Sanayi üretim endeksi düşüş eğiliminde
Tarih: 08 Haziran 2010 - 17:34
Okan Üniversitesi Finansal Riskleri Araştırma ve Uygulama Merkezinin (OKFRAM), son verileri analiz etti
TÜİK tarafından 8 Haziran 2010 tarihinde açıklanan Nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre %17 artarken, Mart ayına göre %2.3 oranında azalmıştır. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriler incelendiğinde, endeks değerinde, bir önceki yıla göre %16.5 bir önceki aya göre %0.9luk artış yaşanmıştır. Son açıklanan endeks değeri, hem mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış seride, hem de arındırılmış verilerde bir önceki yıla göre artış eğiliminde olsa da, bunda bir önceki yıl gerçekleşen endeks değerinin düşük baz etkisi yarattığı ve bu artışın bu nedenle yüksek göründüğü gerçeği göz ardı edilmemelidir. 113.6 olarak açıklanan endeks değeri, kriz öncesi dönem olan 2007 yılı ortalamasından (115.3) ve krizin hissedilmeye başlandığı 2008 yılı ortalamasından (114.2) halen düşük seyretmektedir.
Sanayi üretimi alt sektörlere göre incelendiğinde; imalat sanayi bir önceki yılın aynı ayına göre %18.6 artarken Mart ayına göre %2.1 oranında azalmıştır. Elektrik, gaz, buhar ve su üretimi sektörü bir önceki yılın aynı ayına göre %9.7 oranında artarken; önceki aya göre ise %4.4 düşüş göstermiştir. Önemli göstergelerden biri olan madencilik ve taş ocakçılığı sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre %5.2, önceki aya göre ise %0.5 oranında artış göstermiştir. Ana sanayi grupları sınıflamasında, bir önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek artış %25.5 ile dayanıklı tüketim malı imalatı ve %25.7lik artış ile sermaye malı imalatında gözlenmektedir. Ara malı imalatı %22.5; dayanıksız tüketim malları %9,31 ve enerji grubu %6 oranında artarken, tüm ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre azalış yaşandığı görülmektedir.
OKFRAM olarak, 2010 yılının 2. çeyreğinin ilk ayında sanayi üretimindeki artışın baz etkisiyle yüksek göründüğü görüşümüzü tekrar ederiz. Son zamanlarda dış piyasalarda yaşanan mali darboğaz; Yunanistan, İtalya, İspanya, İrlanda ve Portekizden sonra Macaristanda da kriz çanlarının çalmaya başlaması ve euronun dolar karşısında değer kaybının, en önemli ihracat pazarımız olan Avrupada ki iç talebi düşürerek ihracat rakamlarımızı olumsuz etkileyebileceği endişesini göz ardı etmemek gerekmektedir. Her ne kadar iç piyasada tüketim harcamalarında son zamanlarda gözlenen artış, sanayi üretimini biraz olsun canlandırmış olsa da, iç talebe bağlı olarak yaşanabilecek ithalat artışının veya krizin yarattığı psikolojik faktörlerle iç tüketimde yavaşlama eğilimi yaşanabileceği senaryolarını değerlendirmek gerekir. Sanayi üretiminde nisan ayında bir önceki yıla göre yaşanan artışın halen kriz öncesi dönemin altında kaldığı ve baz etkisini yansıttığı görüşümüzü yineler ve sanayi üretimindeki yönün daha net anlaşılabilmesi için önümüzdeki birkaç ayın önemli olduğunu belirtiriz.
.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sanayi-uretim-endeksi-dusus-egiliminde/278001