Avrupa'nın en kötü dönemi
Tarih: 16 Mayıs 2010 - 01:39
Avrupa Birliği, Birinci Dünya Savaşından bu yana en kötü dönemini yaşamaya başladı.
Avrupa Birinci Dünya Savaşından bu yana en kötü dönemini yaşıyor
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, ABnin içinde bulunduğu krizi II. Dünya, hatta I. Dünya Savaşından bu yana yaşanan en zor ve kötü dönem olarak niteledi.
AVRUPA Merkez Bankası (European Central Bank-ECB) Başkanı Jean Claude Trichet, Lehman Brothersın battığı 2008 Eylülünü anımsatarak, Avrupa ülkelerinin çok ciddi bir krizden geçtiğini belirtti. Trichet, Finansal piyasalar I. Dünya Savaşından bu yana en kötü durumunda. Gerçekten çok dramatik bir süreçten geçiliyor dedi. Euronun keskin düşüşe rağmen spekülatif bir atak altında olmadığını düşündüğünü vurgulayan Trichet, Avrupanın Euro Bölgesindeki kötü yönetimi engellemeye ve bu şekildeki politikaları cezalandırmaya dönük radikal değişikliklere ihtiyacı olduğunu söyledi.
Kendi kararımızı alıyoruz
Euro Bölgesi ülkelerinin ECByi Yunanistan krizinin tüm Avrupaya yayılmasını engellemek için oluşturulan 1 trilyon dolarlık kurtarma paketine katılmaya zoladıkları yönündeki iddiaları açıkça reddeden Trichet, Bu çok anlamsız. Biz kendi kararlarımızı alıyoruz ve daha önce defalarca hükümetlerin düşündüğünün karşısında kararlar aldık diye konuştu. Trichet, şöyle devam etti: Eurodaki hızlı düşüş, Euroya karşı yapılmış bir saldırı değildir. Bu durum daha çok kamu sektörü ve böylelikle de Euro Bölgesindeki finansal istikrar ile ilgili. Avrupadaki tansiyonu azaltmak ve Euronun pozisyonunu düzeltmek için AB olarak bir an önce doğru adımları atılması gerektiği çok açık.
Kriz yayılabilir
Euro bölgesi ülkelerine acil olarak bütçe açıklarını azaltmaları çağrısında bulunan Trichet, krizdeki Yunan Hükümetinin bu tavsiyeyi uygulamada başarısız olduğunu söyledi ve böylece krizin Euro Bölgesi ülkelerine yayılma riskini oluşturduğunu söyledi.
Ortak kader paylaşılıyor
HÜKÜMETLERE çok daha iyi bütçe politikaları uygulama çağrısında bulunan ECB Başkanı Jean Claude Trichet şunları söyledi: İstikrar ve büyüme kriterleri kapsamında hükümetler bütçe açığının milli gelirin yüzde 3ünden daha fazla olmasına izin vermemeliler. Ancak Yunanistan gibi bazı ülkelerde bunun 4 katına çıkması söz konusu oldu. Yunanistanın Euro Bölgesinden ayrılması bir opsiyon değil. Bir ülke ortak bir para birimine geçtiğinde diğer ülkelerle ortak kaderi palaşıyor. Ancak ihtiyacımız olan, ekonomi politikalarında karşılıklı denetim için dev bir adım atmak. Kötü yönetimi engellemek ve cezalandırmak için daha gelişmiş mekanizmalar üretmeliyiz. ECB olarak daha radikal değişiklikler için çağrıda bulunuyoruz. İstikrar ve büyüme kriterlerinin delinmesini engellemek için karşılıklı kontrol ve daha efektif yaptırımlar gerekiyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupanin-en-kotu-donemi/276020