VOBu sanal ortamda öğrenin
Tarih: 03 Nisan 2010 - 07:40
Ekonomist dergisi işbirliği ile Akbank, VOB Sanal Portföy Yarışması düzenliyor. Akbank VOB Okulunda eğitim de veren banka, risksiz bir ortamda yatırımcıların kendisini test etmesine olanak tanıyor.
Yarışmada ilk üçe girenleri 5 bin TL, 3 bin 500 TL ve 2 bin TL ödülün beklediğini söyleyen Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, bugüne kadar Akbank VOB Okulunu inceleyen yatırımcı sayısının 25 bine ulaştığını belirtiyor.
Talip Yılmaz / Ekonomist
Türkiyede Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB), 2005 yılından bu yana hızlı bir gelişim içinde. İşlem hacmi açısından neredeyse İMKBnin günlük işlem hacmi yakalanmış durumda. Ancak ürün çeşitliliği, yatırımcı sayısı gibi rakamların hala yetersiz olduğu ifade ediliyor.
VOB, piyasa ağırlıklı Endeks-30 kontrat üzerinden işlem görüyor. Yatırımcı sayısı ise 60 bin civarında. Spot piyasaya göre çok düşük olan yatırımcı sayısına karşın, SPK ve VOB yönetiminin ürün çeşitliliği konusunda bir takım girişimleri var. Lisanslı depoculuk hizmetlerinin devreye girmesiyle emtia kontratlarının daha aktif hale gelmesi bekleniyor. Bu arada yıl sonuna kadar borsanın opsiyon işlemlerinin de devreye alınacağı belirtiliyor.
Piyasanın tanıtılması ve yeni yatırımcıların kazanılması anlamında da çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalardan biri de Akbank VOB Okulu. Bu okulda teorik olarak ders alan yatırımcılar, sonrasında Ekonomist dergisi işbirliği ile Akbank VOB Sanal Portföy Yarışmasında herhangi bir risk almadan piyasa tecrübesi ediniyor. Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, yarışmanın bu yıl ikincisinin düzenlendiğini belirtiyor.
15 Mart-16 Nisan tarihleri arasındaki yarışmada birinci 5 bin TL, ikinci, 3 bin 500 TL ve üçüncü 2 bin TL ödül kazanacak. Galip Tözge, son güne kadar katılanabilecek yarışmada Akbank müşterisi olma zorunluluğunun olmadığını hatırlatıyor. Tözgenin Akbankın VOBa bakışı ve yarışmayla ilgili verdiği bilgiler şöyle:
Ekonomist: Akbank VOB Okulu hakkında bilgi verir misiniz? Okulun temel stratejisi nedir?
Galip Tözge: VOB ile ilgili olarak Akbankın temel stratejisi, işlemlere aracılık etmek ve daha çok müşteriye en hızlı ve kaliteli hizmeti vermekle sınırlı değil. Akbank için VOBun gelişimine katkı sağlamak ve VOB ile ilgili bilgilenmek isteyenlerin uğrak noktası olmak da önemli bir hedef. Bu bakış açısı altında Akbank VOB Okulu, Vadeli İşlemlerin en temel terimlerinden piyasanın işleyişine, teoriden farklı yatırım stratejilerine kadar tüm konularda beş farklı seviyede hazırlanmış ve yatırımcıları adım adım bilgilendirmenin amaçlandığı bir Vadeli İşlem ansiklopedisi aslında. Derslerin sonunda yer alan testlerle, bilgi seviyesini ölçmek mümkün; ayrıca cevaplandırılamayan soruları ise Ali Perşembe'ye sorarak online cevap almak da VOB Okulunun diğer cazip tarafı.
Okulun temel stratejisi nedir?
Tözge: Okulun temel stratejisi, klasik enstrümanların ötesinde, yepyeni bir perspektif getiren VOBun sağladığı avantajları, riskleri, fırsatları ve heyecanı Türk yatırımcısına tanıtabilmek. VOB riskli bir yatırım aracı olduğu için bu alanda yatırım yapmak isteyenlerin mutlaka VOB hakkında tam bilgiye sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Yarışma ile yatırımcılarımızın kendilerini denemelerini ve sonrasında risk profillerine uygun ise gerçek piyasada işlem yapmalarını hedefliyoruz.
Bugüne kadar kaç yatırımcı hizmet aldı?
Tözge: Bugüne kadar Akbank Yatırımcı sitesini tıklayarak Akbank VOB Okulunu inceleyen yatırımcı sayısı 25 bine ulaştı. Yatırımcıların Akbank VOB Okulundan faydalanması için Akbank müşterisi olması gerekmediğini de hatırlatmak isterim.
Bu yarışma neden düzenleniyor?
Tözge: Bir yatırımcının sadece teorik bilgiyle yeni tanımaya başladığı bir piyasada işlem yapması oldukça zor ve VOB gibi bir piyasa için de oldukça tehlikeli. Bu yarışma, teorinin pratiğe dönüşebilmesi için uygun zemini sağlamayı amaçlıyor. Böylelikle yatırımcılar, kar ve zararın çok daha hızlı oluştuğu piyasayı herhangi bir maliyete katlanmadan tanıyabilecek; kendilerini sınayarak ödül kazanma şansına sahip olabilecekler.
2010 yılında yarışmanın ikincisi düzenleniyor. Bu yarışmanın geçen yılki ilk yarışmaya göre farklılıkları var mı?
Tözge: 2009 yılında düzenlenen yarışmaya yaz aylarında olunmasına rağmen 8 bin 500 kişi katıldı. Büyük ilgi olunca 2010 ile birlikte yarışmanın ikincisini düzenlemeyi ve hatta bu yarışmayı geleneksel hale getirmeyi düşündük. Yarışmanın formatı, geçen yılkiyle aynı. Yarışma sistemimiz zaten gerçek VOB işlemlerinde kullanılan sistem ile kar, zarar ve teminat hesaplamalarıyla beraber birebir örtüşüyor.
VOB, yeni bir piyasa olmakla birlikte büyüklükler açısından nereden nereye geldi?
Tözge: Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası açıldığı 2005 Şubat ayından bu yana öngörülenden daha hızlı bir şekilde büyüdü. İşlem hacmi 2005 yılından 2009 yılının sonuna kadar 110 katına yükseldi. 2005te toplam 3 milyar TL olan işlem hacmi, 2006da 18 milyar, 2007de 118 milyar, 2008de 208 milyar, 2009da 334 milyar TL olarak gerçekleşti. 2010 yılında işlem hacminin 500 milyar TLye yaklaşmasını bekliyoruz. Son iki yıllık büyümeye baktığımızda işlem hacminin bu dönemde bile 2.5 katına çıktığını görüyoruz. Hesap sayısına baktığımızda da 2007 sonunda 25 bin olan hesap sayısının bugün 60 bin olduğunu görüyoruz.
ANALİZ
Yarışmanın temel kuralları
⢠Yarışma, 15 Mart-16 Nisan arasında düzenleniyor.
⢠Yatırımcılar, yarışmaya 100 bin TL sanal portföy ile başlıyor. Yarışma sonunda portföyünün TL cinsinden değeri en yüksek olan yarışmacı birinci ilan edilecek.
⢠VOB Sanal Portföy Yarışmasındaki bütün emirler, gerçek seans saatleri içinde (9:15-17:35) gerçekleşecek. Seans dışında emir kabul edilmeyecek. Emir iletim, emir gerçekleşmesi, tamamen piyasa sistemine entegre edildiğinden, gerçekleşen emirler o an gerçek piyasadaki fiyatlardan oluyor. Kar ve zarar da yine gerçek piyasadaki uzlaşma fiyatlarından hesaplanıyor.
⢠Katılmak isteyenlerin yapması gereken sadece yatirimci.akbank.com.tr adresine girip ücretsiz kayıt olmak. Yarışmanın son gününe kadar kayıt olarak işlem yapmak mümkün.
⢠Bir aylık süreçte en yüksek portföy değerine ulaşacak yarışmacıyı 5 bin TLlik para ödülü bekliyor. İkinci yarışmacı 3 bin 500 TL, üçüncü yarışmacı ise 2 bin TL ödüle hak kazanacak.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/vobu-sanal-ortamda-ogrenin/272371