'Ülkeler iflas eder ama euro kalır'
Tarih: 10 Mayıs 2010 - 07:32
Frankel, Yunanistan'ın iflas ihtimalinin yüksek olduğunun ama bunun euronun sonu olmayacağını düşünüyor
İrfan Donat - Kerim Karakaya / SABAH
Ekonomi euro'nun geleceğini dünyanın önemli iktisatçılarına sordu. İlk konuğumuz Clinton'ın ekonomi danışmanı Jeffrey Frankel. Frankel Yunanistan'ın iflas ihtimalinin yüksek olduğunun altını çiziyor. 'Yunanistan en iyi olasılıkla borcunu yeniden yapılandırır ama bu euro'nun sonu olmaz' diyen Frankel Türkiye'yi övdü: "Türk olsaydım 'gelişmiş ülke' Yunanistan'ın tahvillerine bakıp gizlice sevinirdim"
Kasım 2009'da Dubai'nin borç batağından olduğunun anlaşılmasından bu yana dünya krizde ikinci perdeyi tartışıyor: Borç Krizi. Dubai'de patlak veren borç sorunu yılın başında Yunanistan sıçradı. Ardından, İspanya, Portekiz ve İtalya'nın da zayıf halkalar olduğu anlaşıldı. Böylece borç krizi farklı bir boyuta taşındı. Çünkü artık tartışılan Avrupa Birliği ve onun ekonomik sembolü olan euroydu. Piyasalar tüm bu gelişmeler karşısında tedirgin oldu. Endişeler geçen hafta paniğe dönüştü. Borsalar çökerken euro eridi. Euro'nun geleceğini daha önce dünyanın en büyük fon yöneticileri ile masaya yatıran SABAH, şimdi de dünyaca ünlü ekonomistlerle tartışıyor. İlk konuğumuz, ABD Eski Başkanı Bill Clinton'ın ekonomi danışmanlarından Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeffrey Frankel... Frankel, euronun geleceği ile mevcut borç problemini birbirinden ayırıyor. Borç krizinin daha da büyüyebileceğini düşünen Frankel'e göre yine de euro hayatta kalacak. "Tüm yardımlara rağmen Yunanistan iflas edecek" diyen Frankel, "En iyi ihtimalle borçlarını yeniden yapılandıracak. Bunun euronun sonu olacağını söylemek çok adil olmaz" değerlendirmesinde bulundu. Frankel, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması da çok düşük bir ihtimal. Benzer şekilde İspanya ve Portekiz de sorunlar yaşayabilir. Ancak, bu ülkelerigerçek ve ciddi önlemler aldı. Unutmayalım ki Avrupa, mali ya da politik açıdan bir birlik değil. Borç ya da bankacılık sorunlarını eninde sonunda yaşayacaktı" dedi. Avrupa'nın, bu nedenle IMF'ye ihtiyacı olduğunu ifade eden Frankel, Avrupalı liderlerin IMF'den yardım almakta geç kaldığını savundu. Frankel, "Krizde IMF'nin aldığı rolden bütün Avrupalılar memnun olmalı. Çünkü, Frankfurt ya da Brüksel, IMF'nin yaptığını hiçbir zaman yapamazdı ve bundan sonra da yapamayacak" dedi.
'İkinci dip riski var ama ben iyimserim'
Frankel, borç krizinin dünya ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturduğunu, finansal piyasaları ikinci bir dibe götürme ihtimali olduğunu ancak yine de iyimser olunması gerektiğini söylüyor. "Borç krizinin bulaşma etkisi var" diyen Frankel, "Ama bu ABD ekonomisi genişleme dönemine geçti. Bu nedenle henüz iyimserliği elden bırakmanın zamanı değil" dedi. Gelişmekte olan ülkelerin mevcut krizde önemli avantajları olduğunu belirten Frankel şöyle konuştu: İlk kez bu ülkeler bir ölçüde ayrışmayı başardılar. Yunanistan borç şokundan gelişmekte olan ülkelerin etkileneceğini söylemek için neden yok. Örneğin Çin'in hiç borcu yok!"
'Türkiye ekonomisi krizde sağlam dur
Türkiye'nin krizde sağlam durduğuna dikkat çeken Frankel, "Eğer bir Türk olsaydım, 'gelişmiş ülke' Yunanistan'ın tahvillerine bakar ve gizlice sevinirdim. Yunan tahvillerinin spreadlerinin (farkın) Türk tahvillerinin üzerinde olması ilginç" değerlendirmesinde bulundu. Avrupa'da yaşanan krizin Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini olumsuz etkileyebileceğini savunan Frankel, "Avrupalılar muhtemelen genişlemenin çok fazla ve hızlı olduğunu düşünüyor. Şimdi bir süre dinlenme zamanı olduğunu düşünebilirler" dedi.
Yunan halkı kemer sıkmayı ülkenin iflasına tercih ediyor
YUNANİSTAN'DA yapılan kamuoyu yoklamasının halkın yüzde 56.3'ü 'kemer sıkma' politikası çerçevesinde alınan önlemleri, ülkenin iflas etmesine tercih ettiğini ortaya koyduğu bildirildi. Bir araştırma şirketince yapılan ankette katılımcıların yüzde 55.2'si bütçe açığını daraltan ekonomik önlemleri kabul ederken yüzde 74.8'i ülkenin euro bölgesinde kalması gerektiğini savundu.
IMF, Yunanistan'a 30 milyar dolar yardımı onayladı
ULUSLARARASI Para Fonu IMF, Yunanistan ekonomisinin kurtarılması için 30 milyar dolarlık acil yardım planını onayladı. IMF yönetim kurulu, yardım kararını, AB'nin 110 milyar dolarlık yardım planı çerçevesinde imzaladı. IMF yönetiminden yapılan açıklamaya göre, Yunanistan'a yardım paketi 3 yıllık borç teminatıyla "standby" ilkesince IMF'nin özel oturumunda kararlaştırıldı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ulkeler-iflas-eder-ama-euro-kalir/275396