Sukuk'a Dubai darbesi
Tarih: 18 Nisan 2010 - 18:27
Zor günler geçiren Dubai hükümeti faizsiz tahvil olarak tanınan sukuka olan güveni sarstı
Global ekonomik krizde iflas noktasına gelen ve büyük abi Abu Dabi Emirliğin nden gelen 10 milyar dolar ile ayakta kalmaya çalışan Dubai hükümetinin yaşadığı mali bunalım dünya tahvil pazarında İslami bono olarak bilinen sukuka olan güveni de yerle bir etti.
Dubai nin en büyük emlak şirketi olan ve Palmiye adası gibi dünyaca ünlü projeler imza atan Dubai World ve onun yan şirketi olan Nakheels in borçları zamanında ödememe riski sukuk yatırımı yapan tüm yatırımcıları tedirgin etmeye devam ediyor. Körfez sermayesini hedef alan sukukla körfezdeki 1.5 milyar dolardan pay alınması hedefleniyordu.
Sukuk, dünya piyasasına girdiği günden bu yana belirli bir büyüklüğe ulaşmıştı. 7-8 yıl önce 5 milyar dolardan az olan sukuk piyasası krizden önce yaklaşık 150 milyar dolarlık bir büyüklüğe gelmişti. Ancak, özellikle krizde borçlarının ödemekte zorlanan ve iflasın eşiğine gelen Dubainin yatatığı güvenszilik ortamı sukuk piyasasında önemli bir düşüşe neden oldu.
İngiliz ekonomist Profesör Rodney Wilson konu ile ilgili yaptığı açıklamada yatırımcıların sukuka olan güvensizliği yersiz bulduğunu belirterek Dubainin sorununun kendine özel olduğunu ve Nakheelın borçlarını yapılandırma sürecine girmesi ile birlikte sıkıntıların giderileceğini söyledi.
TÜRKİYEDE SUKUK İHRACINA HAZIRLANIYORDU
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından uzun zamandır üzerinde çalışılan ve yeni sermaye piyasası araçlarının ülkenin finansal piyasalarında işlem görmesine yönelik çalışmalar kapsamında hazırladığı, 'Kira Sertifikalarına ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliği yürürlüğe koyarak dünya yatırımcılarını Türkiyeye çekmeyi planlamıştı.,
Yatırımcıların elini sukuktan çekmesi ile başlayan sürecin sukuk ihracına hazırlanan Türkiyeyi nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.
İSLAMİ BONO SUKUK NEDİR?
Kira gelirinin tekrar kiralanmasını sağlayan sertifikaların ihracına dayanan Sukuk, sertifikanın Arapça adıdır ve faizsiz bono olarak tanımlanıyor. İslamiyette, faiz taşıyan bonolara izin verilmediğinden bu araç, faiz ödemeyi veya faiz masrafı yüklemeyi yasaklayan İslam hukuku prensiplerine uyan menkul kıymetler olarak biliniyor. İkincil piyasada işlem görüp görmemelerine göre sınıflandırmaya tabi tutuluyor. Şeriat kurallarına göre kredi ve finansman piyasalarında kullanılan bono benzeri enstrümana, Arap ve Ortadoğu ülkeleri kaynaklı olarak uluslararası borçlanma piyasalarına girdi. Daha sonra, Avrupa ve ABD'de de son yılların en fazla ilgilenilen finansman araçlarından biri haline geldi.
EN BÜYÜK AKTÖR MALEZYA
Gerçekleştirilen 'sukuk' işlemlerinin yüzde 90'ının aktörü olan Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Endonezya piyasasının yine en aktif ülkeleri durumunda. Malezya, 2009'un ilk dokuz ayında gerçekleştirilen sukuk işlemlerinin yüzde 68'ini tek başına yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu yıl yer almadığı piyasada ikinci büyük aktör ise yüzde 15'lik payıyla Suudi Arabistan oldu. 2009'un ilk dokuz ayında yapılan işlemlerin yüzde 90'ı üç ülke tarafından gerçekleştirildi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sukuka-dubai-darbesi/273527