Dipte değiliz, ama krizi atlatmadık
Tarih: 02 Mayıs 2010 - 16:46
YASED Genel Sekreteri Alper, Evet dipte değiliz bu kesin, ama krizi atlattığımızı söylemek de biraz zor dedi
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper, Türkiyenin krizden çıkıp çıkmadığı konusunda yüksek işsizliğe dikkat çekerek Dipte değiliz bu kesin, ama krizi atlattığımızı söylemek de biraz zor dedi. Türkiyenin dünyadaki doğrudan yatırımlarda binde 3 gibi küçük bir payının olduğuna dikkat çeken Alper, Türkiyenin, Çin, Hindistan ve Rusyanın yatırımlarını çekmesi önemine vurgu yaptı.
Mustafa Alper, Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle Türkçe Servisi ile yaptığı uzun söyleşide Türkiyedeki doğrudan yabancı yatırımlar için ortamı değerlendirdi. Türkiyede ekonomik büyümenin bu yıl 5'in üzerine çıkması beklenebileceğini ancak uluslararası konjonktürün de bunda etkisi önemli olacağını belirten Alper, Doğrudan yatırımlar burada önemli pay alabilir, büyüme tahmini beklendiği gibi gelirse. Ama gelmezse ki şu anda yani ilk iki aydaki görüntü düşük gidiyor, büyümenin bir anda bu kadar kolay yukarı çekmesini kolay kolay sağlamayacaktır diye düşünüyorum şeklinde konuştu.
Büyümeye katkıda bulunacak uluslararası yatırımların, Türkiyeye gelmesinin öyle beklendiği kadar kolay olamayacağını da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Alper, IMF ile anlaşmanın yapılmamasının ise, bu yöndeki beklentilerin nedeniyle çok fazla olumsuz bir etkisi olduğunu sanmadığını söyledi.
Mustafa Alper, Türkiyede uzun bir süreden beri gündemde bulunan yapısal reformların yerine getirilmesinin önemini vurgularken Türk Ticaret Kanununun çıkması gereğine dikkat çekerek Türk Ticaret Kanunu gibi yıllardır sürüncemede olan bu yasanın çıkması, iş dünyası için çok temel güvencelerden bir tanesi olacaktır. Bu kanunun bir an önce devreye girmesi, Türkiyenin önünü açacak, iş piyasasını daha bir düzene sokacaktır değerlendirmesini de yaptı.
YÜZDE 14-15 İŞSİZLİK MAKUL BİR DURUM DEĞİL
YASED Genel Sekreteri Alper, Türkiye ekonomik krizi atlattı mı sorusunu yanıtlarken de Bu konuda net bir şey söylemek çok mümkün değil çünkü istihdam açısından baktığımızda Türkiye hala krizde. İşsizliğin yüzde 14-15 olması makul bir durum değil ki işsizlik yüzde 9lara düşmüştü bu ülkede. Şimdi yüzde 14lere iyi deyip ve şu anda şartlar gayet iyiye gidiyor demek gerçekçi değil. Evet dipte değiliz bu kesin, ama krizi atlattığımızı söylemek de biraz zor karşılığını verdi.
Hükümetin kriz dönemini iyi yönetti denebileceğini de ifade eden Alper, kriz döneminin asgari zararla tamamlanabilmesi için yapısal reformların ve Türkiyeye daha fazla uluslararası yatırımın çekilmesi öneminin altını çizdi. Bu çerçevede enerji sektörünün oynayabilecek röle işaret eden Alper, Türkiyedeki yabancı yatırımcıların kriz döneminde yatırımlarını küçültmediğine, ülkeden gitmediğine de dikkat çekti.
Mustafa Alper, yabancı yatırımcılar için Türkiyede başlıca engelin yasaların uygulamasını oluşturduğunu vurgularken de, Yasa uygulanırken Türkiyede ki yasaların uygulanabilirliği ya da mahkemelerin uzaması nedeniyle hakkınız kayba uğruyor ister istemez. İkincisi bu kararların öngörülebilirliğinin olmaması yatırımcı için büyük bir engel şeklinde konuştu.
DOĞRUDAN YATIRIMCI 2011DEN SONRA DÜŞÜNÜYOR
Diğer bir sorununun karşısında yabancı rating kuruluşlarının Türkiyeye verdikleri not değişikliklerinin yatırımcıyı fazla etkilemediğini de söyleyen Alper, doğrudan yabancı yatırımcının her şeye uzun vadeli baktığını söyledi.
YASED yetkilisi, 2010 ve sonrası için önemli yatırımların düşünülüp düşülmediği sorulması üzerine de, yatırımcıların 2011den sonra düşündüklerini belirtirken ihracat pazarı ve yurt içi pazarı biraz daha yukarılara gelmesinin önemine işaret ederek bunun da ancak 2011den sonra olmasını beklediğini belirtti.
Mustafa Alper, 2011de yapılacak seçimlerin de, devlet de yatırım yaptıracak veya piyasayı canlandıracak şekilde bütçeyi açacağı için bir etkisi olabileceğini de kaydetti.
TÜRKİYE, ÇİN, HİNDİSTAN VE RUSYAYI ÇEKMELİ
Türkiyeye şimdiye kadar en çok AB ülkelerinden yatırım yapıldığını da söyleyen Alper,
Türkiyenin bundan sonra yatırım anlamında çekmesi gereken ülkelere ilişkin soruya,
Çin ve Hindistan. Çünkü bu iki ülkede ciddi sermaye birikimi olmaya başladı ve büyük guruplar var. Aslında bunlar 5-6 yıl önce özellikle Hindistandan gelmeye başladı. Çin biraz daha ticaret anlamında bakıyordu Türkiyeye. Şimdi onlar da yavaş yavaş yatırım tarafını düşünerek gelmeye başladılar yanıtını verdi.
Türkiyenin Avrupa için güzel bir sıçrama noktası olduğun işaret eden Alper, AB üyesi değil ama AB normlarında çalışan, ayrıca gümrük birliği olduğu için herhangi bir gümrüğe tabi olmadan buradan ürettiklerinizi Avrupaya satabileceğiniz bir konumda. Bunun dışında Rusyayı da çekmemiz lazım zira son zamanlarda ciddi anlamda yatırım yapıyorlar sözlerine ekledi.
TÜRKİYE'NİN DOĞRUDAN YATIRIMLARDAKİ PAYI HALA ÇOK GERİDE"
Türkiyenin en çok yatırımı hala Marmara Bölgesinin çektiğini anlatan Alper, İzmirin önemli bir potansiyelinin olduğunu da belirtti.
Mustafa Alper, Türkiye yabancı yatırımcı çekme konusunda gelişmiş ülkeler arasında payının, aşağı yukarı binde 4lere kadar çıktığını, uluslararasında ise binde 3 civarında bulunduğunu kaydederek Tabii çok gerideyiz hala dedi.
Alper, bu payı artırmak için Türkiyenin her şeyden önce büyümesi gerektiğini vurgularken istikrar ve öngörülebilirliğin de taşıdığı öneme işaret etti.(
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dipte-degiliz-ama-krizi-atlatmadik/274687