ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke, Lehman battığında piyasaya 1 trilyon dolar likidite sağlamış, adı Helikopter Bene çıkmıştı. Avrupa liderleri de 750 milyar euroluk paketle aynı unvanı hak etti
Pazar günü Euro Bölgesi maliye bakanlarının 12 saatlik maratonun ardından açıkladıkları 750 milyar euroluk kurtarma paketi dün kısmen uygulamaya girdi. Piyasalar bayram havasına bürünürken, Euro Bölgesinin ulusal merkez bankaları ikincil piyasadan zordaki ülkelerin tahvillerini satın almaya başladı.
Yatırımcılar, geçen hafta Avrupa Merkez Bankasının (AMB) devlet tahvili alımına başlaması için yoğun baskı yapmaya başlamıştı. Bu konu finans çevrelerinde nükleer seçenek olarak adlandırılıyordu. AMB Başkanı Jean Claude Trichet faiz kararı toplantısından sonra görüşmede bu konunun gündeme bile gelmediğini söylediğinde ise piyasalarda yoğun bir satış dalgası yaşanmıştı.
Trichet, dün yaptığı açıklamada tahvil alım kararının baskı sonucu olmadığını vurgulayarak, Tümüyle bağımsız bir kurumuz. (Tahvil alımları) yönetim kurulu kararıdır, herhangi bir baskının sonucu alınmamıştır dedi. Trichet, yapacakları tahvil alımının boyutları konusunda ise bilgi vermedi. Ekonomistler ise alım miktarının 200-300 milyar euroyu bulabileceğini belirtiyor.
Belirsizlik de var
Ekonomistlerin çoğu, Avrupa Birliğinin (AB) cesur adımını ayakta alkışlarken, piyasaların en azından bir süre iyimser bir havada seyredeceğini öngörüyor. Societe Generale stratejisti Ciaran OHagan, Yetkililer güven kaybınını önüne geçmek için yardım paketlerinin anasını hayata geçirdi. Risk iştahının geri geldiğini görüyoruz. Ama yine de erken dedi.
Bazıları ise temkini elden bırakmıyor. BNP Paribasnın küresel döviz işlemleri stratejisti Hans Redeker, AMBnin adımı enflasyonist riskler taşıyor, rahatlama rallisi sona erdiğinde bunlar euroyu vurabilir dedi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, şok yardım paketiyle ilgili kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Detaylar henüz belirlenmiş değil ve uzun dönem için belirleyici bir yargıya varmak için erken yorumunda bulundu.
AB bir nevi IMF kurdu
ABnin ortak hükümet kuramayınca, bir nevi ortak bir IMF kurduğunu söyleyen TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası, Yunanistan krizi sonrasında Brükselde alınan kararlar Euro Bölgesini bundan sonra dünya piyasalarında daha sıkı koruma altına almaya yönelik dedi. Kaleağası AB ülkeleri karar alana kadar yangının büyüdüğüne dikkat çekerek, yeni bir fon ile ABnin hem küresel mali piyasalara güven vermenin yanında bundan sonraki olası krizlerde bir ulusal hükümet gibi hemen devreye girebilmeyi hedeflediğini söyledi.
EYLEM TÜRK / Milliyet
İZLENİM
Çılgın gece çılgın miktar
Avrupa Birliğinin (AB) maliye ve ekonomi bakanları önceki gün Brükseldeki kurtarma toplantısı için bir araya gelmeye başladıklarında cevabı en çok merak edilen soru, bugüne kadar Yunanistan için eyleme geçme konusunda oldukça ağır davranan Brükselin, Asya piyasaları açılmadan somut bir karara imza atıp atamayacağıydı. AB Dönem Başkanı İspanyanın Ekonomi Bakanı Elena Salgadonun toplantının hemen öncesinde euro için her şeyi yapacağız mesajı vermesi, tipik bir AB söylemi olarak algılandı. Bunun en önemli nedeni ise toplantının başlangıç aşamasında herkesin sadece 60 milyar euroluk bir kaynağa odaklanmış olmasıydı.
Gazeteciler ofsaytta
Saatler ilerledikçe, 60 milyar konusunda bile anlaşamıyorlar yorumlarının yoğunlaşmaya başladığı bir ortamda, ABD Başkanı Barack Obamanın Almanya Başbakanı Angela Merkeli 3 günde 2. kez aradığı ve kararlı adım beklentisini dile getirdiğinin duyulmasının ardından asıl şok dalgası yayıldı. Bunun nedeni ise Almanya ve Fransanın ortak girişimiyle masaya gelen paket önerisinin 60 değil 500 milyar euro olduğunun duyulmasıydı. Tüm gazetecileri ofsaytta bırakan bu gelişmenin etkisi yeni dalgaya kadar sürdü. Bilgi alabilmek için bir diplomattan diğerine koşarken paketin 600 milyar euroya çıktığı ve anlaşmanın an meselesi olduğu bilgisi geldi.
Paketlerin anası
Tam Artık daha fazlası zor derken, IMFyle yapılan görüşmelerde bu kurumun katkı payını artırmayı kabul ettiği öğrenildi. Bu bilginin hemen ardından ise TSİyle 03.15te gazetecilerin cep telefonuna düşen kısa mesajla basın toplantısını izleme pozisyonu aldığımızda Salgado, bu çılgın geceye son noktayı koyarken tüm kurtarma paketlerinin anası olarak görülen miktarı açıkladı: 750 milyar euro.
GÜVEN ÖZALP / Brüksel / Milliyet
Davacı profesör işbaşında
Yunanistana yapılacak yardıma karşı Anayasa Mahkemesinde dava açan Alman ekonomist Joachim Starbatty, 750 milyar euroluk pakete de savaş açmaya hazırlanıyor. Starbatty, yeni paketin Alman parlamentosunun hareket alanını sınırladığı görüşünde. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise hükümetin bugün Euro Bölgesi paketini görüşeceğini belirtti.
İspanya yatırımdan vazgeçti
İspanya hükümeti, bütçe açığını azaltmak için yatırımlarını erteleme kararı aldığını duyurdu. İspanyol gazetesi Publicoda yer alan habere
göre hükümet, yatırımlarını erteleyerek iki yılda
15 milyar euro tasarruf planlıyor. Portekiz hükümeti de başkent Lizbona yapılması öngörülen yeni havaalanı ve bazı yüksek maliyetli altyapı projelerini askıya almıştı.