığının, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki rekabet gücünün artırılması ve yatırım ortamının iyileşmesine yönelik politikalara yansıtılmasında etkili olduğunu ifade etti.
-''HER BİR HUSUS İNCE İNCE ELE ALINIYOR''-
Konsey toplantılarında gündeme getirilen her bir hususun ince ince ele alındığını dile getiren Babacan, ''Bu masa etrafında konuşulan hiçbir şey unutulmadı, hepsi kayıtlara alındı. Burada takdir edilen, eleştirilen konular, şikayetler ve memnuniyetler 6 yıl boyunca sürekli değerlendirildi'' diye konuştu.
Konsey üyelerinin her birinin Türkiye'de yatırımı olan, Türkiye'yi bilen, aynı zamanda birçok ülkede yatırımı olup bu ülkeleri de iyi bilen kişiler olduklarının altını çizen Babacan, ''Dolayısıyla Türkiye'yi başka ülkelerle mukayese edip, iyi örnekleri bize anlatabilecek ve Türkiye'nin problemli alanlarını, iyileştirilmesi gereken alanlarını da yine bizimle paylaşabilecek nitelikte kişiler'' dedi.
Yatırım Danışma Konseyinin son toplantısında alınan kararlar ve değerlendirmelere işaret eden Babacan, geçen toplantıda Türkiye'de sosyal güvenlik ve sigortacılık sektörünün yasal altyapısının geliştirilmesinin takdir edildiğini hatırlattı.
-''DİLLENDİRİLEN 500 KADAR EYLEMİ GERÇEKLEŞTİRDİK''-
Önceki toplantıda Ar-Ge'nin yaygınlaştırılmasının önemli bir unsur olarak ele alındığını, makro ekonomik politikalar noktasında enflasyon ve risk primlerinin düşürülmesini sağlayacak, öte yandan mikro ekonomik reformlarla verimliliğin, büyümenin gerçekleşmesini sağlayacak bir çizginin izlenmesinin tavsiye edildiğini anımsatan Babacan, şöyle devam etti:
''İhtiyatlı para politikası ve bütçe disiplininin korunması, mali kural uygulamasına geçiş, son toplantımızda yine sonuç bildirgesinde olan unsurlardı. Ayrıca işgücü piyasasının esnekliği ve eğitim kalitesinin artırılması da yine son toplantının sonuç bildirgesinde yer alan unsurlardı. Bizler hükümet olarak gündeme getirilen bu hususlarda çalışmalarımızı özel sektörümüzün katkısıyla sürdürdük. Geçen yıl haziran ayında önemli bir istihdam paketi yayınladık. Yine yeni bir bölgesel ve sektörel teşvik programı açıkladık, uygulamaya başladık. Bu attığımız adımlar olumlu sonuçlar verdi. Mali disiplinin devamına yönelik orta vadeli programımızı açıkladık, uyguladık. Yatırım Danışma Konseyinin son toplantısında önerilen mali kural da bizim hükümet tarafından kabul edilen ve TBMM'ye sevk ettiğimiz bir başka reform.... Şöyle bir 2004'ten bu yana bakacak olursak, bugüne kadar 21 ana başlıkta bu masa etrafında dillendirilen 500 kadar eylemi şu anda Türkiye gerçekleştirmiş durumda.''
2009 yılının son çeyreğinden itibaren Türkiye ekonomisinin yeniden büyüme trendine girmiş durumda olduğunu vurgulayan Babacan, ''Yapısal reformlar büyümenin kalıcı olması için şart. Para politikaları, mali politikalar kuşkusuz olmazsa olmaz temel direkler. Ancak üçüncü direk olan yapısal reformlarla biz bunları desteklemeliyiz ki bu büyüme sürdürülebilir bir büyüme olsun. İşte bu masa etrafında konuşulacak konularda Türkiye'nin bundan sonraki dönemde özellikle yapısal reform gündeminde nelere ağırlık vermeliyiz? Bunun bir bakıma belirleneceği, tespit edileceği bir ortam olacak burada'' şeklinde konuştu.
Babacan'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/babacan-olmazsa-olmaz-3-diregi-acikladi/278154