TAKİ BERBERAKİS Atina- GÜVEN ÖZALP Brüksel
İflastan kurtarmak için IMF ve ABnin 3 yıllığına 110 milyar euroyu aşan kredi vermeye karar verdiği Yunünistan, dün, yardım karşılığı ekonomik verilerine çeki-düzen verme amaçlı yeni bir acı reçete açıkladı. Bunun hemen ardından Yunanistanda paketle ilgili sert tepkiler geldi.
Yunanistan İşçi Sendikası (GSEE) sözcüsü Stathis Anestis, ülkenin modern tarihine en sert saldırı olarak tanımladığı önlemlerle ilgili olarak, Bankalara yardım ediliyor ama çalışanlar sefalete terk ediliyor dedi. Yunanistan Kamu Çalışanları Sendikası (ADEDY) Başkanı Spyros Papasypros ise Yunan halkının daha da sıkılan kemerlerini, yaşam standartlarının 20 yıl geriye gitmesi şeklinde değerlendirdi.
7.6 milyar euro tasarruf
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreunun başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulunan Yunan Başbakanı, iflasın kırmızı çizgisine basmadıklarını belirttiği tarihi paketi duyurdu.
AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkilileri ile yapılan zorlu müzakereler sonucunda alınması üzerinde anlaşmaya varılan önlemler, kurumsal ve ve mali sistemin yanı sıra bütçeye yönelik tedbirleri de kapsıyor. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinounun açıklamasına göre Yunan ekonomisinin ayakta kalmasının sağlayacak bu ek paketle 7.6 milyar euro tasarruf-gelir hesaplanıyor.
AB yardımı devreye soktu
Yunanistanın yaşadığı krizin diğer Avrupa Birliği ülkelerine yayılma riskinin yükselmesi Euro Bölgesi ülkelerinin Atinaya yardım adımlarını sıklaştırması sonucunu doğurdu. Önceki gece Yunanistanın AB ve Uluslararası Para Fonuyla (IMF) anlaşmaya varmasının ardından dün Brükselde bir araya gelen Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları, üç yıllık tutarı 110 milyar Euro düzeyine ulaşan yardım paketinin kullanılmasını sağlayan mekanizmayı aktive ettiler.
Paketteki tutarın 80 milyar Euroluk bölümü Yunanistanın Euro Bölgesindeki 15 ortağı tarafından, geri kalan kısmı ise IMF tarafından karşılanacak. Euro Bölgesinden Yunanistana 2010 yılı içinde 30 milyar Euro kaynak aktarılacak. Bu kaynak aktarımında en önemli rolü 8.4 milyar Euro ile Almanya oynayacak. Euronun istikrarı için de kaçınılmaz olan paketin uygulanması sıkı denetim ve kurallara bağlandı. 16 Euro Bölgesi ülkesinin devlet ve hükümet başkanları da 7 Mayısta Brükselde düzenlenecek bir zirvede bir araya gelecekler. AB Komisyonunun Ekonomik İşlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, yardımın devreye sokulmasının hem Yunanistan hem de Euronun istikrarı için önemli bir adım olduğunu açıklamasında bulundu.
20 yıl önce Liani vardı
Yunanistanda 20 yıl önce siyasette Yorgo Papandreunun babası Andreas Papandreunun adı vardı. Papandreu, AB Topluluğu, NATO ve ABDye karşıt söylemlerle 1081de iktidara gelmişti. Ancak ülkenin ilk sosyalist liderinin 1989da kendisinden 36 yaş küçük Dimitra Liani ile evlenmesi kamuoyunda geniş yankı buldu. Ardından ismi telefon dinleme skandalına karıştı. Bunlara bazı bakanların adının geçtiği yolsuzluk söylentileri eklenince PASOK 1989da itibaren parlamentoda çoğunluğu kaybetti.
Erken seçim kaybedildi. 1990la birlikte Yunanistanda AB ile ekonomik anlamda yakın ilişkiler başladı.
Yunanistanda tarihi önlemler
Canları yanacak
-Kamuda 3 bin euroya kadar maaşı olanların 13. maaş ve 14. maaş (yarım maaş) olarak adlandırılan ikramiyeleri kalkıyor. Her iki ikramiyenin yerine sadece 1.000 euro verilecek. Daha yüksek maaşlarda ise indirim yapılacak.
- Ek ödeme ve primlere yüzde 8 ek bir kesinti daha geliyor.
- Bu paket memurların yılda yaklaşık 3 maaşının kesilmesi anlamına geliyor.
- Memur maaşları 3 yıllığına donduruluyor.
BENZİNE, İÇKİYE YÜZDE 10 EK VERGİ- Emeklilerin ikramiyesi de 1.000 euro ile sınırlandırılacak.
- KDV oranları yeniden artırılıyor. (Yüzde 21den 23e, yüzde 10dan 11e, yüzde 5ten 5.5e)
- Akaryakıt, içki ve sigaraya yüzde 10 ek vergi yolda. (3 Martdaki ilk önlemlerde de yüzde 10 vergi gelmişti.) Böylece benzinin litresi 1.6, sigara paketi 4.5, bir şişe viski 19 euro olacak.
- Kadınların erken emekliliği kaldırılıyor.
- Hiçbir Yunanlı 60 yaşından önce erken emekli olamayacak. 2015 itibariyle emeklilik süresi 37 yıldan 40 yıla çıkarılacak. Emekli maaşı, çalışanın emekli olmadan önce aldığı ücrete göre değil, tüm çalışma hayatında aldığı ücretin ortalaması göz önünde bulundurularak hesaplanacak.
TOPLU İŞTEN ÇIKARMAYA KOLAYLIK
- Özel sektörde işten çıkarmalarda tazminat oranında
kesinti planlanıyor.
- Toplu işten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.
- Asgari ücret, kolay istihdam sağlanması için düşürülecek
- Esnek çalışma (haftada 3 gün, günde 4 saat) yasallaşıyor.
ZARAR YAZAN ŞİRKETE EK VERGİ
- Genç ve uzun dönemli çalışanlara uygulanacak olan asgari ücret yeniden belirlenecek.
- 2009u karlı kapatmayan şirketlere ek vergi geliyor.
- Lüks harcamalarda ve pek çok kalemde vergiler artırılacak.
- Finans kuruluşlarında istikrar için bir fon oluşturulacak.
Komşuda suratlar asık
Yunanistanda Bakanlar Kurulu dün sabahki toplantıda tedbir paketini onayladı. TVlerde naklen yayınlanan toplantıda asık suratlar hakim oldu. Başbakan Yorgo Papandreu, Vatanı iflastan kurtarmak için her şeyi yapmaya hazırım diye konuştu. Papandreu, Halkın siyasilere öfkesini anlıyorum, halk başkasının günahlarını ödüyor. Amacım, görev süremin sonunda iflas etmemiş bir Yunanistandır dedi. MİLLİYET