Avrupa Merkez Bankası neyin nesi?
Tarih: 04 Mayıs 2010 - 16:52
AB Bankası-European Central Bankın (ECB) temel hedefleri, Merkez Bankamızınkilere çok benziyor
Temel hedef, fiyat istikrarının sağlanması. ECBye göre de fiyat istikrarı, enflasyon seviyesinin düşük tutulması (halen, hedef yüzde 2) anlamına geliyor. Yani, ECB de Enflasyon Hedeflemesi yapıyor.
-Halen, ECBnin 30 Nisan 2010 itibariyle 551 milyar euro tutarında döviz rezervi var. Bu rezervin ABD doları cinsinden olan bölümü (yaklaşık 25.8 milyar euro karşılığı), Amerikan Merkez Bankasında (FED) tutuluyor. Ayrıca, 9.2 milyar euro karşılığı Japon Yeni rezervi var. Rezervin 498.6 milyar euroluk bölümü (altın rezervleri dahil), üye ülke merkez bankalarında.
- Ortak para euro oluşturulurken, üye ülkeler paralarının birbirlerine karşı olan paritesi belirlendi. Pariteler esas alınarak, her ülkenin bastığı mevcut banknotlar karşılığı kadar euro ile ülke banknotları değiştirildi. ECB kurulurken, her ülke kendi parasının sistemdeki ağırlığı kadar sermaye koydu. ECBnin yaptığı yıllık karın yüzde 20si bankanın rezervlerine ekleniyor; kalan miktar payları oranında ülkelere dağıtılıyor. ECBnin sermayesi halen, en son katılımlarla 4 milyar 20 milyon euro civarında. Ayrıca, ECB üyesi olmayan ülkelerin de toplam yüzde 7lik bir masraf paylaşımı yapmaları ve dağıtılan kardan pay almaları durumları var.
- ECB halen, yüzde 1 faiz ile Euro Bölgesi bankalarına borç veriyor ve onların paralarını yüzde 0.25 faiz ödeyerek kabul ediyor. Bankalara acil durumlarda verilen paralardan yüzde 1.75 faiz alınıyor. Merkez Bankamız birçok konuda ECByi örnek olarak kullanıyor. Üye ülkelerin merkez bankaları, Açık Piyasa İşlemleri yaparak aldıkları tahvil karşılığında kendi hükümetlerine borç verebiliyorlar. Ancak, verilecek tutar için ECBnin izni gerekli. ECB, mevsimsel ve ülkelere özel durumları da değerlendirerek, miktarları belirliyor.
- Euro kullanan ülkelerin para ve kıymetli kağıt (securities) transferleri de ECB tarafından kontrol edilen bir ödemeler sistemiyle (bizde de Merkez Bankasının aynı sistemi var) gerçekleştiriliyor.
- ECB, sistemde kullanılan tüm banknotları ve madeni paraları basıyor ve dağıtıyor. Madeni paralar, ECBnin miktar sınırlaması dahilinde üye ülkelerce de basılabiliyor. (Bizde madeni paraları Hazine basıyor ve miktarını Merkez Bankası kontrol edemiyor.)
- Euronun ABD Doları karşısındaki değerini istikrarlı tutmak da ECBnin görevi. Bu amaçla, FED ile karşılıklı swap kolaylığı anlaşmaları (Term Auction Facility) var. Bu sayede, ABD Doları tutmadan piyasaya ABD Doları verilebiliyor.
- ECBnin piyasaya sürdüğü euro miktarı Mart 2010 sonunda 797.1 milyar euroya yükseldi. Önceki ay bu miktar 784.3 milyar euro idi. Yani, bir ayda neredeyse piyasaya 13 milyar euro sürüldü.YAMAN TÖRÜNER-MİLLİYET
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupa-merkez-bankasi-neyin-nesi/274845